BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaDolar yatay seyretti----

Dolar yatay seyretti

Dolar yatay seyretti
04 Ekim 2019 - 08:27 www.finansgundem.com

Dolar/TL son işlem gününde sakin seyretti

TCMB'nin beklentilerin üzerinde faiz indirimi yapabileceği endişesi TL'de hareketi sınırlarken, hafta boyunca bir süredir sıkıştığı 5.60-5.75 bandında hareketini sürdüren dolar/TL son işlem gününde de dar bir bantta sakin bir seyir izledi.

Dolar saat 18:00 itibariyle 5.6935 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.6853 lira, en yüksek 5.7130 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.2534 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.0979 seviyesinde. Gram altın 275.7 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 13.58 seviyesinde.

Dolar/TL haftaya 5.64 seviyesinin altını test ederek başlasa da jeopolitik risklere yönelik endişelerle 5.75'in üzerini test etti. Öte yandan dün enflasyonun Eylül'de tahminlerin altında kalması ardından TCMB'nin Ekim'de beklentilerin üzerine faiz indirimi yapabileceği endişesi oluşmasıyla TL baskılandı.

Işık Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Yusuf Kavak kurda bir sıkışma ve belirsizliğin hakim olduğunu söyleyerek, "Piyasalar jeopolitik ve siyasi riskleri izliyor. Öte yandan beklentilerin altında gelen enflasyon verisi sonrası TCMB'nin ne kadarlık indirim yapacağı önem kazandı. Zira önden yüklemeli Faiz indirimleri ardından TL'nin 'carry trade' cazibesi azalıyor bu da TL'nin değerlenmesi üzerinde baskı oluşturuyor. Dolayısıyla 250-300 baz puanlık bir indirim TL'nin cazibesinin kaybolmasına neden olabilir. DTH'larda da yükseliş devam ediyor ve bu da TL'de baskı oluşturuyor" dedi.

Bu hafta küresel ekonomide resesyon kaygılarını artıracak verilerin açıklandığını belirten Kavak, "Diğer taraftan ABD ekonomik verileri ve ticaret savaşları konusundaki gelişmeler önemli. Kurda yukarıda 5.78 ve 5.85 seviyeleri direnç, 5.85’in geçilmesi halinde yukarı hareket ivme kazanabilir. Bir süredir kurun altına inemediği 5.64 seviyesi de önemli. TL’yi değerlendirecek unsur ABD ile ilişkilere yönelik pozitif bir açıklama olacaktır" dedi.

Yıllık enflasyon baz etkisiyle 5 puanın üzerinde gerileyerek Temmuz 2017'den beri ilk kez tek haneye gelirken ekonomistler, Merkez Bankası'ndan yavaşlayan hızda faiz indiriminin devamı bekliyorlar.

Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) Eylül'de aylık %0.99 ile %1.3 olan beklentilerin altında artış gösterdi. Geçen yılın aynı döneminde TL'deki değer kaybı sonrası enflasyonda yaşanan aylık %6 yükselişin oluşturduğu baz etkisiyle yıllık enflasyon Ağustos'taki %15.01'den 5 puanın üzerinde gerileyerek %9.26'ya düştü.

Öte yandan bankacılar ise piyasada Ekim'de 100-150 baz puanlık indirim beklentisi olduğunu, verinin ardından ise piyasada 200 baz puan üzeri indirim beklentilerinin fiyatlandığını belirtti. Bu nedenle her ne kadar beklenti altında gelen evflasyon TL için pozitif olsa da bankacılara göre bu endişe TL'nin prim yapmasını engelleyici bir unsur.

Lokallerin döviz talebi de bu dönemde devam ediyor. TCMB'nin dün yayınladığı verilere göre yurtiçi yerleşiklerin yabancı para mevduatları 27 Eylül haftasında da yükselişini sürdürerek yaklaşık 1 milyar dolar artışla 193.7 milyar dolar ile tarihi zirveye geldi.

Bu artışın ana nedenleri olarak yatırımcıdaki güven eksikliği, beklentiler nedeniyle birikimleri döviz cinsinden tutma alışkanlığı ve TL getirileri yeterli bulmamalarının etkili olduğu belirtiliyor.

Diğer yandan bu hafta ABD'de beklentilerin altında açıklanan ISM hizmetler endeksi, ABD'nin Çin ve diğer ülkelerle ticaret anlaşmazlığı baskısının ABD ekonomisinin geneline yayılabileceği ve ülkeyi resesyona sürükleyebileceği endişelerini artırdı.

Buna karşılık bugün açıklanan ABD'de tarım dışı istihdam Eylül'de 136,000 ile beklentilerden az arttı, saatlik ücretler ise Ağustos ayında %0.4 yükseldikten sonra, Eylül'de değişmedi. İşsizlikteki gerileme ise yatırımcıların yavaşlayan ekonomi ve resesyon konusundaki endişelerini hafifletti ve neredeyse 50 yılın en düşük değeri olan %3.5 seviyesine indi.

Tahvil/bono piyasasında ise 10 yıllık tahvil getirilerinde son dönemde düşüş eğilimi belirginleşti. Hazine'nin borçlanma maliyetlerindeki artışın uzun vadede etkisini sınırlamak adına yaklaşık 1.5 yıldır ihraç etmediği gösterge 10 yıllık tahvilin bileşik getirisi Mayıs ayında %21 idi.

Gösterge 10 yıllık tahvilde bileşik getiri önceki gün valörde %13.26'ya kadar gerilemişti. Dün ise spot kapanışta ortalama %13.76, valörde son işlemde %13.81 seviyesindeydi. İki yıllık gösterge tahvilde ise dün spot kapanışta ortalama %13.93, valörde son işlemde %13.90 seviyesindeydi. Bugün ise spot kapanışta ortalama %13.71, valörde saat 1649'da son işlemde %13.58 seviyesindeydi.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)