BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaDolar 1.80'i zorluyor----

Dolar 1.80'i zorluyor

Dolar 1.80'i zorluyor
22 Şubat 2013 - 07:06 www.finansgundem.com

ABD Merkez Bankası FED’in açıklamaları sonrasında dolar kuru 1.7960’ı gördü

ABD Merkez Bankası’nın (FED) tahvil alım programını yavaşlatabileceği mesajları ve bir hedge fonunun emtiadaki büyük pozisyonlarını kapatmakta olduğuna ilişkin piyasadaki söylentinin etkisiyle uluslararası piyasalarda dolar değer kazandı. İçeride de dolar/TL 1.7960’a kadar yükseldi.
FED’in önceki akşam açıklanan tutanakları, bazı yetkililerin bankanın tahvil alım programını istihdamda istenilen sonuca ulaşılmadan önce durdurmak veya yavaşlatmak zorunda kalabileceği görüşünde olduklarını gösterdi.
Tahvil alımının potansiyel maliyetlerine ilişkin endişelerin dile getirildiğini gösteren tutanakların açıklanmasının ardından borsalar da değer kaybetti.
Yükseliş MB ile başladı
Garanti Yatırım Stratejisti Tufan Cömert, doların Merkez Bankası’nın faiz koridorunun alt bandında indirime gitmesi sonrasında yükselişe geçtiğini hatırlatarak, FED’in açıklamaları sonrasında da bu seyrin devam ettiğini söyledi. Doların seyrini paritenin de etkilediğini kaydeden Cömert, TL’nin Rusya ve Macaristan para birimlerine göre daha iyi bir performans sergilediğini belirtti.
‘1.77-1.81 TL’de kalır’
Cömert’e göre, yurtdışı piyasalarda olumlu bir hava olursa, dolar/TL’de düşüş görülür. Kısa vadede doların 1.77-1.81 TL aralığında işlem görmesi bekleniyor.
Öte yandan, Merkez Bankası önceki gün ekonomistlerle yaptığı toplantıda, TL’deki değerlenme ve kredi artış hızının seyrine paralel faiz koridorunda indirime gidebileceği adımlarının devamının geleceği sinyalini verdi. Bu nedenle analistler, dolarda fazla değer kaybı beklemiyor.
FED’den tahvil alımına ilişkin uyarılar geldi
FED tutanaklarında, “Bazı banka yetkilileri varlık alımlarının etki, maliyet ve risklerine ilişkin devam eden değerlendirmelerin Komite’yi, istihdam pazarındaki görünümde önemli iyileşme gerçekleşmeden programın yavaşlatılması veya durdurulmasına yöneltebileceğini belirtti” denildi.
Tutanaklarda pek çok FED yetkilisinin daha fazla varlık alımının potansiyel maliyetlerine dair endişelerini belirttikleri, ancak alımların yavaşlatılmasının gerekebileceği şeklindeki sert ifadeyi dengeleyen bir uyarıdan da söz edildiği görüldü.
Tahvil alım programının zamanından önce sonlandırılmasının tehlikeleri konusunda uyarıda da bulunuldu.
Tutanaklarda, “Bazı FED yetkilileri varlık alımlarının çok erken azaltılması veya sonlandırılmasının potansiyel maliyetlerinin de önemli olduğu görüşünde” denildi.
Altın 1.554 doları gördü
Uluslararası piyasalarda altının onsu FED’den tahvil alımlarının süresine ilişkin olarak gelen uyarıların ardından kayıplarını devam ettirerek 1.554 dolar ile 7 ayın en düşük seviyesine geriledi. Altın fiyatları daha sonra 1.572 dolar seviyesinde dengelendi.
Uluslararası piyasalarda altının değer kaybetmesi içeriye de yansıdı.
İMKB’de kayıp yüzde 2’yi aştı
İMKB endeksi yurtdışı borsalardaki artan satış baskısının etkisiyle yüzde 2.06 oranında değer kaybetti. Endeks günü 77.269 puandan tamamladı. Öte yandan Avrupa borsalarındaki kayıplar da yüzde 2’ye yaklaştı. İngiltere borsası yüzde 1.6, Fransa yüzde 1.8, Almanya yüzde 1.7, İspanya yüzde 1.4, İtalya yüzde 2.5 değer kaybetti. Yunanistan borsasının kaybı ise yüzde 4.1’i buldu.
 
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)