BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemDershaneler yasasında flaş gelişme----

Dershaneler yasasında flaş gelişme

Dershaneler yasasında flaş gelişme
01 Mart 2014 - 02:06 www.finansgundem.com

AK Parti ile Cemaat arasında büyük sürtüşme başlatan dershanelerle ilgili düzenlemede son nokta: TBMM'de kabul edilen yasayla dershaneler devre dışı

Milli Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

Kanuna göre, dershaneler ve öğrenci etüt eğitim merkezlerinde çalışan ve emeklilik, yaşlılık, malullük aylığı almayan eğitim personeli, gerekli şartları taşımaları halinde öğretmen unvanlı memur kadrolarına atanabilecek. Atamalarda, KPS şartı aranmayacak, sözlü sınavda başarılı olmak yeterli  sayılacak.

Kadro ve ihtiyaçlar dikkate alınmak suretiyle, belirlenen hizmet bölge  ve hizmet alanlarında istihdam edilecek eğitim personeli, sağlık özrü hariç 4 yıl  süreyle başka bir yere atanamayacak. Bakanlıkta istihdam edilenleri, ayrıldıkları özel eğitim kurumlarından  kıdem ve ihbar tazminatı talep edemeyecek.

ÖZEL OKUL ÖĞRENCİLERİ İÇİN EĞİTİM ÖĞRETİM DESTEĞİ

Özel ilkokul, özel ortaokul ve özel liselerde öğrenim gören öğrenciler için resmi okullarda öğrenim gören bir öğrencinin okul türüne göre her kademede okulun öğrenim süresini aşmamak üzere, eğitim ve öğretim desteği verilebilecek.

Bu kapsamda eğitim ve öğretim desteğinden özel okul öncesi eğitim  kurumlarından eğitim alanlar da 48-66 ay arasında olmak şartıyla en fazla bir  eğitim öğretim yılı süresince yararlandırılabilecek.

Eğitim ve öğretim desteği, bakanlıkça eğitim kademelerine göre her bir  derslik için belirlenen asgari öğrenci sayısının üzerinde ve derslik başına  belirlenen azami öğrenci sayısını geçmemek üzere verilebilecek.

Eğitim ve öğretim desteği; yörenin kalkınmada öncelik derecesi ve  gelişmişlik durumu, öğrencinin ailesinin gelir düzeyi, eğitim bölgesinin öğrenci  sayısı, desteklenen öğrenci ve öğrencinin gideceği okulun başarı seviyeleri ile öncelikli öğrenciler gibi ölçütler, ayrı ayrı veya birlikte dikkate alınarak verilebilecek.

DÖNÜŞÜM SÜRECİ

Dönüşüm programı kapsamındaki kurumları, aynı amaç ve niteliklerinin  korunması şartıyla devir alanlar, bu madde hükümlerinden bakanlığın izniyle  yararlandırılabilecek. Dönüşüm sürecinin bitiminde, dönüşme talebinde bulundukları örgün  eğitim kurumunun taşıması gereken şartları karşılayamayanların kurum açma  izinleri iptal edilerek faaliyetlerine son verilecek. 

Bu durumdaki kurumlardan, teşvik uygulamaları kapsamında yararlandıkları eğitim ve öğretim desteği, istisna, muafiyet ve haklar ile diğer  teşviklerin parasal tutarının, ilgili teşvikten yararlandırılma tarihinden  itibaren hesaplanacak gecikme zammı ile birlikte bir ay içerisinde ödenmesi  yapılacak tebligatla ilgililerden istenecek.

DERSHANELER 1 EYLÜL 2015'E KADAR DEVAM EDECEK 

Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte faal olan dershaneler ile bu kanunla  yapılan düzenlemelere göre gerekli dönüşümü tamamlamayan öğrenci etüt eğitim merkezleri,eğitim öğretim faaliyetlerine 1 Eylül 2015'e kadar devam edebilecek.

Milli Eğitim Bakanlığı, 1 Eylül 2015 tarihine kadar başvuranları,  belirlenecek esaslara göre uygun görülmesi halinde öğretim kurumlarına dönüşüm  programına alacak. Dönüşüm programına alınan kurumların, 2018-2019 eğitim öğretim  yılının bitimine kadar mevzuatta öngörülen şartları karşılamaları kaydıyla  dönüşebilecekleri okul ve diğer kurum türleri ile dönüşüm esas ve usulleri  bakanlıkça çıkarılan yönetmelikle düzenlenecek.

Özel okullarda görev yapan öğretmenlerin haftalık ders saati sayısının 30 saati geçemeyeceği hükmü ile özel okullarda yöneticilik ve eğitim öğretim  hizmeti yapanlara, kıdemlerine göre dengi resmi okullarda ödenen aylık ile sosyal yardım kapsamındaki ek ödeme tutarlarından az ücret verilemeyeceği yönündeki  hüküm yürürlükten kaldırılacak.

Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğüne verilen sınav faaliyetlerini yürütme görevi, Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğüne bırakılacak.

TALİM TERBİYE KURULU BAŞKANLIĞI İNCELEME ORGANI OLACAK

Kanun, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığına yönelik düzenlemeler de yapıyor. Başkanlık, bakanlığın karar organı yerine inceleme organı olacak. Talim Terbiye Kurulu toplantısında, hizmet birimleri amirlerine oy  kullanma hakkı getirildi. Kurulda görüşülen konularla ilgili bakan onayıyla  görevlendirilen ilgili birim amiri veya amirleri, kurul toplantısına katılacak ve  oy kullanabilecek.

Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı ve üyesi, müsteşar yardımcısı, genel müdür, strateji geliştirme başkanı, inşaat ve emlak grup başkanı ve grup başkanı  ile il müdürlerinin görevi, bu düzenlemenin yayımı tarihinde sona erecek.

YURTDIŞI TEŞKİLATINDAKİ ATAMALAR

Yurt dışı teşkilatı kadrolarına sürekli görevle atanabilmek için  atanılan tarih itibariyle en az bir yıldır bakanlıkta ya da üniversitelerde  çalışmak; görevlendirmenin yapılacağı ülkenin resmi dilini veya Almanca,  Fransızca ya da İngilizceden birini bilme şartı aranacak.

Yurt dışı sürekli görev süresi 3 yıl olacak. Bu süre bir katına kadar  uzatılabilecek. Bakanlık tarafından görevlendirilen öğretmenlerin yanında Avrupa  ülkelerinde vatandaşlık  hakkına ya da süresiz oturma ve çalışma iznine sahip,  gerekli şartları taşıyanlar arasından bakanlıkça mahallinde sözleşmeli statüde  öğretmen istihdam edilecek.

İl Milli Eğitim Müdürü, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı, İlçe Milli  Eğitim Müdürü, İl ve İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü, Eğitim Denetmeni, Okul ve  Kurum Müdürü, Müdür Başyardımcısı ve Müdür Yardımcısı olarak görev yapanların  hizmet süresine veya isteğe bağlı yer değiştirmelerine ilişkin usul ve esaslar  yönetmelikle belirlenecek.

Yurt içi veya dışında, yerli veya yabancı kurum ve kuruluşlarla veya başka ülkelerle işbirliği anlaşması çerçevesinde kurulan, ulusal veya uluslararası proje yürüten okul ve kurumlar, bakan onayı ile proje okulu olarak  seçilen ve belirli eğitim reformu ve programlar uygulanan okul ve kurumlar ile  bakan onayıyla doğrudan bakanlık merkez teşkilatına bağlanan kurumlara yapılacak  öğretmen atamaları ve yönetici görevlendirmeleri bakan tarafından yapılacak.

İl Milli Eğitim Müdürlükleri bünyesinde oluşturulan Eğitim  Denetmenleri Başkanlığında maarif müfettişi ve müfettiş yardımcıları istihdam  edilecek. Yurt dışında ikamet eden vatandaşların talepleri ve Dışişleri  Bakanlığının teklifi doğrultusunda açılan, eğitim işbirliği ve ikili anlaşma  olmaması nedeniyle kaynak aktarılamayan  okulların ihtiyacı olan hizmet binası,  eğitim araç ve gereçleri, donatım, bakım ve onarım, kefalet ücreti ve kira  giderleri için genel bütçeden kaynak sağlanacak.

GÖREVDEN ALINACAKLAR

Kanunda, bütçe ve personele ilişkin geçiş hükümleri de belirlendi. Buna göre, Milli Eğitim Bakanlığı merkez teşkilatında Talim ve Terbiye Kurulu  üyesi, Müsteşar Yardımcısı, Genel Müdür, İnşaat ve Emlak Grup Başkanı ve Grup  Başkanı kadrolarında bulunanlar ile bakanlık taşra teşkilatında İl Müdürü, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı ve İlçe Milli Eğitim Müdürü kadrolarında bulunanların görevleri, düzenlemenin yayımı tarihinde hiçbir işleme gerek kalmaksızın sona erecek.

Talim ve Terbiye Kurulu üyesi, Müsteşar Yardımcısı ve Genel Müdür  kadrolarında bulunanlar Bakanlık Müşaviri kadrolarına atanacak. Grup Başkanı ve  il müdürü kadrolarında bulunanlar grup başkanı ve il müdürü kadrolarına; diğerleri ile şahsa bağlı şube müdürü kadrolarında bulunanlar ise eğitim uzmanı kadrolarına getirilecek.

Grup Başkanı ve İl Müdürü kadrolarına atananlar, Öğretmen Yetiştirme  ve Geliştirme Genel Müdürlüğüne bağlı hizmet içi eğitim enstitülerinde görevlendirilecek. Eğitim uzmanı kadrolarına atananlar, bakanlık merkez ve taşra  teşkilatında bakan tarafından belirlenen birimlerde sürekli görevle istihdam  edilecek.

Kanun yürürlüğe girdiği tarihte Milli Eğitim Başdenetçisi, Milli  Eğitim Denetçisi ve İl Eğitim Denetmeni kadrolarında bulunanlar Maarif Müfettişi, Milli Eğitim Denetçi Yardımcısı ve İl Eğitim Denetmen Yardımcısı kadrolarında  bulunanlar ise Maarif Müfettiş Yardımcısı kadrolarına atanacak.

Tasarının kanunlaşmasının ardından, TBMM Başkanvekili Ayşe Nur  Bahçekapılı, birleşimi, bugün saat 14.00'de toplanmak üzere kapattı.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)