BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisDünyanın en zengin insanı Bernard Arnault kim?----

Dünyanın en zengin insanı Bernard Arnault kim?

Dünyanın en zengin insanı Bernard Arnault kim?
14 Aralık 2022 - 14:13 www.finansgundem.com

Christian Dior ve Louis Vuitton gibi dev markaları bünyesinde bulunduran LVMH’in Kurucusu Fransız milyarder Bernard Arnault artık dünyanın en zengin insanı. Üstelik Fransız iş insanı Twitter da kullanmıyor


FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Lüks tüketim malları üreten ve dünyaca ünlü markaları bünyesinde bulunduran LVMH’in Fransız patronu Bernard Arnault Bloomberg Milyarderler Endeksi’ne göre salı günü Twitter’ın sahibi Elon Musk’ı geride bırakarak dünyanın en zengin insanı oldu. Fransa’da ve hatta Avrupa’da ilk defa bir milyarder dünyanın en zengin insanı unvanını alıyor.

Bloomberg’ün haberine göre 73 yaşındaki Arnault uzun zamandır küresel servet sıralamasında belli bir seviyede bulunuyordu. Ancak Musk ve diğer cesur milyarderlerin aksine, Arnault çok daha az bir görünürlüğe sahip ve sosyal medyada kişisel olarak aktif değil. Louis Vuitton, Christian Dior ve Dom Perignon gibi 75 lüks markayı bünyesinde bulunduran holdingin patronu diğer gösterişli zenginlerin aksine düşük profilli bir hayat yaşıyor.

Tahmini serveti 170,8 milyar dolar olan Arnault, LVMH'i dünyanın en büyük lüks tüketim holdingine dönüştürmek için Avrupa işçiliğini kullandı. Dünyanın en zengin insanı Avrupada kendileri için isim yapmak isteyen hırslı tasarımcılarla çalıştı. Louis Vuitton’da Marc Jacobs ve Virgil Abloh, Christian Dior’da Raf Simons ve Celine markasında Phoebe Philo ile çalışan holding büyük markaların mirasını devam ettirerek genç tüketicilere de ulaşmanın yolunu buldu.

Arnault küresel piyasalardaki dalgalanmalardan diğer tüm yatırımcılar gibi yara aldı. Milyarderin serveti 2022 yılında 7,2 milyar dolar azaldı. Ancak dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinin patronlarına göre LVMH bu yılı çok daha az hasarla atlattı. Bunun nedeni, Kovid-19 krizinin etkilerinin azalmasıyla lüks ürünlere olan talebin dayanıklı kalmasıydı.

Finansgundem.comun derlediği bilgilere göre, Paris merkezli LVMH geçen yıl satışlarından 64 milyar euro gelir elde etti. Bu 2020’deki pandemi diplerine göre ciddi bir toparlanmayı işaret ediyor. Arnault ve ailesi şirketin %48’lik hissesinin sahibi konumunda ve yıllık raporlara göre şirket kararlarında %64’lük oy hakları bulunuyor.

Arnault’nun temsilcisi konuyla ilgili yorum taleplerine cevap vermedi.

Lüks imparatorluğunu nasıl kurdu?

1949'da Fransa'nın kuzeyindeki Roubaix'de doğan Arnault, seçkin mühendislik okulu Polytechnique'den mezun oldu. 1981'de ABD'ye taşınmadan önce endüstriyel inşaata odaklanan aile şirketi Ferret Savinel'de çalışmaya devam etti. ABD’de gayrimenkul geliştirme girişiminde bulunan Arnault daha sonraki süreçte Fransa’ya döndü ver burada lüks tüketim işine adım attı.

1984 yılında iflas eden tekstil grubu Boassac Saint-Freres’i devralan Arnault en büyük mücevheri Christian Dior’u da böylelikle bünyesine katmış oldu. Şirketin diğer işletmelerinin çoğunu kapattı. İki ana şirketi Louis Vuitton ve Moet Hennessy'i de 1987'de birleştirerek LVMH’i kurdu. Birleşim sırasında oluşan rüzgarla holdingin kontrol hisselerini de ele geçirdi.

Arnault sonraki otuz yıl boyunca, LVMH'i dünya çapında 5.500'den fazla mağaza ile, şampanya, şarap, alkollü içecekler, moda, deri eşya, saat, mücevher, otelcilik, parfüm ve kozmetik işlerinde lüks tüketim devi haline getirdi. Çin’in kilit bir pazar haline geleceğini çabucak kavrayan girişimci 1992’de Pekin’deki ilk Louis Vuitton mağazasını açtı.

365,7 milyar euroluk piyasa değeri ile Avrupa’nın en büyüğü olan LVMH bu yılın başlarında CEO’luk için yaş sınırını da kaldırdı. Böylelikle Arnault 80 yaşına kadar firmanın başındaki isim olarak kalabilecek.

Gözler önünde bulunmak istemeyen bir isim olan Arnault ekim ayında LVMH’in özel jetini sattığını duyurmuştu. Twitter hesapları son zamanlarda karbon emisyonları konusunda milyarderleri utandırmak amacıyla sıklıkla özel jetleri takip ediyor. Fransa’daki en büyük gündem maddelerinden biri haline gelen karbon emisyonu kapsamında bazı politikacılar özel jetleri yasaklamayı veya vergilendirmeyi öneriyor.

Arnault LVMH’in sahibi olduğu yayın kuruluşu Radio Classique’te “Tüm bu hikayeler sırasında grubun bir uçağı vardı ve onu da sattık. Sonuç olarak şu anda kimse nereye gittiğimi göremiyor. Çünkü özel uçak kullandığımda uçağı kiralıyorum” açıklamasında bulundu.

Milyarderler savaşı

Arnault’nun serveti çoğunlukla başarılı satın almalar üzerine inşa edilmiş olsa da, LVMH ve Arnault'nun dillere destan kayıpları da oldu.

Dünyanın en zengin insanı Gucci’nin satın alması sırasında bir diğer Fransız milyarder Francois Pinault’nun gerisinde kaldı. Ayrıca, ülkenin en zengin ailesine ait lüks çanta firması Birkin’in sahibi olan Hermes International'ı devralma girişiminde başarısız oldu. 

Hermes klanının bir üyesi, şirketlerini ele geçirmeye çalışırken yırtıcı yollara başvurmasından dolayı Arnault’yu "kaşmirli bir kurt" olarak adlandırdı.

Arnault, LVMH içinde kendine ait bir hanedanlık inşa ediyor. İki evliliğinden beş çocuğu var, hepsi şu anda firmada veya markalarından birinde çalışıyor. İkinci çocuğu 45 yaşındaki Antoine, holding şirketi Christian Dior’un içerisinde güçlü bir rolde bulunuyor.

Sıkı bir diyet uyguladığı ve düzenli olarak tenis oynadığı bilinen Arnault, aynı zamanda bir sanat koleksiyoncusu ve 2014 yılında Paris'teki Bois de Boulogne'daki Louis Vuitton Vakfı'nın açılışına öncülük etti. Mekan, Frank Gehry tarafından tasarlanan ve LVMH'in kurumsal koleksiyonunun yanı sıra Arnault'nun kişisel koleksiyonunu barındırması da amaçlanan anıtsal bir özel sanat müzesi niteliğinde.

Bloomberg'in servet endeksi, Arnault'nun servetinin büyük çoğunluğunun, LVMH'nin yaklaşık %41'ini kontrol eden Christian Dior'daki %97,5'lik hissesinden kaynaklandığını tahmin ediyor. Arnault’nun ailesi, kabaca %6'lık ek bir LVMH hissesine sahip.

Arnault, 2012'de ilk kez ortaya çıktığından beri Bloomberg'in servet endeksinde 1 numarada yer alan beşinci isim oldu. Listede daha önce birinci sıraya yerleşen isimlerse: Carlos Slim, Bill Gates, Jeff Bezos ve Elon Musk

Mike Tyson umreye gitti

 

Elon Musk, dünyanın en zengin insanı unvanını kaptırdı

 

FTX'in eski CEO'su hakkında "dolandırıcılıktan" iddianame hazırlandı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)