BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemDeloitte: Lüks ürün satışları düştü----

Deloitte: Lüks ürün satışları düştü

Deloitte: Lüks ürün satışları düştü
13 Temmuz 2018 - 11:59 www.finansgundem.com

Deloitte’un araştırmasına göre, lüks ürün satışlarının büyümesi düşerken, kâr marjları baskı altında dahi direniyor

Deloitte tarafından bu yıl 5’incisi hazırlanan, “Lüks Tüketimin Küresel Güçleri 2018” raporu yayımlandı. Araştırmaya göre, “dünyanın en büyük 100 lüks tüketim şirketi” 2016 mali yılında (mali yılı Haziran 2017’de sona eren 12 aylık periyot olarak tanımlanmaktadır) 217 milyar dolar satış rakamına ulaşırken, bu şirketlerin lüks ürünlerinin ortalama yıllık satış rakamı ise 2.2 milyar dolar oldu. Daha önceki raporlarda da yer alan lüks en büyük 5 moda markası, LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton SE, Estée Lauder Companies Inc., Compagnie Financière Richemont SA, Luxottica Group SpA ve Kering SA, bu sene de liderlik sıralamasındaki yerlerini korudular. 

Deloitte Türkiye Perakende Sektörü Lideri Hakan Göl; “Önümüzdeki yıllarda küresel sektörü şekillendirecek iki trend olacak: dijital deneyim ve kişiselleştirme.”

Küresel lüks pazarının, 2016 yılında ekonomik belirsizlik ve jeopolitik krizlerden etkilenmesine rağmen, 2017 yılının sonunda satışların toparlanma göstererek tüm dünyada 1 trilyon dolara yaklaştığını öngördüklerini belirten Deloitte Türkiye Perakende Sektörü Lideri Hakan Göl sözlerine şöyle devam etti; “Önümüzdeki yıllarda küresel sektörü şekillendirecek iki trend olacak; ilki fiziksel ürünlerin yerini yavaş yavaş dijital deneyime bırakması; ikincisi ise artan kişiselleştirme. Ürünlerin fiziksel varlığından ziyade odak bu ürünlerin müşterilerde nasıl bir his uyandırdığı ve çevrimiçi satın alma sırasında nasıl bir dijital deneyim yaşattıkları olacak. Ancak yine de ürünlerin sahip olduğu birinci sınıf kalite yadsınamaz önemini koruyor. Sunulan bu deneyimin yanı sıra standart bir üründen ziyade müşterilerin bu yüksek kaliteyi hissedebilecekleri kişiselleştirme unsuru da yükselen bir trend olarak öne çıkıyor.”

 2016 mali yılı, çoğu şirket için lüks ürün satışlarındaki sıkıntılı dönemin bitişini işaret ediyor

2016 mali yılı sabit döviz kurunda, ilk 100 şirket için büyüme oranı sadece %1 olarak gerçekleşirken; bir önceki yılda düzeltilmiş büyüme oranı %6,8’di. İlk 100 şirket sıralamasında hem kazananlar hem de kaybedenler oludu. “Lüks Tüketimin Küresel Güçleri 2018” raporu kapsamında, 57 şirket yıldan yıla lüks ürün satışlarını artırırken, 22 şirket çift haneli büyüme oranlarına erişti. Böylece, ilk 100 şirketin yaklaşık üçte biri 2016 mali yılında 2015 mali yılından daha yüksek bir satış büyümesi elde etti.

 2016 mali yılında çift haneli satış rakamlarında düşüş yaşayan 10 şirket nedeniyle ise ilk 100 şirketin ortalama büyümesi zayıfladı. Bu şirketlerden ikisinin, Türkiye’de de faaliyet gösteren Swatch Group ve Ralph Lauren ile ilk 10 oyuncu arasında olması dikkat çekti. Ancak rapora göre, 2016 mali yılı, çoğu şirket için lüks ürün satışlarındaki sıkıntılı dönemin bitişini işaret ediyor.

 “Lüks Tüketimin Küresel Güçleri 2018” raporunda öne çıkan diğer önemli bulgular ise şu şekilde sıralandı:

Rapora göre, İtalya, bir kez daha şirket sayısı bakımından önde gelen lüks ürünler ülkesi olurken; Fransa ise en yüksek satış payına sahip ülke oldu.

Çin, Fransa, Almanya, İtalya, İspanya, İsviçre, İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri, “İlk 100 Lüks Tüketim Şirketleri”nin %83'ünü ve ilk 100 lüks tüketim satışının %90'ını oluşturdu. İspanya ve Fransa ise lüks ürünler satışlarındaki en yüksek büyümeyi gerçekleştirdi.

İlk 10 şirket incelendiğinde; 3 şirket holding yapısına sahip ve lüks ürün pazarının birden fazla alt sektöründe faaliyet gösteriyor. 2 şirket kozmetik ve parfüm şirketi; 2 şirket mücevher ve saat şirketi, 2 şirket ise moda şirketi olarak tanımlanıyor. Küresel gözlük lideri Luxottica ise tek aksesuar şirketi olarak ilk 10 şirket arasında yer aldı. İlk 10’daki şirketlerin 3’ünün ana merkezi Amerika Birleşik Devletleri’nde, 3’ünün Fransa'da, 2’sinin ise İsviçre'de bulunuyor. İtalya ve Hong Kong’da ise birer adet genel merkez yer alıyor.

2014 ve 2016 mali yılları arasında, en hızlı büyüyen 20 şirketin lüks ürün satışları %15,1 oranında artarken, büyümeleri ilk 100 şirketin ortalamasının yaklaşık dört katına kadar erişti. Ancak, bir önceki yıla göre %7,1 puan daha azaldı. “En Hızlı Büyüyen 20 Şirket”teki en güçlü ürün sektörleri bir kez daha giyim ve ayakkabı (on şirket) ile mücevher ve saat (beşer şirket) oldu.

2016 mali yılında lüks giyim ve ayakkabı sektöründeki firmaların satışları, bir önceki yıla göre düşüş gösterse de düzeltilmiş döviz kuru ile değerlendirildiğinde satışlar %2 oranında artı. Hem satış büyüme oranları hem de net kâr marjı ikinci yıl üst üste düşüş gösterdi. 38 şirket ile ilk 100'de en fazla sayıda faaliyet gösteren sektörlergiyim ve ayakkabı sektörü oldu.

Kozmetik ve parfüm sektörleri, 2016 mali yılında hem en yüksek performans gösteren hem de %7,6’lık büyüme ile lüks ürün satışlarının bileşik büyümesini geliştiren tek sektör oldu.

Sektörde birden fazla lüks ürün üreten şirketin 11 tanesi, ilk 100 arasında en büyük ortalama büyüklüğe sahip. Bu şirketlerin ortalama yıllık lüks ürün satışları 6,3 milyar dolar olurken, ilk 100 şirket, lüks ürün satışlarının %32,2'sini oluşturdu.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)