BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemDünyanın en küçük ve en zengin ülkesi----

Dünyanın en küçük ve en zengin ülkesi

Dünyanın en küçük ve en zengin ülkesi
29 Ağustos 2021 - 10:25 www.finansgundem.com

Brunei Sultanlığı, Borneo adasında yer alan küçük bir ülkedir. Etrafı Malezya topraklarıyla çevrili olan bu küçük ülke zengin petrol kaynakları sayesinde dünyanın en zengin ülkelerinden biri konumundadır

Brunei Sultanlığı, Uzak Doğu'da Malezya ve Endonezya'nın da bulunduğu Borneo adasında yer alan küçük bir ülkedir. Monarşiyle yönetilen bu küçük sultanlık zengin yer altı kaynaklarıyla dikkat çekmekte. Brunei Sultanlığı dünyanın en önemli petrol üreticisi ülkelerinden biri olma özelliği taşımaktadır. Resmi adı "Barışın Yurdu Brunei" olan ülke, 1984 yılına kadar İngiltere'ye yarı bağlı bir konumdayken bu tarihten sonra tam manasıyla bağımsızlığını kavuşmuştur.

Yaklaşık 400 bin kişinin yaşadığı Brunei Sultanlığı IMF verilerine göre gayrisafi milli hasıla bakımından Katar'ın ardından dünya ikincisidir. Ülkede kişi başına düşen milli gelir yıllık 50 bin dolara yakındır. Ancak bunun beraber ülkede gelir adaletsizliği gözle görülür biçimde bulunmakta.

Ülkenin başkenti ve en önemli yerleşim yeri olan Bandar Seri Begawan, gösterişli yapıları kadar insanların yaşadığı geleneksel ama bir o kadar da derme çatma yapılarıyla da dikkat çeker. 100 bin kişinin yaşadığı başkent aynı zaman da kraliyet sarayına da ev sahipliği yapıyor.

20. yüzyılın ikinci yarısında itibaren özellikle de bölgede petrolün işlenmeye başlamasından sonra Bandar Seri Begawan hızlı bir şekilde gelişim kaydetti. Benzer profildeki Dubai, Abu Dabi ve Doha gibi kentlerle kıyaslandığında geçmişte tıpkı onlar gibi küçük bir kasaba olan Bandar seri Begawan büyük bir atılımla büyüdü. İslâmi kurallarla yönetilen Brunei Sultanlığı'nda nüfusun çok büyük bir bölümü Müslümandır. Malaycanın resmi dil olduğu ülkenin karadan tek komşusu aynı dili konuştukları Malezya'dır. 1950'li yıllardan itibaren hızlı bir şekilde gelişmeye başlayan Brunei Sultanlığı ve onun en büyük kenti olan Bandar Seri Begawan'da çok sayıda görkemli yapı inşa edilmeye başlandı. Bunların en önemlisi de kubbesi altınla kaplı Sultan Ömer Ali Seyfeddin Camii'dir. Hint-Babür etkisi taşıyan cami, Uzak Asya'daki camiler içinde en dikkat çeken yapıdır.

İtalyan mimar Rudolfo Nolli tarafından bir lagünün kıyısında inşa edilen Sultan Ömer Ali Seyfeddin Camii'nin mermerleri İtalya'dan, halıları Belçika'dan, avizeleri İngiltere'den, granitleri ise Çin'den getirtilmiştir. Namaz vakitleri dışında turistlerin de ziyaret edebildiği caminin minaresi 52 metre yüksekliğindedir.

Tekstil ve orman ürünleri petrolden sonra en önemli üretim ürünleridir. Hatta petrol işlenmeye başlanmadan önce tekstil ve orman ürünleri Brunei'nin başlıca gelir kaynakları konumundaydı. Tropikal iklim kuşağında bulunan Brunei, doğal olarak gür ormanlarla kaplı olduğu için buradan elde edilen ürünler ülke genelinde de oldukça yaygındır. Resmi para biriminin Brunei Doları olan ülkede yakın zamanda petrol kaynaklarının tükenecek olması yeni gelir kaynakları arayışını da beraberinde getirmiştir. Pek çok ürünün ithalatla karşılandığı ülkede özellikle emlak yatırımları revaçta.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)