BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaDolar 1 haftanın zirvesinde----

Dolar 1 haftanın zirvesinde

Dolar 1 haftanın zirvesinde
16 Mayıs 2014 - 13:33 www.finansgundem.com

Global piyasalardaki sert satışlarla dolar/TL 2.10' geçti

Küresel piyasalardaki sert satış baskısının yarattığı riskten kaçışla birlikte dolar/TL bir haftanın en yükseği olan 2.10 seviyesini geçti, bankacılar küresel piyasaların haftaya yapılacak TCMB faiz kararına kadar yön belirleyici olmayı sürdüreceğini söylediler. Başta piyasa değeri küçük şirketlerde yaşanan değer kaybı olmak üzere ABD'de dün Dow ve S&P 500'de bir aydan uzun sürenin en büyük düşüşü gerçekleşti. Son iki haftadır dolar karşısında neredeyse her gün değer kazanan TL, dün kâr realizasyonu ve Merkez Bankası'nın (TCMB) 22 Mayıs'ta yapacağı PPK toplantısından bir faiz indirimi gelebilir beklentisi ile diğer gelişmekte olan para birimlerinden dün negatif ayrıştı.

İKİ HAFTADA YÜZDE 3 DEĞERLENDİ

TCMB'nin sıkı duruşunu koruyacağına dönük açıklamaları, Ukrayna endişelerinin azalması ve gelişmekte olan piyasalara girişlerle TL dolar karşısında son iki haftada neredeyse yüzde 3 değer kazandı. Bu hafta 18 Aralık'tan bu yana en düşük seviye olan 2.0617'yi test eden dün akşam TSİ 18.00'de 2.0920 civarında olan dolar/TL, gece en yüksek 2.1040 seviyesini geçti. Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Küresel riskten kaçıştan en çok etkilenen para birimlerinin başında TL geldi. Burada iki önemli unsurun etkili olduğunu düşünüyoruz. Birincisi TL son dönemde ciddi bir pozitif ayrışma yaşamıştı. Bunun geri dönüşünün olması zaten bekleniyordu" dedi ve ekledi: "İkinci önemli neden ise yaklaşan TCMB Faiz kararı. Her ne kadar bu ay politika faizinde bir indirim genel beklenti olmasa da yine de böyle bir ihtimal var. Yani TL'nin cazibesindeki en önemli etken olan faizinin azalma ihtimali düşük olsa da var. Yatırımcılar son bir kaç iş gününde bu beklentiyi fiyatlara yansıtıyorlar. Şu anda 25 baz puanlık bir politika faizi indiriminin fiyatlamalarda büyük ölçüde yer aldığını düşünüyoruz."

FAİZDE DEĞİŞİKLİK BEKLENMİYOR

TCMB'nin Mayıs ayı Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizini sabit tutması beklenirken, TCMB'nin bundan sonraki adımının faizlerde ölçülü ve kademeli indirim olabileceğini açıklaması ardından sınırlı da olsa indirim beklentiler arasına girdi. Nisan ayındaki ankete katılan hiçbir katılımcı politika faizinde indirim beklemezken Reuters'ın 13 katılımcı ile gerçekleştirdiği Mayıs anketinde iki kurumunun bir hafta vadeli fonlama oranında 25-50 baz puanlık indirim beklentisi tahminler arasına girmiş oldu. Ankete katılan 11 kurum ise Mayıs ayının politika faizinde bir indirim için erken olduğunu öngörüyor. Öte yandan Tahvil-bono piyasasında geçen hafta 24 Şubat 2016 itfalı gösterge tahvilin bileşik faizi Aralık ortasından bu yana en düşük olan yüzde 8.95'e kadar gerilemiş ardından yönünü yukarı çevirmişti. Dün iki yıllık gösterge tahvilde ortalama bileşik faiz spot kapanışta ortalama yüzde 9.11, valörde 9.18 seviyesindeydi. 20 Mart 2024 itfalı 10 yıllık tahvilin bileşik faizi ise dün spot kapanışta ortalamada yüzde 9.44 valörlüde yüzde 9.39 seviyesindeydi.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)