BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaDolardaki yükseliş nelere etki ediyor----

Dolardaki yükseliş nelere etki ediyor

Dolardaki yükseliş nelere etki ediyor
15 Nisan 2015 - 05:44 www.finansgundem.com

Dolardaki rekor artışlar, enflasyona etkisinin yanında, ara malı dolarla ithal edip ürününü euro ile satan sanayiciyi ve kamu borçlarını da etkiliyor

ABD merkez Bankası Fed'in açıklamalarında faiz artırımının haziranda gerçekleşeceği iması ile tüm dünya piyasalarında değer kazanan dolar, Türkiye'de yaklaşan genel seçimler sonrası belirsizlik nedeniyle rekor üstüne rekor kırıyor. Merkez Bankası, dün yaptığı yazılı açıklamayla piyasaları rahatlatmayı ve dolardaki yükselişi frenlemeyi amaçladı.

Şebnem Turhan, Hürriyet'teki yazısında dolardaki yükselişin neden önemli olduğunu şöyle anlattı. 

ENFLASYON
BAŞBAKAN Yardımcısı Ali Babacan ABD’deki G20 toplantılarında dikkat çekmişti “Kurun hala enflasyona yüzde 15 gibi geçişkenliği var. Kur yüzde 10 değer kazandığında, enflasyon 1.5 puan artıyor” diye. Yani dolardaki yükseliş enflasyonu da arttırıyor.

ARA MALI İTHALATI
Sanayide 100 dolarlık ihracat için yaklaşık 70 dolarlık ithalat ara malı ithalatı yapmamız gerekiyor. Dolardaki her kuruş artış ara malı ithalatının maliyetini arttırıyor. Aynı zamanda genel ithalat için de sıkıntı.

İHRACAT
İhracatçılarımız için de dolardaki yükseliş sorun. Dolardan ithal edip yüzde 49 düzeyinde Euro üzerinden ihraç ediyorlar. Yani üretim maliyeti artarken satış değeri azalıyor. Aynı zamanda fiyat indir baskısı da yaşıyorlar.

BORÇLAR
Vatandaşların döviz cinsi borcu çok yüksek değil. Ancak kamunun ve özel sektörün özellikle de reel sektörün döviz borcu bulunuyor. Merkez Bankası’nın dün açıkladığı verilere göre şubatta kur zararı 292 milyar lira oldu.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)