BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemCumhurbaşkanı'ndan nişasta bazlı şekere kota düşürme sözü----

Cumhurbaşkanı'ndan nişasta bazlı şekere kota düşürme sözü

Cumhurbaşkanı'ndan nişasta bazlı şekere kota düşürme sözü
10 Mart 2018 - 06:07 www.finansgundem.com

İşçilerin de büyük tepkisine yol açan şeker fabrikalarının satışı sürecine ilişkin Erdoğan, Türk-İş yönetimiyle bir araya geldi. Erdoğan, Türk-İş Başkanı Atalay’a nişasta bazlı şeker kotasının yüzde 10’dan yüzde 5’e çekileceğini söyledi

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın önceki gün Türk-İş yönetimine yaptığı ziyarete, nişasta bazlı şeker kotası damgasını vurdu. Erdoğan, nişasta bazlı şekerle ilgili itirazlarını dile getiren Türk-İş yönetimine, bu şekerin kullanımında halen geçerli olan yüzde 10 kotasının, yüzde 5’e çekileceğini söyledi.

GÜNDEM ŞEKER

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, ziyaret sırasında, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a şeker fabrikalarının özelleştirilmesiyle ilgili bir dosya sunduklarını belirtti. Raporda, şeker fabrikalarının özelleştirilmesinin doğuracağı olumsuz ekonomik ve sosyal etkilerin anlatıldığını belirten Atalay, “Nişasta bazlı şekerin kullanımının oluşturacağı olumsuz etkilerden de bahsettik. Sayın Cumhurbaşkanı da nişasta bazlı şeker kotasını yüzde 5’e çekeceklerini söyledi” dedi. Atalay, nişasta bazlı şekerin kullanımını yaygınlaştıracak uygulamalara yer vermemek gerektiğini ifade ederek, şunları söyledi: “Bilim insanları nişasta bazlı şekerlerin insan sağlığına nasıl zararlı olduğunu verileri ile ortaya koyuyor. Türkiye’de nişasta bazlı şekerlerin tüketim oranı dünya standartlarının çok üstünde. Bu kotanın düşürülmesini bir süredir talep ediyorduk. Bu talebe olumlu yanıt verilmesi ve çalışma yapılmasını olumlu buluyurorum. Bu noktada şeker fabrikaları da Türkiye’de şeker sektörünün sigortası. Bu nedenle şeker fabrikalarının özelleştirilmesi kararının da yeniden değerlendirilmesi gerekiyor.”

YÜZDE 10’DAN FAZLA

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözünü ettiği nişasta bazlı şeker kotası, yürürlükteki Şeker Kanunu’nda yer alıyor. Buna göre, Türkiye’deki şeker ihtiyacının yüzde 90’ı pancar şekeri üzerinden karşılanırken, yüzde 10’u ise nişasta bazlı şeker üzerinden karşılanabiliyor. Bu kotayı yüzde 50 oranında artırmaya veya azaltmaya Bakanlar Kurulu yetkili bulunuyor. Bakanlar Kurulu , geçen yıla kadar da, kota için artırım yetkisini her yıl kullandı. Bu kapsamda nişasta bazlı şeker kotası, 2011-2012 döneminde yüzde 35, 2012-2013 döneminde yüzde 38, 2013-2014 döneminde yüzde 25, 2014-2015 döneminde yüzde 30, 2015-2016 döneminde ise yüzde 25 artırılarak uygulandı. 2016-2017 döneminde ise kota artışı yapılmadı ve kota yüzde 10 üretime denk gelen 265 bin ton olarak uygulandı.



TÜRKİYE’DEKİ ŞEKER SEKTÖRÜ

TÜRKİYE’DE sakaroz kökenli ve nişasta kökenli olmak üzere iki tür şeker üretimi bulunuyor. Sakaroz kökenli olarak pancar şekeri üretimi yapılırken, nişasta kökenli olarak glukoz şurubu, izoglukoz, (yüksek fruktozlu mısır şurupları-HFCS) ve kristal fruktoz üretimi yapılıyor. Türkiye’de şeker sektörü bünyesinde 7 adet pancar şekeri üreticisi ve 5 adet nişasta bazlı şeker üreticisi olmak üzere birbirine rakip 12 şirket faaliyet gösteriyor. Sektörde ayrıca kota hakkı bulunmayan ve kota tahsis edilmeyen beş adet nişasta bazlı şeker üreten şirket bulunuyor. Bu beş şirketin yıllık üretim kapasitesi yaklaşık 350 bin ton olurken, üretimlerinin tamamı ihraç ediliyor.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)