BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemDarphanede maaşlar 3 bin TL üzeri!----

Darphanede maaşlar 3 bin TL üzeri!

Darphanede maaşlar 3 bin TL üzeri!
31 Temmuz 2013 - 13:38 www.finansgundem.com

Darphane Genel Müdürü Parmaksız, en düşük işçi maaşının 2 bin TL olduğunu açıkladı

Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürü Sadettin Parmaksız, "Darphane'de fiilen çalışan bir işçiye ödenen aylık en düşük ücret net 2 bin lira, en yükseği ise 3 bin liranın üzerinde. Buna vardiya zammı ile fazla çalışma ücreti dahil değil" dedi.
AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Parmaksız, Darphane Genel Müdürlüğü bünyesinde 252 işçinin çalıştığını hatırlatarak, greve katılma hakkı olduğu halde greve katılmayan işçi sayısı ilk başta 9 iken, bugün itibariyle bu sayının 33'e ulaştığını belirtti.
Basında çıkan haberlerde Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü'nde fiilen çalışan bir işçiye aylık bin 500 lira ücret ödendiğinden söz edildiğini anımsatan Parmaksız, "Oysa hükümet ve Türk-İş arasında yapılan çerçeve anlaşmasında brüt bin 100 liranın altındaki ücretlerin brüt bin 100 liraya çekilmesi, brüt bin 800 liranın altındaki ücretlere ise seyyanen 150 lira zam belirlenmiştir. Bizim kurumumuzda çalışan hiçbir işçi bu ücretlerin altında ücret almamaktadır" dedi.
Darphane'de fiilen çalışan bir işçiye ödenen aylık en düşük ücretin net 2 bin, en yüksek ücretin ise 3 bin liranın üzerinde olduğunu vurgulayan Parmaksız, "Bu tutarların içerisinde vardiya yapıldığı zamanlarda ödenen yüzde 20-35 arasında değişen vardiya zammı ile fazla çalışma yapıldığında ödenen yüzde 85-100 oranlarında değişen fazla çalışma ücreti yer almamaktadır" ifadelerini kullandı.
Önceki toplu iş sözleşmesi döneminde çalışanlarına yüzde 8 ile yüzde 48 arasında değişen oranlarda ücret artışı yapıldığına dikkati çeken Parmaksız, "Her sözleşme döneminde çalışanlarımızın ücretlerinin daha da iyi hale getirilmesi arzu edilmekle birlikte genel ücret dengelerini gözetme zorunluluğu bulunmaktadır. Bu husustaki değerlendirme ve görüşmeler ise Kamu-İş tarafından yürütülmektedir" şeklinde konuştu.
İş sağlığı ve güvenliği konusunda ilgili yasal düzenlemelerin ve Toplu İş Sözleşmesi'nde yazılı tüm hususlar ile sendika işyeri temsilcileri ve işçilerin de içinde bulunduğu sağlık kurulunda alınan kararların eksiksiz uygulanmasına azami derecede özen gösterildiğine işaret eden Parmaksız, sözlerine şöyle devam etti:
"Kaldı ki talebimiz üzerine İstanbul Meslek Hastalıkları Hastanesi tarafından iş yerlerimizde 2/7/2012 tarihinde yapılan inceleme, ölçüm ve analiz sonuçları referans değerleri ile karşılaştırıldığında tüm değerlerin normal olduğu bir rapor ile saptanmıştır. Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü'nde son iki yıldır yeniden yapılandırma adı altında başlatılan çalışmalar ile ISO 9001 Kalite Sistem Belgesi Standartları ile uyumlu bir yapı oluşturulmuştur.
Bu yapının çalışmaya başlaması ile birlikte, olumlu ya da olumsuz her türlü gelişmenin tespiti ve ölçümü mümkün hale gelmiş ve ihtiyaç duyulan iyileştirilmelerin yapılması sağlanmış durumdadır. TSE denetimleri sonucu alınacak Kalite Sistem Belgesi ile de bu hassasiyetlerimiz tescillenmiş olacaktır."
 "Grevde olsun ya da olmasın hepsi bizim çalışanımızdır"
Parmaksız, greve katılan, greve katılıp işinin başına geri dönen ya da hiç greve katılmayan işçilerin mali haklarında bir kayıp söz konusu olup olmadığı yönündeki bir soru üzerine de şunları kaydetti:
"Öncelikle tüm işçiler grevde olsun ya da olmasın bizim çalışanımızdır. Greve katılmayan çalışanlarımızın her hangi bir hak ve menfaat kayıpları söz konusu değildir. Greve katılıp işin başına geri dönen işçilerin mevcut sözleşme hükümleri gereği her türlü hakları ücret, devam teşvik primi, ikramiye ile sosyal hakları ödenmektedir.
Hatta temmuz ayı ikramiyeleri de dün itibariyle ödenmiş bulunmaktadır. Greve katılan işçilere ise grev süresince herhangi bir ücret ödenemez, dolayısıyla sigorta primleri de yatırılamaz. Bu durum işçilerin ücret kaybına sebep olacağı gibi ileride emekli maaşlarının da düşük olmasına neden olacaktır. İşçilerimizin ne şimdi ne de emekli oldukları dönemde mağdur olmalarını istemeyiz."
ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • sa31 Temmuz 2013 13:54

    Adam söylenecekleri söylemiş. Şu saatten sonra grev kelimesi bile geçmemesi lazım. Beton bitti yapı paydos.