BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakDiaSA da mı Ülker’in olacak----

DiaSA da mı Ülker’in olacak

DiaSA da mı Ülker’in olacak
18 Şubat 2013 - 10:56 www.finansgundem.com

Şok'u satın alan Murat Ülker’in, şimdi de DiaSa ile el sıkışmak üzere olduğu iddia edildi

2 yıl önce 600 milyon lira bedelle Migros’un indirim marketi Şok ‘un satın alan Murat Ülker’in, şimdi de DiaSa ile el sıkışmak üzere olduğunu iddia ediliyor. Yıldız Holding, bu haberi doğrulamazken, Şok ’un büyüme perspektif çerçevesinde lokal marketlerin bünyelerine katma stratejilerinin sürdüğü açıklaması yapıldı.
Perakende dünyasında 2 yıl önce Migros’tan aldığı Şok ile büyük sürpriz yapan Murat Ülker, yeni bir satın alma ile piyasalara bir ‘şok’ daha vermeye hazırlanıyor. Ülker’in bir süredir görüştüğü İspanyollarla anlaştığı ve Sabancı’nın da bir miktar hissesinin bulunduğu DiaSA’yı aldığı iddia edildi.
500’ü franchise olan bini aşkın mağazası ve 3bin 200 çalışanı ile yılda yaklaşık 1 milyar lira ciro yapan DiaSa ile ilgili konuşulan satış rakkamı da 300-350 milyon lira civarında. Haziran 2011’de Şok’un Ülker Grubu’na ait Gözde Finansal Hizmetler ve Bizim Toptan Satış Mağazaları’na satış rakkamı ise 600 milyon lira olarak açıklanmıştı. Şok’un cirosu o dönemde yaklaşık 1.2 milyar lira ve çalışan sayısı da 3 bin 500 civarındaydı.
Satış işlemleri ile ilgili olarak profesyonel kadroların önemli ölçüde uzlaştığı, uzlaşmada sıkıntı yaşanan konularda ise tıpkı Şok ‘un satış sürecinde olduğu gibi Murat Ülker’in devreye girerek projeyi sonlandırdığı ileri sürülüyor.
Açıklama yok
Aancak bu söylenti Yıldız Holding tarafında Ekonomist dergisine yapılan açıklamada doğrulanmadı. Gruplarında böyle bir satın alma sürecinin yaşanmadığı vurgulanan açıklamada DiaSa’nın franchising sistemine vurgu yapıldı. Bazı lokasyonlarda kapanan ya da sistemden çıkan marketlerin Şok’a dahil olabileceği vurgulanan açıklamada, bunun bir satın alma şeklinde yorumlanacağı vurgulandı.
DiaSa tarafında ise bu konu ile ilgili bir açıklama yapılmıyor. Fakat özellikle son dönemlerde başta doğu illeri olmak üzere bazı lokasyonlardaki marketlerini kapatmasıyla dikkat çeken DiaSA’da büyüme yerine küçülme olması da bu söylentileri çıkaran bir faktör olabilir.
1999’DA GELMİŞLERDİ
İspanyol Dia Grup şirketlerinden biri olan ve ‘indirim süpermarketi’ konsepti ile 1999 yılından bu yana Türkiye’de faaliyet gösteren Dia, 2000 yılında gittiği ortaklıkla mağazalarını DiaSa adıyla açmaya başlamıştı.
İspanya, Fransa, Portekiz, Arjantin, Brezilya, Çin ve Türkiye’de, 47 binin üzerinde çalışana ve 6bin 500’e yaklaşan mağazalarıyla hizmet veren Dia, Türkiye’de toplam 48 bin metrekareyi bulan üç lojistik üssüyle 28 ilde, bini aşkın mağazasıyla tüketiciye hizmet veriyor (Ekonomist)
İki İndirim Marketinin Profili
ŞOK
Mağaza sayısı:1260
Çalışan sayısı:6100
Sektördeki payı: Yüzde 1.5 milyar TL
Hedefi: 2015 yılına kadar 5 kat büyüme göstererek pazardan 5 milyar lira ile yüzde 5 pay olmak
DiaSa
Mağaza sayısı:1203
Franchise mağaza sayısı:500
Çalışan sayısı:3 binin üzerinde
Tahmini cirosu: 1milyar TL
Hedefi: Bazı mağazalarını kapatsa da 2013 yılında 150 yeni franchise mağaza açılması hedefleniyor. Her yıl ortalama 300 mağaza açıyor.
ETİKETLER :
YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • semih22 Şubat 2013 01:49

    nerde rekabet hepsi kartel artık herkes bakkalından manavından kasabından alışveriş yapsın bunların burnu anca sürtülür.

  • ali20 Şubat 2013 02:27

    diasa francise mağazasıydım 100 bin zararla kapattım benimle birlikte 56 mağaza daha kapattı ve kapanmayada devam ediyor mağaza açtırmak kolay ya sonrası diasa yetkilileri!açacak arkadaşlar çok iyi araştırsın

  • furkan18 Şubat 2013 23:08

    carrefourun ve diğer perakende zincirlerinin kar etmkete çok zorlandığını biliyoruz, Ülker grubu da bu alımlardan önce kar marjlarını çok iyi belirlemeli kendi sektörlerinin ne kadar dışına çıkarlarsa şirketin yönetimi ve karlılıkta o kadar zora girecektir

  • munci18 Şubat 2013 16:29

    alkollü içki satmak zorunda değiller, siz de ülker şirketlerinden alışveriş yapmak zorunda değilsiniz.

  • ersin18 Şubat 2013 15:15

    ilk işleri alkollü içecekleri raflardan kaldırmak olacak.

  • K.kara18 Şubat 2013 12:38

    Murat bey şeker piliç yatırımcısı olarak bizlerinde umudu sizsiniz...Şirket olarak Şeker piliçi de satın alabilirsiniz fiyatıda çok kelepir bu ara :)