BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkDev bankalarda yüksek maaşlar kara bulutları dağıtmadı----

Dev bankalarda yüksek maaşlar kara bulutları dağıtmadı

Dev bankalarda yüksek maaşlar kara bulutları dağıtmadı
21 Ocak 2022 - 14:35 www.finansgundem.com

Wall Street bankalarında maaşlar ve bonus ödemeleri yükselse de, çalışanların morali düzelmedi. 2021 yılında bankaların gelirlerinden iki kat fazla gerçekleşen maaş artışlarının 2022’de tekrarlanma ihtimali düşük.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bu hafta Wall Street’te çalışanlara yapılan bonus ödemeleri bir uyarıyla birlikte geldi: Buna alışmayın. Güçlü bir yılın ardından ABD’nin en büyük beş yatırım bankası 2021 yılı için çalışanlarına 142 milyar dolar ödedi. Bu rakam ise 2020 yılından 18 trilyon dolar daha fazla. Wall Street’te genellikle banka gelirleriyle paralellik taşıyan maaşlar, geçtiğimiz yıl gelirlerden iki kat hızlı yükseldi. JPMorgan Chase’de yatırım bankacıları için maaşlar, çalışanların bankaya sağladığı ekstra gelirden üç kat yüksek oldu.

Wall Street Journal’ın haberine göre çalışanların maaşlarında %13 yükseliş gerçekleşti. Gelirleri 2020 yılında düşüş gösteren Citigroup çalışanlarına bir yıl öncesine göre 3 trilyon dolar daha fazla ödeme yaptı. Goldman Sachs ise yaklaşık 400 partnerine hisse bonusuyla yaklaşık yarım milyar dolar verdi. Ancak Wall Street’te patronlar ve bankacılar arasında yapılan toplantılarda, çalışanlar bu yükselişi 2022’de de beklememeleri konusunda uyarıldı.

ABD Merkez Bankası’nın (FED) bu yıl faiz oranlarını kademeli olarak artırmaya başlayacağı yönündeki beklentilerle, ABD borsaları yıla zorlu bir giriş yaptı. Faiz oranlarındaki artış yatırımcıların yüksek getirili tahvillere ve Silikon Vadisi’nin start-up şirketlerine yönelik ilgisini köreltecek. Washington’da yaklaşan anti-tröst hamleleri de geçtiğimiz yıl en büyük 3 ABD bankasına 13,5 milyar dolar gelir sağlayan birleşme ve satın alım patlamasını yavaşlatabilir.

Goldman yöneticileri partnerlere, standart hisse ödemelerini yükseltmekten farklı olarak özel bir bonus vermeyi seçti. Goldman’dan yapılan açıklamada, “2022’de koşulların nasıl değiştiğine bağlı olarak bu model farklılık gösterebilir” diyerek, hissedarlara şirketin cömertliğinin bir kereye mahsus olduğunun sinyallerini verdi. Bankaların ofisleri pandemi nedeniyle halen tüm çalışanlara ev sahipliği yapmıyor. New York ise Omikron varyantı nedeniyle fazla hareketli değil.

Bu nedenle yapılan ödemeler büyük bir kutlamayla sonuçlanmadı. Bundan bir yıl önce bankaların benzer seviyelerde yüksek karları vardı. Ancak bankalar ödemeler konusunda daha katıydı ve ekonomik toparlanmanın boyutunu görmeyi bekliyorlardı. Bu yıl ise bankalar bu gelirleri paylaşma konusunda baskı altında kaldı. Bankacılar eski iş arkadaşlarının ve yakın zamanda mezun olan gençlerin kripto para alanında yüksek paralar kazandığına şahit oldu, bu esnada kendi maaşları düşük kaldı.

Finans kurumlarına maaş düzenlemeleri konusunda danışmanlık hizmeti veren Alan Johnson, "istihdam piyasası tam bir çılgınlık içinde” dedi. Devamında, “kripto paralar ve teknolojiyi görüyoruz. Özel sermaye de bankalardan çok daha yüksek ücretler ödüyor” ifadesini kullandı. 2017 yılında BlockTower Capital isimli bir kripto yatırım şirketine geçmek için Goldman'daki işinden ayrılan Michael Bucella, bankaların kripto şirketlerinin sağladığı maaşları ve heyecanı sağlayamadığını söyledi. Gelire oranlı maaşlar en büyük beş bankada iki yıl öncesine göre %33’ten %35’e yükseldi. Bu da bankacıların, mühendislerin ve portföy yöneticilerinin 9 milyar daha fazla para kazandığını gösteriyor.

Bu para maaş olarak ödenmeseydi, hissedarlara dağıtılacak ya da yeni kredilere yatırım yapılacaktı. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre Jefferies ise en genç çalışanlarına hediye seçebilme imkanı sundu. Hediyeler arasında bir Peloton bisiklet de vardı.

Wall Street’te maaş artışları bankaların gelirlerinde artışı sağlayan güçlü bir yılın ardından gerçekleşmiş olsa da, çalışanlar için tükenmişliği beraberinde getirdi. Johnson danışmanlık hizmeti verdiği bankalara, teşekkür beklememeleri gerektiği konusunda uyarı yaptı. Açıklamasında, “çalışanlara ne kadar yüksek maaş verirseniz verin, insanlar yaşadıkları stres nedeniyle daha fazlasını hak ettiğini düşünecek” dedi. JPMorgan’da yatırım bankacıları için bonus havuzu 2020 yılına kıyasla üçte bir oranında daha yüksek oldu.

Hisse işlemi yapan bankacılar, rekor bir yılın ardından daha yüksek ödemeler aldı. Banka aynı zamanda genç çalışanlarına da bu yıl ikinci kez zam yaptı ve en düşük maaşları rakipleriyle aynı seviyelere çıkardı. Meslekte ilk yıllarını geçiren bankacılar şimdi yılda 110 bin dolar kazanıyor. En düşük maaş 2021 yılının başında 85 bin dolardı. Bir üst kademe çalışanların maaşları ise 25 bin dolar zamla, 175 bin dolara yükseldi.

Muhasebe ve finans profesyonelleri iklim eyleminde de önemli rol üstlenecek

 

Küresel yatırımcılar ABD’den Avrupa’ya kaçıyor

 

Bankaların 2022 için 3 iklim hamlesi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)