BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemDDK'ya yargı hariç tam yetki----

DDK'ya yargı hariç tam yetki

DDK'ya yargı hariç tam yetki
16 Temmuz 2018 - 04:39 www.finansgundem.com

Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu yargı organları hariç tüm devlet kurumları, kamu sermayeli kurumlar, vakıf, dernek, meslek birlikleri ve sendikaları soruşturacak yetkilerle donatıldı. DDK, gerekirse yöneticileri görevden alabilecek

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, devlette yeniden yapılanma kapsamında 4 ila 10 numaralı 7 kararnameyle birçok kamu kurumunun kuruluş ilkelerini yeniden düzenledi. Yeni Anayasa’da “soruşturma” yetkisine kavuşan Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu (DDK), yargı dışındaki tüm kurumlarda “süper denetçi” oldu. DDK, Cumhurbaşkanı adına “denetleme, inceleme, araştırma ve soruşturma” yapacak. Kurulun denetlemekle yetkili olduğu kurumlar şöyle: “Yargı organları dışında, tüm kamu kurum ve kuruluşları ile bunların bağlı, ilgili ve ilişkili kurum ve kuruluşları. Genelkurmay Başkanlığı kuvvet komutanlıkları, MSB üniversitesi, askeri okullar, TSK Güçlendirme Vakfı, Savunma Sanayii Destekleme Fonunun ortaklıkları. Sermayelerinin yarısından fazlasına katılmak suretiyle oluşturulan yurtiçi ve yurtdışı kuruluşlar. Kamunun yönetimde hakim durumda, nitelikli paya sahip veya birlikte kontrol ettiği yurtdışı dahil ortaklık ve her türlü birimleri. Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile her düzeydeki işçi ve işveren meslek kuruluşları. Kamu yararlı dernekler, vakıflar, fonlar.”

GÖREVDEN ALACAK

DDK’nın görevlendireceği soruşturmacı, denetlediği kurumlardaki yöneticileri gerekirse görevden uzaklaştırabilecek. Bankalar dahil her türlü kurum, gizli veya açık her türlü bilgi ve belgeyi soruşturmacıya vermek zorunda. Denetçiler; hakim ve savcılar, kaymakamlar, bakanlıklardaki uzmanlar, bankacılık finans sektöründe uzmanlık, müfettişlik yapanlardan, bilişim uzmanı, mühendisler ve öğretim elemanları arasından seçilecek. Denetim, inceleme, araştırma ve soruşturmalarda gizlilik ilkesi getirildi. Ayrıca kurul personeli, öğrendiği gizli bilgileri görevinden ayrılmış olsa bile ömür boyu açıklayamayacak.

3 YILDIR BAŞKAN

Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu (DDK) Başkanlığı’nı 2015 yılından bu yana Yunus Arıncı yürütüyor. Arıncı, aynı zamanda Borsa İstanbul AŞ Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Tenis Federasyonu Yönetim Kurulu üyesi.

NÜKLEER YATIRIMI İÇİN YENİ KURUM

NÜKLEER yatırımlarını yönetmek amacıyla Enerji Bakanlığı bünyesinde Nükleer Düzenleme Kurumu oluşturuldu. Bu kurum, nükleer lisans işlemlerini de yapacak. Nükleer tesisler, radyasyon tesisleri veya radyoaktif atık tesislerinin kurulması, radyasyon uygulamalarının mekan tasarımı, radyoaktif maddelerin serbestleştirilmesi ve salınımı konularında her aşamada kurumdan izin alınacak. Kararmaye göre Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı Küytür ve Turizm Bakanlığı’na bağlandı. Kısa adı TİKA olan kurum devletler ve topluluklarla iktisadi, ticari, teknik, sosyal, kültürel ve eğitim alanlarındaki ilişkileri geliştirecek ve yürütecek. Vakıflar Genel Müdürlüğü de Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlandı. (Hürriyet)

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)