BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaDubai zor durumda----

Dubai zor durumda

Dubai zor durumda
20 Kasım 2018 - 08:47 www.finansgundem.com

Dubai’deki hisse senedi piyasası yılda yüzde 20 azalmakta ve Ortadoğu’daki en kötü bölge durumuna gelmekte

Dubai Birleşik Arap Emirlikleri’nin bir parçasıydı. Ama emirliklere hiç benzemiyordu, çünkü ekonomisi petrolle ayakta kalmıyordu! Tersine Dubai eskiden turizm, ticaret ve finansla geçiniyordu.Çölün üzerinde de, dünyanın en çok kullanılan hava alanlarından birinin sahibiydi. Üstelik de dünyanın en yüksek gökdelen binasına ve de bölgenin en büyük limanı olan Jebel Ali Limanı'na sahipti. Emirliklerin GDP’si, geçen yıl yüzde 2.8 büyümüş, bu yıl ise yüzde 3.3 büyümekteydi.

Ancak bunlar dışında Dubai’nin başı belaya bulaşmakta. Uzun vadede bölgesel konut piyasası çok aşırı hale gelmişti ve bölgedeki siyasi sorunlar ise endişe yaratmaktaydı. Dubai’deki hisse senedi piyasası yılda yüzde 20 azalmakta ve Ortadoğu’daki en kötü bölge durumuna gelmekteydi. Birçok şirket kapanıyor ve çok az yeni şirket açılıyordu. Düşen kiralar Dubai’yi konut konusunda 2017’de dünyanın ikinci en kötü yeri yapmıştı. Dubai’nin en itibarlı inşaat şirketi Emaar Properties, bir yılda yüzde 38 küçülmüş.

Dubai’deki bankalar, 2009’daki borç krizinden sonra, Abu Dabi’nin verdiği 20 milyar dolarla ayakta kalmıştı. Son dönemde yeniden artan petrol fiyatları, Suudi Arabistan’daki gelişme ve de Dubai’de 2020’ye yapılacak World Expo biraz da olsa, optimizm yaratmaya başladı. Ama Dubai’nin geleceği Birleşik Arap Emirlikleri'nin Başkanı Muhammed bin Zayed’e bağlı. Yani Suudi Arabistan Prensi Muhammed bin Salman ile bin Zayed’in yaklaşımına bağlı. Bu ikili hem Yemen Savaşı’nı gündeme getirdi hem de Katar’ı bloke etti. Böylece Dubai’nin ticaret ortağı da ortadan kalktı. BAE de 2022’deki Katar Dünya Kupası turnuvasını almamaya çalışıyordu. Bu değişikliklerle eskiden bir haftada gelen mallar da bir ay gecikmekte. Katar’ın İran’la olan işbirliği de benzer şekilde zor duruma gelmiş. Ama Dubai Emiri Muhammed bin Raşid, aslında Muhammed bin Zayed emirleri verdiği için de, okul konusunu da kapatmaya başlamış. Ama bu arada bazı Çin şirketleri de gelmeye başlamış. Çin şirketleri de Jebel Ali’yi bırakıp Oman Limanı Dupm’u kullanmaya başlamış.

Yani Dubai, giderek bölgedeki siyasi kavgaların kurbanı olmakta! (Akşam/Deniz Gökçe)

Burj Al Babas için iflas kararı

 

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)