BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemDünyanın en büyük petrol anlaşması----

Dünyanın en büyük petrol anlaşması

Dünyanın en büyük petrol anlaşması
23 Mart 2013 - 07:23 www.finansgundem.com

BP ile Rus petrol şirketi Rosneft arasında imzalanan anlaşma...

Güney Kıbrıs'ta politikacılar bankacılık sektörünün çöküşü önlemek amacıyla kurtarma anlaşması için kıvranırken, Rosneft ve BP büyük dünyanın en büyük petrol anlaşmasını bağladı. Rosneft CEO'su anlaşma için “Güney Kıbrıs'taki durumdan daha önemli" dedi.
Rosneft Perşembe günü BP’nin yan kuruluşu TNK-BP ile satın almayı tamamladı. Bu satın alma ile BP, Rus petrol şirketinde yüzde 20’ye yakın hisse elde etti. İngiliz petrol devini hisseleri Cuma günü sabah yüzde 2.83 arttı.
Rosneft CEO'su İgor Sechin televizyona verdiği mülakatta bu kurumsal düzeydeki şirketlerin böyle bir anlaşma yapması bizim için Güney Kıbrıs'ın durumunda daha önemlidir dedi. Anlaşma Karayipleri Avrupa ve Güney Kıbrıs dahil pek çok yeri kapsıyor.
Çoğunluk hisseleri devlete ait olan Rus petrol şirketi şimdi Exxon Mobil’den daha büyük bir petrol üreticisi haline geldi. Şirketin yıllık üretimi 210-215 milyon ton (47 milyar kübik metre gaz veya 95 milyon ton işlenmiş ürün) olacak.
BP Yöneticisi Bob Dudley "Rosneft’in yaklaşık yüzde 20 hissedarı olduğumuz için mutluyuz. Bu tarihi bir gün" dedi. ABD Körfezindeki petrol sızıntısı nedeniyle ABD makamları ile mahkemede mücadele eden BP için bu anlaşmanın bir dönüm noktası olduğu belirtildi.
Rosneft ve BP arasındaki işbirliği petrol endüstrisinde bugüne kadar gerçekleşen en büyük satın almayı getirdi.
Anlaşma sonrası Rosneft’ de bazı istifalar geldi. Eski bir yatırım bankacısı olan Finans Direktörü Dmitry Avdeyev görevinden ayrıldı.
BP SATIN ALMALARA DEVAM EDECEK Mİ?
8 milyar dolarlık hisse alımı sonrasında BP, 4.48 milyar dolarlık TNK-BP hissesini nakde çevirdi. Şirket tarafından bu tutarların borç ödemek için kullanacağı söylendi ancak bu paranın Macondo petrol sızıntısı için kullanılıp kullanmayacağı netleştirilmedi.
TJ Markets Borsa İşlem Direktörü Manoj Ladwa, geri satın almanın bir canlılık yaratacağını ama bunun BP hisselerinin fiyatını petrol sızıntısından önceki noktaya getireceğinden emin olmadığını söyledi. Ladwa, hisselerini yukarı taşımak isteyen BP’nin sızıntıdan önceki fiyatı görmek için diğer küçük şirketleri satın alması yoluna gitmesi gerektiğini belirtti.
 
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)