BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemDoğalgazda Gazprom şoku! O indirim iptal----

Doğalgazda Gazprom şoku! O indirim iptal

Doğalgazda Gazprom şoku! O indirim iptal
30 Ocak 2016 - 07:27 www.finansgundem.com

Rus enerji şirketi Gazprom, 1 Ocak 2015’ten itibaren Türk özel sektör gaz dağıtıcılarına uyguladığı yüzde 10.25’lik indirimi iptal etti.

Gazprom, 1 Ocak 2015’ten itibaren Türk özel sektör gaz dağıtıcılarına uyguladığı yüzde 10.25’lik indirimi iptal etti.

Bu kararın önümüzdeki dönemde tüketicilere sattığı doğalgazda fiyat indirimine hazırlanan BOTAŞ’ın hazırlığını olumsuz etkileyebileceği dile getiriliyor.

Milliyet'te yer alan habere göre doğalgaz sektöründen iki yetkili, iptal kararı sonrası yeni fiyatın ne zamandan geçerli olacağının netlik kazanmadığını bildirdi. Gazprom’a yakın kaynaklar, indirimin kaldırılmasının halen müzakere edildiğini söylerken, Gazprom yetkilileri bu konuda yorum yapmadılar.

Türkiye’nin yıllık doğalgaz tüketimi 50 milyar metreküp düzeyindeyken, Rusya yıllık 30 milyar metreküplük kontratla en iyi tedarikçi konumunda bulunuyor. Türkiye Rusya dışında, İran ve Azerbaycan’dan da doğalgaz alıyor. Bir özel sektör yetkilisi, indirim kararının iptal edilmesinin ardından Rusya’dan alınan doğalgaz fiyatının özel sektör ithalatçıları için 196 - 197 dolara çıkacağını bildirdi. Özel sektör tedarikçileri, Bosphorus Gaz, Enerco Enerji, Batı Hattı, Kibar Enerji, Avrasya Gaz ve Shell Enerji Rusya ile 2013’te yapılan anlaşma doğrultusunda yıllık 10 milyar metreküp doğalgaz ithal ediyor.

Fiyatı petrole bağlı
Doğalgaz ithalatı hakkında bilgi sahibi bir üst düzey özel sektör yetkilisi, Gazprom’un indirim kararını iptal etmesine rağmen BOTAŞ’ın halen alım-satım fiyatı arasında 90 dolar civarında bir fark oluştuğunu belirterek, “BOTAŞ’ın diğer kaynaklardan gelen gazı da dahil ettiğinde aldığı fiyatın 50 dolar üzerinde bir satış yaptığını görüyoruz. BOTAŞ şu halde yüzde 10 indirim yapabilir ama bu karar biraz da siyaseten alınması gereken bir karar” dedi.

Enerji Bakanlığı’na bağlı olan BOTAŞ, doğalgaz fiyatlarını aylık olarak belirliyor. Petrole bağlı olarak belirlenen doğalgaz fiyatları BOTAŞ’ın alım maliyetine 6 ya da 9 ay sonra yansıtılıyor.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)