BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaDöviz kurlarında Kapalı Çarşı ile banka arasındaki fark açılıyor----

Döviz kurlarında Kapalı Çarşı ile banka arasındaki fark açılıyor

Döviz kurlarında Kapalı Çarşı ile banka arasındaki fark açılıyor
12 Nisan 2023 - 10:30 www.finansgundem.com

KKM'de tavan faizin kaldırılması ile TL mevduat faizinde 20 yılın zirvesi görüldü. Bankaların yüksek montanlı TL mevduata verdiği faiz %35'e doğru yaklaştı. Kapalıçarşı ve bankalar arasındaki döviz fiyatları arasında 50 kuruşa varan farklar gözlemleniyor.

TCMB'nin %8.5 olan politika faizinin aksine KKM'de tavan faizin kaldırılması ile TL mevduat faizinde 20 yılın zirvesi görüldü. 3 aya kadar vadeli mevduatın ortalama faizi %29.3 oranlarında gerçekleşirken, bankaların yüksek montanlı TL mevduata verdiği faiz %35'e doğru yaklaştı. Kur tarafında ise Kapalıçarşı ve bankalar arasındaki döviz fiyatları arasında 40-50 kuruşa varan farklar gözlemleniyor.

"İkili kur ve ikili faiz tehlikesi"

Sözcü Gazetesi'nden Mehtap Özcan Ertürk'ün haberine göre TCMB tarafından bankalara, “döviz fazlası olanlara doları daha yüksek kurdan satın” talimatı gönderildi. Bu olağan dışı adımla ise kambiyo rejiminde kısıtlama olan ülkelerin başvurduğu bir yöntem olan ‘çoklu kur' döneminin kapıları aralandı. Yine Merkez Bankası'nın talimatı ile bankalar döviz alış satış fiyatı arasındaki farkı ciddi düzeyde artırdı. Ekonomistler piyasada ortaya çıkan ‘ikili kur ve ikili faiz' tehlikesinin yarattığı tahribatın giderek büyüdüğüne dikkat çekiyor.

"Kamu bankaları sermaye ekleyerek risk alıyor"

Piyasalarda oluşan ‘çoklu faiz'e dikkat çeken Ekonomist Güldem Atabay özel bankaların şirketlere düşük faizden kredi vermezken, tahvil tutma pahasına ihtiyaç kredi faizlerini yükseltiklerini, kamu bankalarının ise vatandaşın cebinden sermaye ekleyerek risk aldığını ve kredi kullandırdığını söyledi.

Merkez Bankası'ndan KKM'ler için vade düzenlemesi

 

KKM’de güncel Faiz ne kadar olacak?

 

KKM’de yeni rekor

 

Merkez Bankası Kapalıçarşı'dan sandık sandık dolar topluyor

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)