BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaDijital para transferinde komisyon tartışması----

Dijital para transferinde komisyon tartışması

Dijital para transferinde komisyon tartışması
14 Mart 2021 - 10:39 www.finansgundem.com

Gelişmiş ülkelerin merkez bankaları dijital para konusunda önemli hazırlıklar yapıyor. Çin test aşamasında önemli bir noktaya geldi! Peki dijital para işlemlerinde komisyon söz konusu olacak mı?

Sert fiyat hareketleriyle dikkatleri üzerine çeken kripto paralara alternatif olarak düşünülen devlet kontrolündeki dijital paralarla ilgili önemli adımlar atılıyor. Birçok merkez bankası hazırlıklarını tamamladı, doğru zamanlamayı bekliyor. Çin ise milyonlarca kişiye ücretsiz para dağıtarak sistemin çalışıp çalışmayacağını test ediyor. Henüz hayatımıza girmese de dijital para kullanımıyla ilgili yeni detaylar tartışılmaya başlandı. Rusya’da dijital para transferlerinden komisyon alınıp alınmayacağı tartışılıyor. Finansgundem.com’un yaptığı derlemelere göre, Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, dijital ruble kullanılarak yapılacak para transferlerinde komisyon uygulamasının mümkün olabileceğini söyledi.

Ancak banka içi dijital para transferlerinde komisyona izin vermeyeceklerini belirten Naibullina, İzvestiya gazetesine yaptığı açıklamada, “Dijital ruble konusundaki raporumuz oldukça geniş bir yankı buldu. Tartışılması gereken konulardan biri de komisyon meselesi. Bu aynı zamanda dijital rubleden nakit rubleye transferdeki komisyon oranlarını da ilgilendiriyor. Hesabınızdaki parayı başka bir bankanın ATM’si aracılığıyla çektiğinizde, paranızı nakit olmayan bir formdan nakit forma aktarıyorsunuz ve bundan dolayı komisyon alınıyor. Bankalar arası para transferlerinde de komisyon alımı meydana gelebiliyor” dedi.

Merkez Bankasının komisyonlarla ilgili kararını henüz vermediğini de vurgulayan Naibullina, “Dijital ruble formatında C2C (bireyler arası) para transferleri için komisyon olmaması gerekiyor. C2B (bireyden tüzel kişilere) para transferlerinde ise komisyonu tartışabiliriz. Bu noktada ödeme sistemleri ve bankaların para politikalarını da dikkate alarak, ne gibi ek masraflar ortaya çıkarabileceğini hesaplayacağız.” açıklamasında bulundu.

Bitcoin 100 bin dolar hedefine doğru ilerliyor

Bitcoin 60 bin doları geçerek rekor kırdı

Lüks otel zinciri Bitcoin ile ödeme almaya başlıyor

Kripto para aracısı Paribu çöktü!

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)