BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaDolarda en fazla artış beklenen ay ----

Dolarda en fazla artış beklenen ay

Dolarda en fazla artış beklenen ay
19 Mart 2013 - 15:22 www.finansgundem.com

Yatırımcılar ABD’nin görünümüne karşı gittikçe daha iyimser yaklaşıyor

Mart ayı Bofa Merrill Lynch Fon Yöneticisi Araştırması, ABD dolarına ve hisse senetlerine karşı artan güvenin, yatırımcıların Çin’e yönelik yenilenen endişelerini dengelediğini ortaya koyuyor.
Bu ay, araştırma tarihinde, dolarda en fazla artış beklenen ay olarak kayıtlara geçti. Katılımcıların net yüzde 72’si ABD dolarının önümüzdeki yıl değer kazanmasını bekliyor bu oran bir ay içinde yüzde 30’luk bir artış gösterdi. ABD hisse senetlerinde düşüş beklentisi de tersine dönmüş durumda. Katılımcıların net yüzde 5’i ABD’yi en fazla gösterge üzerine çıkmak istedikleri yerel piyasa olarak tanımlıyor, Ocak ayında gösterge altında kalmak isteyenlerin oranı yüzde 19 seviyesindeydi. Yatırımcılara göre ABD ayrıca şirket kârlılıkları yönünden açık ara en iyi görünüme sahip.
Yatırımcılar küresel ekonominin toparlanacağı yönündeki iyimserliklerini koruyor ve hisse senedi piyasalarındaki yatırımlarını arttırmayı sürdürüyorlar. Net yüzde 61’lik kesim, dünya çapında makroekonomik performansın önümüzdeki yıl güç kazanacağına inanıyor bu, geçen ayki sonuçlara kıyasla ufak bir artış teşkil ediyor. Varlık yöneticilerinin net yüzde 57’si hisse senetlerinde gösterge üzerine çıkmış durumda bu oran geçtiğimiz iki ayda net yüzde 51 seviyesindeydi.
Bu olumlu görünüm, Çin ile ilgili kaygıları dengeliyor. Çin ekonomisinin yıl içinde güçleneceğine inanan bölgesel yatırımcıların oranı, yalnızca net yüzde 14. Bu, araştırma tarihindeki en keskin düşüşlerden biri. Çin’de yaşanacak olası bir ‘sert iniş’e dair artan endişe, yükselen ve gelişmiş piyasa (özellikle ABD ve Japonya) hisse senetlerine doğru bir kaymaya neden olmuş durumda.
Bofa Merrill Lynch Araştırma yatırım baş stratejisti Michael Hartnett, “Konut piyasasında süren iyileşme ve enerjide bağımsızlık konuları sayesinde nispeten artan ABD ekonomik performansı, dolarda uzun vadeli bir yükselmeye sebep olacak. ‘Büyük Rotasyon’da ABD hisse senetlerinin izlediği öncü rol, bu senaryonun muhtemel galiplerinin gelişmiş piyasa hisse senetleri olacağını düşündürüyor,” şeklinde konuştu. Avrupa yatırım stratejisti John Bilton ise, “Araştırmada ortaya çıkan bir diğer konu ise, Avrupalı yatırımcıların bölgeye dair artan iyimserlikleri ve küresel yatırımcıların Avrupa’ya dair temkinli tutumları arasındaki düşünce ayrılığı,” diye ekledi.
Avrupa’da iyimserlik rüzgârları
Avrupalı fon yöneticileri, bölge ekonomisine dair çok daha iyimser bir görünüm benimsemiş durumdalar. Net yüzde 40’lık kesim, Avrupa ekonomisinin gelecek yıl güç kazanacağına inanıyor. Bu oran iki ay önce net yüzde 8 seviyesindeydi.
Bu tutum, şirket performanslarına dair beklentilere de yansımış durumda. Ocak ayında net yüzde 73’lük kesim Avrupalı şirketlerin konsensus gelir tahminlerini çok yüksek olarak değerlendirirken, bu oran yarı yarıya azalarak net yüzde 34’e indi. En büyük katılımcı grubu (yüzde 40) tahminlerin doğru olduğu yönünde görüş bildirirken, net yüzde 17’lik kesim ise bölgedeki şirket kazançlarının önümüzdeki 12 ay içinde artmasını bekliyor. Geçtiğimiz yılın sonunda bu sonuçlar olumsuz bir seyir izliyordu.
Küresel yatırımcıların temkinli yaklaşımı, Avrupa hisse senetlerinin konumundaki düşüşte açıkça görülebiliyor. Küresel yatırımcılar, bölgede net yüzde 4 gösterge üzerine çıkmış durumda.
Risk iştahında hafif bir düşüş var
Hisse senetlerine dair tutumları yapıcı olmayı sürdürse de, yatırımcıların risk iştahı bu ay hafif bir gerileme gösterdi. Merrill Lynch Bileşik Risk ve Likidite Göstergesi geçtiğimiz aydan bu yana yüzde bir gerileyerek, son dokuz aydaki ilk düşüşünü yaşadı. Buna rağmen, bu sonuç son 10 yıllık ortalamanın halen çok üzerinde.
Ayrıca, gelecekteki hisse senedi alımlarını nakit varlıklarını azaltarak finanse etme eğilimindeki varlık yöneticilerinin oranı, pozitif %3,8 değerini koruyor. Mart ayı araştırması yüzde 28’lik kesimin nakdi bu yönde kullanmayı tercih edeceklerini gösterirken, Şubat ayında bu değer yüzde 22 seviyesindeydi. Buna rağmen çoğunluk, yeni hisse senedi alımlarını kolaylaştırmak amacıyla devlet tahvili varlıklarını azaltmayı tercih ediyor.
Sektörel kayma bankaları destekliyor
Araştırma sonuçlarına göre, yatırımcıların bankalara karşı tutumu, 2006 yılı Aralık ayından beri görülen en yüksek seviyede. Net yüzde 14’lük kesim bu ay gösterge üzerine çıkmış durumda bu, geçtiğimiz aydan bu yana yüzde 8’lik bir artış anlamına geliyor.
Bu hamlenin finansmanı, katılımcıların net yüzde 17’sinin artık gösterge altına indiği Malzeme hisselerindeki konumların azaltılmasıyla sağlanıyor (bu da araştırma kapsamında Çin’e yönelik kaygıların sebep olduğu bir başka sonuç). Buna ek olarak, Telekom hisselerindeki riske açık konumlarını net yüzde 28 gösterge altına indirmiş durumdalar. Bu, yedi yıldan uzun bir süredir bu sektörde görülen en düşük iştah oranı.
Katılımcıların verdiği yanıtlardan Teknoloji sektöründe risk iştahının yenilendiğini de, görmek mümkün. Sektörde gösterge üzerine çıkanların oranı net yüzde 35’e çıkarak, geçtiğimiz yıl boyu süren riske kapalı ilerleyişin tersine döndüğünü haber veriyor.
Fon Yöneticisi Araştırması
8 Mart – 14 Mart tarihleri arasında yapılan araştırmaya, 691 milyar ABD Doları değerinde yönetilen varlığa sahip toplam 254 kuruluş katılmıştır. Toplamda 578 milyar ABD Doları değerinde fon yöneten 198 fon yöneticisi küresel araştırmada yer almıştır. Toplamda 241 milyar ABD doları değerinde fon yöneten 124 fon yöneticisi bölgesel araştırmalarda yer almıştır. Araştırma, piyasa araştırması kuruluşu TNS'nin yardımlarıyla BofA Merrill Lynch Araştırma tarafından gerçekleştirilmiştir. 50'yi aşkın ülkeyi kapsayan uluslararası ağı ile TNS, 80'den fazla ülkede ulusal ve çok uluslu kuruluşlara piyasa bilgisi hizmetleri sunmaktadır. Şirket, dünyanın dördüncü büyük piyasa bilgi hizmetleri grubudur.
BofA Merrill Lynch Küresel Araştırma
BofA Merrill Lynch Küresel Araştırma, küresel olarak 3.300'ü aşkın hisse senedini ve 960'ın üzerinde krediyi kapsamakta ve birçok harici ankette en üst dilimde yer almaktadır. Yakın geçmişte grup, Institutional Investor tarafından 2011'in En İyi Küresel Araştırma Firması ve 2012 Institutional Investor Avrupa kapsamlı araştırmalarda İkinci seçilmiştir. Grup daha önce ise 2011 Institutional Investor Asya, Çin ve Japonya kapsamlı araştırmalarda Birinci seçilerek, aynı anda üç araştırmada birden birinci olan tek kurum olma unvanını kazanmıştır. Grup aynı zamanda Institutional Investor'un Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Yükselen Piyasalarını kapsayan ilk Yükselen Piyasalar Hisse Senedi ve Sabit Gelir Araştırmasında İkinci 2011 Latin Amerika ve Amerika Hisse Senedi takım araştırmalarında İkinci ve 2010 Institutional Investor Amerika kapsamlı Sabit Gelir, Brezilya ve Avrupa kapsamlı takım araştırmalarında Üçüncü seçilmiştir. Grup Emerging Markets dergisinin 2010 ve 2011 yılları EM Research Küresel Ödülü'ne de layık görülmüştür.
Bank of America
Bank of America bireysel müşteriler, küçük ve orta ölçekli işletmeler ve büyük şirketlere her türlü bankacılık, yatırım, varlık yönetimi ve diğer mali yönetim ve risk yönetimi ürünleri ve hizmetleri alanında hizmet veren, dünyanın en büyük finans kuruluşlarından biridir. Şirket, ABD’de yaklaşık 53 milyon müşterisine ve küçük işletmeye, yaklaşık 5.500 bireysel bankacılık şubesi, yaklaşık 16.300 ATM ve 30 milyon aktif kullanıcısı bulunan, ödüllü bir çevrimiçi bankacılık sistemiyle eşsiz bir kolaylık sağlamaktadır. Bank of America dünyanın önde gelen varlık yönetimi şirketleri arasında yer almasının yanı sıra kurumsal bankacılık, yatırım bankacılığı ve dünyanın her yerinde çok çeşitli varlık sınıfları, hizmet kuruluşları, hükümetler, kurumlar ve bireyler arasında alım-satım alanlarında küresel bir liderdir. Bank of America yenilikçi ve kullanımı kolay çevrimiçi ürün ve hizmetleri aracılığıyla yaklaşık 3 milyon küçük işletme sahibine verdiği destekle sektör lideri konumundadır. Şirket, 40’ın üzerinde ülkede yürüttüğü faaliyetleriyle müşterilerine hizmet vermektedir. Bank of America Corporation hisseleri (NYSE: BAC), Dow Jones Endüstriyel Ortalama Endeksi’nin bir bileşenidir ve New York Borsası’na kotedir.
Bank of America Merrill Lynch, Bank of America Corporation’ın küresel bankacılık ve küresel piyasalar alanlarındaki ticari adıdır. Kredi verme, türevleri ve diğer ticari bankacılık faaliyetleri, küresel ölçekte, FDIC üyesi Bank of America, N.A., gibi Bank of America Corporation bankacılık iştirakleri tarafından yürütülmektedir. Menkul kıymetler, stratejik danışmanlık ve diğer yatırım bankacılığı faaliyetleri, ABD’de kayıtlı bir aracı kuruluş olan ve ayrıca FINRA ve SIPC üyeliği bulunan Merrill Lynch, Pierce, Fenner & Smith Incorporated, diğer ülkelerde ise yerel olarak kayıtlı kuruluşlar da dahil olmak üzere Bank of America Corporation’ın yatırım bankacılığı iştirakleri ("Yatırım Bankacılığı İştirakleri") tarafından yürütülmektedir. Yatırım bankacılığı iştiraklerinin sunduğu yatırım ürünleri: FDIC Sigortası Kapsamında Değildir * Değer Kaybedebilir * Banka Teminatı Altında Değildir.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)