BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaDolarda dalgalanma sürecek mi?----

Dolarda dalgalanma sürecek mi?

Dolarda dalgalanma sürecek mi?
03 Temmuz 2019 - 11:11 www.finansgundem.com

Dolar kuru geçtiğimiz yıl ağustos ayında test ettiği 7,23 TL'nin sonrasında alçalan bir üçgende 5,77'ye kadar geriledi. FED ve ECB şimdilerde parasal genişleme sinyali verirken kurda yeni trend merak konusu.

Piyasalarda gerilim arttığında döviz bürolarında kalabalık artıyor. Fiyatlar televizyon ekranlarından ve döviz bürolarından anlık izlenmeye çalışılıyor. Son piyasa hareketleri gösterdi ki “döviz bir tür tasarruf aracı ve ilk akla gelen enstrümanlardan biri olma” özelliğini koruyor. İç ve dış piyasalarda gerilimin yükseldiği dönemlerde bankalardaki döviz tevdiat hesaplarında da dalgalanmalar meydana geliyor. Teknolojinin getirdiği kolaylıklarla sadece yurt içerisinde değil, piyasalar kapandıktan sonra yurtdışı piyasalarında da Dolar/ TL’nin dalgalanma eğilimi hayli yüksek.

TCMB tarafından açıklanan haftalık para ve banka istatistiklerine göre yurtiçi yerleşiklerin döviz tevdiat hesapları 185,2 milyar dolar. Bankalardaki mevduatın yansından fazlası döviz cinsinden. Bu nedenle yatırımcılar sürekli dolardaki yükseliş ve düşüşleri takip ediyor. Evini ya da arabasını değiştirmek isteyenlerin ellerindeki mevcut varlıkları sattıklarında, ilk yaptıkları paralarını dolara çevirmek. Bunun nedeni dolar kurunda yaşanan istikrarlı yükseliş. Dolar kum, küresel olarak değer kaybettiği süreçte ise yurtiçi gerilimler nedeniyle Türkiye’de yüksek seyrini sürdürürken 5,70 TL’nin üzerinde kaldı.

Küresel ticaret savaşları ve büyüme kaygıları FED’den ve ECB’den parasal genişleme sinyallerinin gelmesine neden oldu. Peki, bu durumda kurdaki hareket değişir mi?

Gelişmelere baktığımızda haziran ayı FED toplantısı oldukça önemliydi.

Fed, haziran toplantısını pas geçerken, 2019 yılında olası bir faiz indirimi için sinyal verdi. Ayrıca para politikasının temelini oluşturan sabırlı duruş temasında, sabırlı kelimesini açıklama metninden çıkardı. İstihdam piyasasında güçlü toparlanmanın sürdüğü ve ekonomik aktivitede ılımlı büyüme vurgusu yapılırken, 17 üyeden sekizi faiz oranında indirim bekliyor.

Küresel finansman koşullarının yeniden gelişmekte olan ülke para birimleri lehine dönme beklentisi, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler açısından büyük bir fırsat oluşturuyor.

Öte yandan 23 Haziran’da yapılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminde Ekrem İmamoğlu’nun yenilenen seçimi kazanması, Türkiye’nin gündeminden, en azından belirgin bir süre seçim belirsizliğinin de çıkacak olması olumlu bir senaryoya işaret ediyor. Bu seçim yabancı basında da geniş yankı bulmuştu. Siyasette de normalleşme sinyali, yabancı yatırımcıların yeniden TL varlıklara yönelimini artıracaktır.

Dolar kurunda 5,70 seviyesi önemli. Bu seviyenin altına kayılması halinde 5,50 ve 5,45 seviyelerine gerileme yaşanabilir. Yükselişlerde ise 5,95 seviyesi kritik eşik. Dolar/TL’de beklenmedik iç ya da dış şok olmadıkça 2019 yılı içerisinde 7,23 seviyesindeki zirvenin aşılması söz konusu olmayacaktır. Dolarda pozisyon almayı düşünenler alternatif Faiz seçeneklerini de değerlendirebilir. (Zeynep Aktaş/Fortune Türkiye Dergisi)

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)