BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemDenizciler acil çözüm bekliyor----

Denizciler acil çözüm bekliyor

Denizciler acil çözüm bekliyor
14 Temmuz 2022 - 13:26 www.finansgundem.com

İşte denizcilerin çözüm beklediği 5 önemli talep

İMEAK Deniz Ticaret Odası Başkanı Tamer Kıran, sektörün gündemindeki 5 önemli sorunu bakanlığa taşıdıklarını ve bu konuda çözüm beklediklerini ifade etti.

DTO Başkanı Tamer Kıran, pandeminin geride kalmasıyla oda olarak haziran ayında faaliyetlere hız kesmeden devam ettiklerini vurguladı. Kıran, haziran ayı sonunda Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve bakanlık yetkililerinin katılımıyla gerçekleştirilen TOBB Ekonomi Şurası’nda öncelikli gördükleri sektörün 5 önemli sorununu ilgili bakanlıklara sunduklarını söyledi. Kıran bu kapsamda, denizyolu toplu taşımacılığında akaryakıt desteği, denizcilik sektörü için ihtisas bankası görevlendirilmesi ihtiyacı, yat sektöründe üretim yapan veya tamir bakım faaliyetlerinde bulunan işletmelerin yer sorunun çözülmesi, 854 sayılı deniz iş kanunu ile çalışma mevzuatındaki düzenlemelerin donatanlara getirdiği yükümlülüklerin ihtiyaçlar doğrultusunda yeniden düzenlenmesi, balıkçı barınak larının deniz hizmet araçlarına açılması için talepleri ilgili bakanlıklara ilettiklerini söyledi.

“İŞ DÜNYASI ÇOK TEMKİNLİ OLMALI”

Dünya’nın haberine göre Başkan Tamer Kıran, meclis toplantısında yaptığı konuşmasında küresel ekonomideki gelişmelere ve bunların denizcilik piyasasına yansımalarına yönelik de açıklama yaptı. Kıran, beşinci ayına giren Rusya-Ukrayna savaşının gıda, enerji ve finans sistemleri üzerindeki olumsuz etkilerinin çok derinden hissedildiğine vurgu yaparak, “Birleşmiş Milletler tarafından yayınlanan bir rapora göre, 94 ülkede 1.6 milyar kişi bu savaşın etkileriyle karşı karşıya ve artan gıda ve petrol fiyatlarıyla başa çıkmakta güçlük çekiyor. Savaş nedeniyle dünyanın şimdiye kadarki en ciddi gıda, enerji ve ekonomik krizin eşiğinde olduğuna işaret edilen raporda, hiçbir ülkenin bu savaşın etkilerinden kaçamayacağı ifade ediliyor. Rapordan da anlaşılacağı üzere pandeminin ardından yine çok hassas bir dönemden geçiyoruz. Ne zaman sonuçlanacağı henüz belli olmayan bu savaşın olası sonuçlarına karşı iş dünyası olarak çok dikkatli olmalı ve temkinli davranmayı elden bırakmamalıyız” diye konuştu.

KÜRESEL DENİZ TİCARETİ BÜYÜME TAHMİNLERİNDE BÜYÜK DÜŞÜŞ

Rusya-Ukrayna savaşıyla 2022 yılı büyüme tahminlerinin hızla aşağı, enflasyon tahminlerinin ise hızla yukarı doğru revize edilmeye başladığına dikkat çeken Kıran, küresel ekonomide yaşanan olumsuz gelişmelerin denizcilik piyasalarına etkilerini değerlendirirken, 2022 yılı için küresel deniz ticareti büyüme tahminlerinin Ukrayna’daki savaşının yarattığı belirsizliklerden dolayı yüzde 3.5’ten yüzde 1.4’e kadar düşürüldüğünü söyledi.

Kıran, Nisan 2021’de yürürlüğe konulan Hurdaya Ayrılan Türk Bayraklı Gemilerin Yerlerine Yeni Gemi İnşa Edilmesine Dair Yönetmelik’te sektörün talepleri doğrultusunda bazı değişiklikler yapıldığını ifade etti. Yeni yönetmeliğin 18 Haziran'da Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini hatırlatan Tamer Kıran, böylece yeni gemi inşasına yönelik teşvik desteklerinin daha uygulanabilir hale getirildiğini söyledi. Kıran, “Özellikle koster, yakıt başları, feribotlar, elektrik, bataryalı römorkörler için uygun şartlar içeren bu yeni yönetmeliğin gemilerimizin yenilenmesi noktasında fayda sağlayacağı düşüncesinde olup bu değişiklikleri yaptığı için Ulaştırma ve Altyapı Bakanımıza ve Denizcilik Genel Müdürlüğü’müze teşekkür ederim” dedi.

Denizcilikte hurda teşvikinin kapsamı genişletildi

 

Denizcilik sektörü için yeni yasa geliyor!

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ucello14 Temmuz 2022 14:02

    denizcilere de özel pasaport istiyoruz. Her gemiye katılışta vize eziyeti çekiyoruz. gemiye çıkamıyoruz. ondan sonra ülkeye niye döviz girmiyo. ölü sevici Türk armatörleri dünya piyasasının yarısı maaş veriyo. denizci işgücü ihracı sıfır. mısır meksika gibi kıytırık ülkeler Türk denizcileri sebepsiz hapse atıyo. Türkiyedeki sahibinden kom gibi sitelerde "yüksek maaşlı iş" diye dolandırıcılar insanların hayatını yok ediyo. ne devlet denetliyo ne sahibinden kom. dünyanın heryerinde meslek liseleri gemici yağcı fiter gibi uzmanlık gerektiren denizciler yetiştirirken bizdekilerin hepsi katakulliyle uzakyol ehliyeti alıyo. niteliksiz oldukları için bütün sektörü canından bezdiriyolar milyonlarca dolarlık gemileri batırıyolar. iş için her yurt dışına çıkışımızda koll gibi yurtdışı çıkış harcı ödüyoz. Denizcilik deyince aklınıza anca gözü doymaz Türk bayrağı bile taşımayan Türk denizci bile çalıştırmayan hırsız işadamları geliyor.