BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisCumhurbaşkanı’nın çantasında Türk Telekom mu var?----

Cumhurbaşkanı’nın çantasında Türk Telekom mu var?

Cumhurbaşkanı’nın çantasında Türk Telekom mu var?
12 Şubat 2022 - 13:22 www.finansgundem.com

Cumhurbaşkanı Erdoğan BAE'ye 14-15 Şubat’ta iade ziyareti yapacak. Türkiye Varlık Fonu (TVF) bünyesindeki şirketlerle ilgilenen Emirlik'in en büyük varlık fonunun Türk Telekom’a talip olacağı söyleniyor.

FİNANSGUNDEM.COM

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayed El Nahyan'ın 24 Kasım 2021'de Türkiye'ye gerçekleştirdiği ziyaretin ardından BAE'ye 14-15 Şubat’ta iade ziyareti yapacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) yapacağı ziyaretin, Türkiye'nin bu ülke ve bölgeyle ticaret hacminin artmasını sağlaması ve yeni yatırımlar için fırsat oluşturması bekleniyor. DEİK Türkiye-BAE İş Konseyi Başkanı Tevfik Öz "İki ülke arasındaki ilişkilerin savunma sanayisi, dijitalleşme, finans, enerji, altyapı, turizm ve sağlık alanlarında daha da ileri taşınması her iki ülkenin özel sektörleri ve yatırımcıları için yeni ve büyük fırsatlar yaratacaktır" ifadelerini kullandı.

Türk yatırımlarını izleyen fonlar arasında, Abu Dabi Yatırım Otoritesi ve tahmini varlıkları 686 milyar dolar olarak tahmin edilen Emirlik'in en büyük varlık fonu ADIA ve ADQ bulunuyor. Abu Dabi Kalkınma Holdingi (ADQ) Yönetim Kurulu Başkanı Mohamed Hasan Al Suwaidi, Türkiye ile BAE arasında yapılan anlaşmalar kapsamında 10 milyar dolarlık bir fonun tahsis edildiğini açıkladı.

Kısa bir süre önce Financial Times gazetesine konuşan Süveydi, Türkiye Varlık Fonu ve portfolyolsunda bulunan şirketlerle görüşmeler yaptıklarını ifade ederek TL’deki değer kaybının kendileri için “Harika bir zaman” olduğunu ve kendilerine yeni fırsatlar yarattığını söylemişti.
Varlık Fonu portföyündeki şirketler arasında Ziraat Bankası, HalkBank, Vakıfbank, Borsa İstanbul, Türk Hava Yolları ve PTT de yer alıyor. Ancak BAE CEO’su hangi şirketlerle görüşüldüğünü açıklamadı.

Ancak, TVF, Türk Telekom’un toplam sermayesinin yüzde 55’ini temsil eden paylarını satın almak amacıyla Levent Yapılandırma Yönetimi (LYY) LYY Telekomünikasyon A.Ş.’yle görüşmelere başladığını duyurmuştu. Bu görüşmelerin BAE’nin yapmayı planladığı yatırımla ilgili olduğu ifade ediliyor.

HANGİ BANKANIN NE KADAR HİSSESİ VAR

Akbank, Anadolu Bank, Byblos Bank, Denizbank, QNB Finansbank, Garanti Bankası, Halk Bankası , İş Bankası, TSKB, Vakıfbank, Yapı Kredi Bankası , Türk Telekom’un OTAŞ’taki yüzde 55’lik hissesini Aralık 2018'de borcu karşılığında devralmıştı. OTAŞ, Lübnanlı Hariri ailesi ve Saudi Telecom'un sahibi olduğu Oger Telecom'a aitti.

Türk Telekom hisselerini satışa çıkaran bankalar, şirketin yüzde 55 hissesinin devredildiği Levent Yapılandırma'nın LYY'nin ticaret unvanını LYY Telekomünikasyon olarak değiştirdi.

LYY’deki en büyük pay yüzde 35.5598 ile Akbank’ı olurken, Akbank’ı yüzde 22.1265 pay ile Garanti Bankası, yüzde 11.5972 payla İş Bankası, yüzde 4.9150’lik hisse oranıyla Yapı Kredi, yüzde 4.2559’lik payla Vakıfbank, yüzde 3.6562 payla Halkbank, yüzde 2.5913 payla Denizbank ve yüzde 1.6172'lik payla TSKB izledi.

Söz konusu bu 8 bankanın LYY’deki toplam payı yüzde 84.7. Kalan yüzde 15.3’lük hisse de OTAŞ’a kredi veren diğer kreditörlerin. LYY’deki bu pay oranları dikkate alındığında Akbank’ın Türk Telekom’daki dolaylı payı yüzde 19.56 olurken, diğer bankaların TT’deki dolaylı payları ise şöyle sıralandı: Garanti Bankası yüzde 12.17, İş Bankası yüzde 6.38, Yapı Kredi yüzde 2.70, Vakıfbank yüzde 2.34, Halkbank yüzde 2.01, Denizbank yüzde 1.42 ve TSKB yüzde 0.89.

VARLIK FONUNDA HANGİ ŞİRKETLER VAR?

TVF; Ağustos 2016'da çıkarılan bir yasayla kurulmuş, Türkiye'de kamuya ait çok sayıda büyük şirket Şubat 2017'de fona devredilmiş, fon 12 Eylül 2018'de Cumhurbaşkanlığı'na bağlanmıştı.

TVF; 8 farklı sektörden 23 şirket, 2 lisans ve taşınmazlardan oluşan varlık portföyüne sahip. Portföyündeki şirketler; Ziraat Bankası, HalkBank, Vakıfbank, Borsa İstanbul, kamu sigorta şirketlerinin birleşmesi sonucu oluşan Türkiye Sigorta ile Türkiye Hayat Emeklilik, Türk Hava Yolları, PTT, İzmir Alsancak Limanı, Türkiye Denizcilik İşletmeleri, BOTAŞ, Türkiye Petrolleri, TVF Enerji, TVF Rafineri ve Petrokimya, Turkcell, Türksat, Türk Telekom, ÇAYKUR, Kayseri Şeker, Nakit Karşılığı Şans Oyunları Lisansı, At Yarışı Düzenleme ve Bahis Kabul Etme Lisansı, Eti Maden ve TVF Maden.

YORUMLAR (36)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Vatandaş14 Şubat 2022 12:11

    Telekom 21 yıllık işletme özeleşmesinde birde dışarıdan döviz kaynağı sağlanacaktı guya... Alan kişi ülkemizdeki bankalardan kredi çekmiş birde, ve ödememiş   :D  :D  :D  2026 da zaten devlete geçecek... 

  • Gerçek14 Şubat 2022 12:06

     21 yıllık işletme hakkı ile ihale edilmiş bir kuruma bankalar neden bu şirkete kredi vermiş. İşletme hakkı olan paylara teminat alınması da soru işareti? Bu ne yaaa... Burada dönen dolabı yada bir hata vs neyse gerçek açıklanmalı yada ortaya çıkartılmalı. O dönemin Banka yöneticileri krediyi nasıl verdi niye verdi. hisseler niye teminat olarak kabul edildi yada alındı.   

  • Türkoğlutúrk14 Şubat 2022 08:16

    Yunan askerine karşı savaş Arap gelsin diye ayaklarına git.o pis arapta dün İngiliz bugün Ermeni ile bir olup seni vursun.sen Arap öldü diye bayrak indir onun doğurdu gu sana boykot uygulasin.sende bunlarla birlikte ol.amacin ne olduğu apaçık ortada

  • Mustafa14 Şubat 2022 07:41

    Memlketde satmadık birşey bırakmadın satilanlarda anasını ağlatmaya yeni başladı milletin telekomu sattın da ne oldu daha önce deposundaki bakıra kadar boşaldı kaçtı.Satisin mantığına bakın para getirmeden ülkedeki banka kredisiyle boşalt bırak git

  • BWIN13 Şubat 2022 22:12

    TT da daha önce 21 yıllık işletme hakkı (%55 lik kar payı hakkı diyebiliriz) ihale ile OGERe verilmişti. Şu anda bu hak banklarda ve süre 2026 da doluyor. TVF bu kalan hakkı almak istiyor bankalardan, yoksa %55'in mülkiyeti bankalarda değil, mülkiyet zeten fonun. VF bankalarla anlaşırsa belki farklı bir yöntem kullanabilir veya aynı yöntemle işletme hakkını belli bir süre için tekrar ihale edebilir. Ama mevcut durum bu.

  • bir dost13 Şubat 2022 19:48

    turk telekom satılırsa mı satılmaz samı ihlas a yarar yani , ana faaliyaet konusu  bedava fonlamaya bedelli ye devammı yoksa.

  • Ali 13 Şubat 2022 18:56

    Türkiye sigorta birleşemeden sonra en büyük sigorta şirketi oldu %81 Türkiye varlık fonunda bu şirket dikkat ceken finans grubu şirketleri arsında yatırım yapılabilir sorunsuz şirket bae ye satılabilir bir miktar hisse hisse fiyatı aşiri degerlenme olabılır

  • Oyak 13 Şubat 2022 18:38

    Oyak almali bence telekomünikasyon ttnet

  • AHMET13 Şubat 2022 15:43

    BEN OLSAM ARAPLARA BİTİMİ BİLE SATMAM  BİZİ SAVASDA ARKAMIZDAN VURDU 1 DÜNYA SAVASŞINDA  TÜRKÜN TÜRKTEN BAŞKA DOSTU YOK BİRDE RUSYA ÇİN TÜRKİYENİN DOSTU

  • Veri13 Şubat 2022 17:50

    Çin'den Rusya'dan Amerika'dan dost olmaz,dünya devletleri arasında menfaat ve çıkarlar vardır...

  • CAN13 Şubat 2022 15:41

    TURK TELEKOMU 10 YIL ÖNCE OFERE ARAPLARA SATTI ARAPLAR KARINI YEDİ YATIRIM YAPMADI  TÜRKİYEYİ TELEKOMU ZARARA UGRATTI TEKRAR  DEVLETE KALDI BANKALAR ALDI İŞ BANKASI GARANTİ AKBANK ALDI NE ALDIK BU ARAPLARDAN  KENDİMİSİ SOYDURUYOUZ ARAPLARA BAŞKA SATACAK ADAMMI YOK TÜRK VARLIK FONUNDAKİLERİNİ  BİZİM VERGİLERİMİZLE KURULAN ŞİRKETLER  DEVLETTE KALSA DAHA İYİ

  • Hikmet13 Şubat 2022 15:11

    Nedir bu dış güçlerden çektiğimiz şimdide bunların önünde eğilip para dileniyoruz desenize dış güçlere muhtaç olduk içerdeki güçlerin beçeriksizligi diyelim

  • vatandaş 13 Şubat 2022 12:48

    borsa gundem yetkilileri korkmayın yorumlarımı paylaşın önceki yorumlarımı

  • vatandaş 13 Şubat 2022 12:38

    vakıfbank yönetimi ve halkbank yönetimi işte sizler bu düşünce içindeki insanları perişan ettiniz kalıbınızdan utanın

  • vatandaş 13 Şubat 2022 12:27

    vakıfbank ve halkbank eleştirmem kimlerin zoruna gidiyor ki beğenmiyor yorumlarımı e mal diyecen kamu hissesi dedik paramıza göz dikmezler dedik Allah inancı olan insanlar dedik noldu 3 yıldır aynı yerinde sayıyor bunlar insan olamaz başka bir yerde yapamazlar bunu nerde görülmüş kendi halkının iki kuruşuna göz dikildiği ama işte kamu hisselerin de bunu da gördük

  • fafa13 Şubat 2022 12:14

    Satacak bir şey kalmadı.Bu israfa dağ dayanmaz.İşe yaramayan 600 milletvekili,onlara hem emekli maaşı ,hem normal maaş,üçer yardımcı,yılda 6 ikramiye,benzin,şoför...

  • Tahir13 Şubat 2022 18:50

    Veri Bey, sizi anlamadım. Ben kimin ne kadar aldığına değil, ihtiyaç olan gıdaya aynı şartlarda ulaşıp ulaşmadığımıza göre kendi düşüncemi dile getirdim. Vekiller adı üstünde bizim meclisteki temsilcimiz. Kendilerine layık gördüklerini bizede görmeliler.Meclis lokantasında 4 kişi çorbaya 10 TL vermesi normal. Vatandaşın 5 bin maaşla 4 kişi çorbaya 80 TL vermeside normal öylemi? Burda matematiksel bir hata var.Ben meslek grubu değil gıdaya ulaşım şartlarından bahsediyorum. Empati yapın. Sürekli adisyon paylaşanlara söyleyin. Biz meclis lokantasını sosyal medyada görmesek nereden bileceğiz.İnsanın düşüncesini ifade etmesi neden vatana ihanet olsun?

  • Veri13 Şubat 2022 17:56

    Bu ülkede milletvekili kadar maaş alan başka meslek gruplarıda var,onlara dokunursan vatan haini olursun

  • Tahir13 Şubat 2022 15:22

    Her ay yükselen faturalar, aracın yakıt gideri, market indirimleri.. Çocuklarımla dışarıda yemek yeme, gezme,tatil yapma hakkım yok mu? Meclis lokantasında benim hayatımda yemediğim bedava menüler var. Ben niye buna rıza göstereyim. Kimse üstün yada elit değil ben sabrediyorsam herkes kanaat etmeli. İsrafı önce seçilmişler durdursun!İsraf eden biz değiliz. Ayrıca meclis bu yiyecekleri yapılacak malzemeleri nereden temin ediyorsa bize açık adres verin, bizde alalım. Niye ben evimde salataya 30 TL ödüyorum? Doğrular birilerinin zoruna gitmiş.

  • vatandaş 13 Şubat 2022 10:39

    vakıfbank yönetimi ve halkbank yönetimi yıllardır bu milleti kahrı perişan ettiniz ya Rabbım aynı acıyı aynı sıkıntıları size de yaşatmayı nasip etsin inşallah, sizlerin Türk olduğunuzdan bile şüphe duyar oldum, sizlerin yaptığı bu zülmü yunanlar yapmaz bize emin olun en aç gözlü insanlar mısınız yiye yiye yiye doymadınız bir türlü

  • vatandaş 13 Şubat 2022 09:50

    Sayın borsa gundem yetkilileri neden yayınlamıyorsunuz yoksa sizler de mi korkuyorsunuz vakıfbank yönetimi ve halkbank yöneticilerinin iyi tarafları yok mu var tabi ki de Allah korkuları var, namaz kılıyorlar diye düşündük ama yanılmışız adamlar o kadar utanmazlar ki o kadar aç gözlüler ki yıllardır doyuramadık kanımızı eme eme doymadılar, bizler yandık sizler de yanmayın sakın bulaşmayın bu iki hisseye bunlar da vicdan yok bunların yaptığı zulmü inanın yunanlar yapmaz bize Allah sizleri bildiği yapsın inşallah utanmazlar insanlar insan da utanma olur utanma ama bunlar da oda yok kendi halkının iki kuruşuna göz diktiler

  • vatandaş 13 Şubat 2022 09:37

    vakıfbank hissesin de ve halkbank hissesinde küçük yatırımcılar perişan ettiğiniz yetmedi mi utanmaz insanlar kendinize gelince milyon milyon ikramiye alıp yatırımcılara gelince kuruş yok 0 2023 seçimleri gelecek merak etmeyin vakıfbank yönetimi ve halkbank yönetimi geri alım açıklaması yaptınız neden almıyorsunuz hayatın yalan hayatınız.... elbet sizden de hesap soracaklar

  • Hariri 13 Şubat 2022 01:49

    De talip olsun bence. Çok güzel bir fırsat. Parası olmasına gerek yok. Ziraat kredi versin Hariri alsın telekomu. 

  • Cello12 Şubat 2022 20:27

    Son kale telekom ...satın gitsin.

  • Tekniker12 Şubat 2022 19:50

    Satın artık şu Telekomu da asgari ücrete mahkum ettiğiniz çalışanları belki daha iyi ücretler görürler.

  • Hehe12 Şubat 2022 18:11

    Bir araba sattiniz ihya ettiniz simdiki arap bu mu

  • Vatandaş12 Şubat 2022 16:36

    Keşke halkbank olsaydıda yatırımcısının yüzü gülseydi.

  • Yorum13 Şubat 2022 11:54

    Bana eksi veren vatandaş arkadaşım T.T bir kere satıldı. Ülkeye,bankalara ve millete maliyetini biliyormusun? You...de tapeleri görmüyor duymuyormusun. Staretejik bir kurum. Kafanı çalıştır biraz. Bak Garanti Akbank,YKB, nasıl yönetiliyor. Birde Hlk bak. 10 yıllık grafiğe bak. 11 USD den 30 cent. Bu şartlarda milyarlık hisselerden bahsediyoruz. Bu millet, korkan yöneticileri haketmiyor. Derdi millet ve ülke olmayan, tahsili mümkün olmayan kredi vererek finansal sistemi yönetemeyen bir telefonla emir kulu iş yapan, ehil olmayan zararı ziyanı düşünmeyen, geleceği öngöremeyen, analiz yapmaktan aciz kim olursa olsun gitsin. İktidarlar bankaları finanse etmek zorunda mı? Doğru iş yapsınlar.

  • Yorum12 Şubat 2022 22:10

    Dünyanın yüz bin hali var. Ne krizler bitiyor ne sıkıntılar. İletişim, enerji, su ise her zaman stratejik olarak devlette kalması gerekiyor. Altın yumurtlayan tavuğu kesmez büyütürsün. Ama Halkbank çiftlik olmuş yük olan kurumu satarsın hazineye gelir kapısı açılmış olur. Bencede mantıklı. Yatırımcısına karşı sorumluluk bilinci olmayan bir kurumdan ne beklenebilir? Vakıf ve Ziraat yeter..

  • Dzgyo ya dikkat12 Şubat 2022 16:35

    Gayrimenkul ve insaat projeleri sirada..Denizbank ve istiraklerine yarar..B.A.E bankasi Denizbank ve Deniz Gayrimenkule (Dzgyo)ye dikkat edin..B.A.E Turkiyenin yeni partneri Katardan sonra..Kanal istanbulla Dzgyo ilgileniyor deniyor...

  • Oooooha13 Şubat 2022 08:58

    Hangi aracı kuruma çalışıyon len

  • Tunc12 Şubat 2022 14:28

    Morhon turk halki dolar resegi iken kendisininple ttigi parasi ustunden yabancilar tuvalet kagidi dolar ile varliklarini toluuor...bu ulkede para degik bpeyin vr daha fazlasi ahlak sikintisi var

  • Vay be12 Şubat 2022 13:58

    Haririnin çakmadığı banka kalmamış demek herkesi sırayla ziyaret etmiş

  • Bolgede ticaretin artırılması onemli12 Şubat 2022 13:50

    Dolarin yukselmesi ve TL nin ucuzlaması yabancı Arap yatırımcılar için muhteşem fırsat bence. Yapılacak anlaşmalar ile hem ticaret artacaktır hemde Türk şirketlerinin degerleri de artacaktır. Buna ticaretin daha da kolaylaştırilması diyebiliriz sanırım. Iyi anlaşmalar yapılarak, ticaret artırılırsa bence güzel olur.

  • Zilli13 Şubat 2022 10:07

    Paran değer kaybetti diye zil takıp oynamadığın kalmış yerli ve pilli seni.sat bakalım 1-2 milyon adet konut.

  • hamdi oradan12 Şubat 2022 14:27

    matematikten anlamadigin uyaka cikmis... paranin deger kaybetmesi stratejik sirketlerin yok pahasina satilmasina yol aciyorsa bu isten fayda degil zarar sağlar...ticari iliskiler boyle gelistirilmez...faiz sebep enfilasyon sonuç dersin ...dis güçler dersin...din elden gidiyor dersinn