BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemDarbeyi ekonomi mi tetikledi?----

Darbeyi ekonomi mi tetikledi?

Darbeyi ekonomi mi tetikledi?
04 Temmuz 2013 - 07:20 www.finansgundem.com

Arap Baharı'nın ekonomik toparlanmadaki temel noktaları sunamaması, Mısır Devlet Başkanı Mursi'nin devrilmesini neden olan koşulları kızıştırdı

Mısır Devlet Başkanı'nın devrilmesine neden olan koşullar, lideri başkanlığa taşıyan Arap Baharı'nın ekonomik toparlanmadaki temel noktaları sunamamasıyla derinleşti.
Mısır ordusu dün darbe yaparak, Mursi'yi görevden indirdi, anayasayı askıya aldı ve ülkedeki siyasi krizin çözümü için erken başkanlık seçimi çağrısında bulundu. Savunma Bakanı Abdelfatah al-Sisi, televizyondan yaptığı açıklamasında teknokrat bir geçici hükümetin kurulacağını ve Yüksek Anayasa Mahkemesi Başkanı'nın ülkeyi geçici olarak yöneteceğini duyurdu.
Büyümenin 20 yılın en düşük seviyelerinde seyrettiği Mısır'da işsizlik yüzde 13.2 ile rekor seviyede seyrediyor. Ülkede 1 kişinin 18 kişinin ölümüne neden olan ve siyasi çalkantıları tırmandıran kısır döngü, ülke ekonomisini geçiş sürecinde daha da kötü bir noktaya getirdi. Olaylar Mısır'ın yabancı yatırımı, turizmi ve Uluslararası Para Fonu'ndan yardım paketi alma ihtimalini tehdit ediyor.
Londra'daki Exotix Holdings'in sabit getirili varlık uzmanı ve eski IMF ve İngiltere Merkez Bankası ekonomisti olan Gabriel Sterne, "Şimdi kim parasını Mısır'a koyar? Asıl endişe kaynağı, bu durumda temel ekonomik kararların da uzayacak olması. Yatırımcılar evde kalma eğiliminde olacak" yorumunda bulundu.
Mursi'nin ordunun siyasi krizi sonlandırması için verilen sürede bir şey yapamamasının ardından ve darbenin öncesinde hisseler ve Mısır lirasındaki ileriye dönük kontratlar değer kaybetti ve gösterge tahviller de sert düşüş kaydederek, borçlanma maliyetlerini tırmandı. Ülkenin EGX 30 Endeksi Haziran'da yüzde 12 düştü.
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)