BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaTeknolojiDünya'nın ekseni kayıyor----

Dünya'nın ekseni kayıyor

Dünya'nın ekseni kayıyor
25 Kasım 2023 - 17:19 www.finansgundem.com

Yakın zamanda bilim insanları, Dünya'nın ekseninin su nedeniyle kaydığını keşfetti.

Bilim insanları, Dünya'nın ekseninin önceden tahmin edilmeyen bir şekilde, su nedeniyle kaydığını keşfettiklerini duyurdu. Dünya'nın eğiminin zaman içinde değiştiği düşünülürken, birkaç yıl önce bilim insanları bunu küresel ısınmaya ve kutuplardaki buzulların erimesine bağlıyordu.

Fakat yeni ortaya çıkan araştırmaya göre, yeraltı sularının çekilmesi düşünülenden çok daha büyük bir faktör olarak Dünya'nın ekseninde etki yaratıyor. Makalede, normal şartlarda Dünya'nın kutuplarının buz tabakalarının erimesi nedeniyle birlikte eksenin hareket edebildiğini fakat sulamanın neden olduğu yeraltı sularının tükenmesinin de aynı sebebe yol açabileceği görüldüğü belirtiliyor.

Yakın zamanda bu konuda herhangi bir büyük tehlike ön görülmese de, uzun ve tehlikeli bir gelecek zamanda bu durum Dünya'nın mevsimlerini değiştirme kapasitesine sahip olduğu bildiriliyor.

Geophysical Research Letters'da yayınlanan yeni çalışmanın en endişe verici yanı ise, insanoğlunun Dünya kaynaklarını ne kadar ve nasıl kullandığı hakkında. National University'den dünya ekseni hakkında çalışmalar yapan araştırmacı Ki-Weon Seo, "Dünya'nın dönüş kutbu aslında çok değişiyor. Çalışmamız, iklimle ilgili nedenler arasında, yeraltı suyunun yeniden dağılımının aslında dönme kutbunun kayması üzerinde en büyük etkiye sahip olduğunu gösteriyor." dedi.

Su nedeniyle Dünya'nın ekseninin kayması çalışmasından önce de yakın zamanda Dünya'nın yüzeyden aşağıya doğru yavaşça su sızdığı keşfedilmişti. Sıvılar, 2 bin 900 kilometrelik bir yolculuktan sonra, Dünya çekirdeğine ulaşmadan hemen önce alçalan tektonik plakalardan aşağıya doğru damladığı açıklanmıştı.

Bunun ise süreç yavaş olsa da 'milyarlarca yıl boyunca' dış çekirdeğin erimiş metali ile Dünya'nın dış mantosu arasında yeni bir yüzey oluşturduğu belirtilmişti.

Çin'in keşif aracından önemli buluş!

 

Güneş'teki lekeler Dünya'nın 15 katına ulaştı

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • E.g.26 Kasım 2023 01:46

    KUZEY KUTBU GÜNEY KUTBU İLE YER DEĞİŞTİRİR İSE GÜNEŞ DOĞUDAN DEĞİL BATIDAN DOĞAR DÜNYAMIZ ŞU ANDA HACIYATMAZ GİBİDİR AMA İNŞAATLARIN ÇOĞU ARAÇLARIN DA ÇOĞU KUZEY YARIM KÜREDE/EKVATORUN KU,EYİNDE HAREKET HALİNDEDİR ANTARTİKA KITASINDAKİ BUZULLARIN ÇOĞU ERİRSE DAHİ VAY DÜNYAMIZIN HALİNE