BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaDolar 2.60’ın altına düştü----

Dolar 2.60’ın altına düştü

Dolar 2.60’ın altına düştü
14 Mayıs 2015 - 17:34 www.finansgundem.com

Düşüşünü sürdüren dolar/TL, bankalararası piyasada 2,59`un altına geriledi.

Dolar/TL, küresel piyasalarda artan risk iştahı ve TL varlıklara yabancı ilgisinin devam etmesi ile düne göre yüzde 1,20 değer kaybederek 2,60'ın altına gerileyerek 5 haftanın en düşük seviyesini gördü. Dolardaki değer kaybı ve seçim beklentilerinin şekillenmeye başlamasıyla TL, 3.5 yılın en yüksek haftalık değer kazancına ilerliyor. Güne yatay bir başlangıç yapan dolar/TL, son bir haftadır etkili olan düşüş eğilimini bugün de sürdürerek 2,60'ın altına geriledi ve son bir ayın en düşük seviyesi olan 2,5896'yı gördü. Küresel piyasalarda risk iştahının arttığı ve gelişmekte olan ülke para birimlerinin dolar karşısında değer kazandığı görülürken, bu para birimleri arasında en iyi performansı TL'nin göstermesi dikkati çekiyor.

YÜZDE 1.2'Yİ AŞTI
Diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinin ortalama yüzde 0,7 değer kazanmasına karşın TL'deki yükseliş yüzde 1,2'yi aştı. Dolar/TL'nin bu hafta başından beri değer kaybı ise yüzde 3,70'e ulaştı. Euro/TL de bankalararası piyasada en düşük 2,9547'yi gördükten sonra şu dakikalarda 2,9630'dan işlem görmekte.

YILBAŞINDAN BU YANA YÜZDE 15 DEĞER KAYBETTİ
TL'de yılbaşından beri dolar karşısında yaşanan değer kaybı yolsuzluk sorunlarıyla uğraşan Brezilya'yı da yaklaşık bir ay önce geride bırakarak, yüzde 15'e kadar ulaşmıştı. TL'de son bir kaç günde yaşanan toplanmanın ardından real yeniden dolar karşısında en çok değer kaybeden para birimi olurken, TL'deki değer kaybı yüzde 11'nin altına geriledi. Aynı dönemde en çok karşılaştırılan para birimlerinin başında yer alan Güney Afrika randında yaşanan değer kaybı ise yüzde 4'ten yüzde 3'e geriledi.

Geçen hafta 2.70'li seviyelerde seyreden dolar/TL bugün beş haftanın en düşük seviyesi olan 2.5914'e kadar geriledikten sonra TSİ 1643'te 2.5914/2.5926 seviyesinde işlem gördü. TL bu verilere göre haftanın ilk dört gününde yüzde 4'ün üzerinde değer kazandı ve Ekim 2011'de görülen yüzde 4.5'in üzerindeki haftalık değer kazancına oldukça yaklaştı.
ABD'de açıklanan ÜFE'nin beklentilerin altında kalması ve haftalık işsizlik başvurularının beklentilerden iyi gelmesinin küresel piyasalara etkisinin nötr olduğu ve dolar endeksinin düşüş eğilimini sürdürerek yaklaşık 4 ayın en düşük seviyesi olan 93,13'e gerilediği görülüyor.

PARA GİRİŞLERİ GÖRÜLÜYOR
Analistler, ABD'den gelen zayıf veriler ve küresel piyasalardaki genel düzeltme hareketinin etkisiyle hafta başından bu yana gelişmekte olan ülke para birimlerinin dolara karşı değer kazandıklarını kaydediyor. Özellikle daha önce belirsizliği fiyatlayan yabancı yatırımcıların, seçim sonrasında Türkiye'de siyasi istikrarın devam edeceği düşüncesiyle birlikte pozisyonlarını terse çevirdiklerini aktaran analistler, bunun sonucunda yaklaşık son 1 haftadır para girişlerinin görüldüğünü kaydediyor.
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)