BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemDolar kuru 63 değil 22,6 ruble olmalı----

Dolar kuru 63 değil 22,6 ruble olmalı

Dolar kuru 63 değil 22,6 ruble olmalı
15 Temmuz 2019 - 16:38 www.finansgundem.com

Dolar diğer para birimlerine kıyasla daha pahalı. Dolar-ruble kuru ise gerçek değerinden yüzde 64,5 daha yüksek. Yani gerçek değerinden en uzak para birimi ruble.

İngiliz ekonomi gazetesi The Economist, tüm dünyada doların "olması gereken reel değerini" ölçmek için kullandığı Big Mac endeksini güncelledi. Araştırmanın genel sonucuna göre, dolar diğer para birimlerine kıyasla daha pahalı. Dolar-ruble kuru ise gerçek değerinden yüzde 64,5 daha yüksek. Yani gerçek değerinden en uzak para birimi ruble. 

ABD'de McDonald'slarda satılan Big Mac hamburgerin fiyatı 5,74 dolar iken Rusya'da yaklaşık 2 dolar (130 rublenin biraz üzerinde). Bir başka deyişle Big Mac endeksine göre, 1 dolar aslında 22,65 rubleden işlem görmeli. 13 Haziran itibariyle Rusya'da dolar kuru 63 ruble seviyesinde.

The Economist yazarları, gerçek değerine en yakın seyreden para birimlerinin Kanada doları, İsveç kronu, Norveç kronu ve İsrail şekeli olduğuna dikkat çekiyor. Gerçek değerine en uzak para birimi ise Rus rublesi.

Ekonomist Mahfi Eğilmez, Big Mac endeksini şöyle yorumluyor:

Satın alma gücü paritesi teorisine dayanan Big Mac endeksi 1986 yılından bu yana tutuluyor. Satın alma gücü paritesi (SAGP) ülkeler arasındaki fiyat düzeyi farklılıklarını ortadan kaldırarak farklı para birimlerinin satın alma güçlerini eşitleyen bir değişim oranını ifade ediyor. (Türkrus)

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)