BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaFed'in faiz kararı sonrası dolarda son durum----

Fed'in faiz kararı sonrası dolarda son durum

Fed'in faiz kararı sonrası dolarda son durum
20 Mart 2019 - 08:41 www.finansgundem.com

Piyasa kapanışında 5.47 seviyesinde yatay hareket eden dolar/TL, Fed'in faiz kararı sonrası 5.40 seviyelerine kadar geriledi

Yerel seçimler öncesi TL'de benzer gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrışma trendi devam ederken, piyasaların yakından izlediği ABD Merkez Bankası (Fed) faiz kararını TSİ 21.00'da açıkladı. Fed, beklentilere paralel olarak politika faizinde bir değişikliğe gitmeyerek, faizleri %2,50 - 2,25 aralığında sabit bıraktı.

Faiz kararının ardından dolar/TL'de düşüş gözlendi. Piyasa kapanışında 5.4760 lira seviyesinde bulunan dolar/TL paritesi, faiz kararı sonrası 5.40 seviyesine kadar geriledi.

Açılışın ardından en düşük 5.4075 lira, en yüksek 5.4839 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.2212 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1357 seviyesinde. Gram altın 229.5 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 18.36 seviyesinde.

Yaklaşan seçimler öncesi dolar/TL'de uzun süredir sıkışma gözlenen 5.40-5.50 bandındaki hareketin sürmesi bekleniyor. 

Yurtdışında bugünkü Fed'in ardından yarın İngiltere merkez bankasının Faiz kararı izlenirken Türkiye özelinde ise ABD ile ilişkiler, seçim süreci ve lokallerin yoğun döviz talebinin devamı takip ediliyor. 

Küresel ekonomik büyümenin yavaşlama sinyalleri vermesiyle birlikte yatırımcılar ABD'deki borçlanma maliyetlerinin bundan sonraki seyri hakkında ipuçlarını görmek için Fed'in bugün sonuçlanacak kararına odaklandı. 

Yatırımcılar politika yapıcıların toplantının ardından açıklanacak olan faiz tahminlerini yakından inceleyecek. Gelecek üç yıllık döneme ait faiz tahminlerini bir araya getiren "nokta grafiği"nde yer alan noktaların aşağı veya yukarı doğru hareketi para politikasının yönü hakkında fikir veriyor. 

İşlemcilere göre, başta S400-Patriot tercihi olmak üzere ABD-Türkiye ilişkileri, küresel ticaret savaşları, ye
rel seçimler öncesi yavaşlayan ekonomiyi desteklemek adına atılan ve atılabilecek genişlemeci adımlar ve TCMB'den bu yıl beklenen faiz indirimlerine ilişkin tahminler, lokallerin beş aydır aralıksız devam eden döviz alımları, yavaşlayan büyüme, yüksek seyreden işsizlik ve enflasyon zaman zaman piyasalar üzerinde baskı unsuru yaratıyor. 

Tahvil/bono piyasasında 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizinde geçen hafta 91 baz puana varan bir yükseliş yaşanması sonrası getiriler bu hafta daha yatay bir seyir izliyor. 

Bankacılar tahvil faizlerindeki yükselişte kurdaki baskı, jeopolitik riskler ve yaklaşan seçimlerin etkili olmuş olabileceğini belirtiyor. 

Gösterge 10 yıllık tahvilin bileşik faizi dün spot kapanışta ortalama yüzde 16.21 olduktan sonra bugün yaklaşık 10 baz puan düşüş gösterdi. Bugün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 16.21, valörde son işlem yüzde 16.09 oldu. 

İki yıllık gösterge tahvil faizinde ise geçen hafta 53 baz puanlık yükseliş yaşandıktan sonra bu hafta sakin seyir gözlen
di. Gösterge iki yıllık tahvilin ortalama bileşik faizi dün spot kapanışta yüzde 18.60 oldu. Bugün spot kapanış yüzde 18.55 valörde son işlem yüzde 18.36 oldu.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)