BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemECOWAS, Nijer'e müdahale etmek için hazır----

ECOWAS, Nijer'e müdahale etmek için hazır

ECOWAS, Nijer'e müdahale etmek için hazır
19 Ağustos 2023 - 02:36 www.finansgundem.com

ECOWAS ülkelerinin genelkurmay başkanlarının, Nijer’deki yönetim krizine çözüm bulmak için toplandı. Musah, “Emir gelir gelmez Nijer’e müdahale etmeye hazırız.” ifadesini kullandı

Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğunun (ECOWAS) Siyasi İşler, Barış ve Güvenlikten Sorumlu Komiseri Abdel-Fatau Musah, Nijer'e olası bir müdahalenin tarihinin netleştiğini belirterek, "Emir gelir gelmez Nijer'e müdahale etmeye hazırız." dedi.

ECOWAS ülkelerinin genelkurmay başkanlarının, Nijer’deki yönetim krizine çözüm bulmak için Gana’nın başkenti Akra’da düzenledikleri iki günlük toplantı sona erdi.

Musah, toplantıda, Nijer’deki siyasi krize son vermek için gösterilen çabaları ve potansiyel insani sorunları tartıştıklarını belirtti.

ECOWAS’ın Nijer’e başlatacağı olası askeri operasyonun gününün belli olduğunun altını çizen Musah, “Emir gelir gelmez Nijer’e müdahale etmeye hazırız.” ifadesini kullandı.

Müdahalenin tarihini paylaşmayan Musah, operasyonun kısa süreli olacağını ve anayasal düzenin yeniden tesis edilmesini amaçladığını söyledi.

“NİJER’İ ASKERİ İKTİDARDAN KURTARMAK İSTİYORUZ”

Musah, “Nijer’e savaş ilan etmiyoruz. Diyalog yolu hala açık. Nijer’i askeri iktidardan kurtarmak istiyoruz ki böylece ordu ülkenin öncelikli hedefi olan terörle mücadeleye odaklanabilsin.” değerlendirmesinde bulundu.

Mali, Burkina Faso ve Nijer’deki güvenlik durumunun da kötüleştiğine işaret eden Musah, “Askeri müdahale tercih ettiğimiz bir seçenek değil, ancak Nijer’deki ‘askeri cuntanın’ uzlaşmaz tavrı nedeniyle buna mecburuz.” diye konuştu.

Musah, ECOWAS’tan bir heyetin yarın Nijer’e gidebileceği bilgisini de paylaşarak, sorunu hala barışçıl yollarla çözmeye hazır olduklarını ancak bunun karşılıklı olması gerektiğini vurguladı.

NİJER, ECOWAS'Â KARŞI MİLİS GÜCÜ OLUŞTURUYOR

Nijer’de 26 Temmuz’daki darbenin ardından Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğunun (ECOWAS) Nijer’e olası bir askeri müdahalesine karşı gönüllülerden oluşan bir milis gücü kurulacak.

Yerel basında çıkan haberlere göre, “Nijer’i Savunma Gönüllüleri (VDN” isimli sivil milis gücü için alımlar 19 Ağustos’ta başkent Niamey’de başlayacak.

Gönüllüler, VDN saflarına katılmak için Niamey’deki General Seyni Kountche Stadyumunda toplanacak, 18 yaşını doldurmuş herkes kayıt altına alınabilecek.

Niamey’in yanı sıra Nijerya ve Benin sınırında da benzer alımların yapılacağı öğrenildi.

Nijer’deki gönüllü milislerin, askeri yönetimin ihtiyaç duyması halinde, silahlı mücadelenin yanı sıra tıbbi bakım, lojistik, teknik ve mühendislik alanlarında orduya yardım etmesi planlanıyor.

Daha önce AP’ye konuşan VDN’in kurucularından Amsarou Bako, askeri yönetimin VDN’in bir parçası olmadığını ancak girişimden haberden olduğunu söylemişti.

Burkina Faso’da da terörle mücadelede orduya destek vermek için kurulan aynı ismi taşıyan bir milis grubu bulunuyor. 

Nijer’de Bazum, ‘vatana ihanetten’ yargılanacak

 

Nijer'deki askeri cunta, ECOWAS ile diyaloğa yaklaşıyor

 

Cunta, eski ekonomisti Nijer'e başbakan olarak atadı

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)