BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündem"Çözüm sürecinde sorun yok"----

"Çözüm sürecinde sorun yok"

Çözüm sürecinde sorun yok
02 Aralık 2013 - 02:01 www.finansgundem.com

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ekranda açıklamalarda bulundu: "Çözüm süreci sorunsuz ilerliyor. Demokratikleşme paketi bu hafta Meclis'e gelecek

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, CNNTürk'ün canlı yayınına katılarak gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Atalay'ın konuşması özetle şöyle:

ÇÖZÜM SÜRECİ

"Ana eksende bir kayma yok. Hükümet kanadından baktığınızda tam bir kararlık ve samimiyet var.  Ve esasen hükümetin bu tutumuna da artık herkesin güveni var, toplumun da güveni var. Herkes bu konuda bizim kararlılığımızı biliyor. Taraf nitelemesiyle de baktığımızda genel manada da diyaloglar sürüyor, kesinti yok. İtirazlar, beklentiler, farklı bakışlar olabilir ama diyalog kanallarının açık olması sürecin canlılığı ve geleceği açısından en önemli unsurdur. Hem İmralı ile istihbarat teşkilatımızın görüşmeleri, bir ayağı orada. Siyaset kesimiyle yürüyen bir ayağı var. Orada da bizim siyaset kesimiyle görüşmelerimiz var. 1 yıllık süreçte çözüm sürecine destek hiç azalmadı. Her geçen sürede de olumlu bakış, destek arttı. Şu anda da özellikle Diyarbakır'daki önemli buluşmadan sonra, Diyarbakır programımızdan sonra biraz daha yükseldi, özellikle Güneydoğuda. Destek, Güneydoğu'da daima yüzde 80'inin üzerinde oldu. Şu anda yüzde 85'ler diyebiliriz. Sürece destek, olumlu bakışın ötesinde bu bir büyük bir beklenti, bir umut. Güneydoğudaki bu yüksek oranı desteğin ötesinde bir umut olarak görüyorum.

DEMOKRATİKLEŞME PAKETİ

"Son Demokratikleşme Paketimiz pazartesi veya bu hafta içinde Meclis'e intikal edebilir. Demokratikleşme Paketimizdeki yasa gerektirmeyen, idari tasarruf veya yönetmelik gerektirenler zaten Kurban Bayramı'ndan önce yerine getirilmişti. Onlar nelerdi? Kılık kıyafetle ilgili, Andımız'la ilgili yönetmelikler, vakıflarla ilgili şeyler, Mor Gabriel ile ilgili bir de kurban derileriyle ilgili. Bunlar bayramdan önce çözümlenmişti. Şimdi yasa gerektirenler var. Zaten anayasa gerektiren bir şey yok bizim paketimizde. Yasa gerektirenlerin tamamı bir paket olarak Meclis'e gönderiliyor. Sadece seçim barajı orada yer almıyor. Çünkü orada biz üç alternatif sunduk. Pek fazla tartışılıp olgunlaşmadı. Şimdi onu bu paketin içinde o alternatiflerden birisi olarak göndermiyoruz. Çünkü o ayrı bir iki yasada farklı düzenlemelerle. Onun dışındaki her şey bu paketle Meclise gidiyor."

SEÇİM BARAJI

"Seçim barajıyla ilgili çalışma henüz gitmedi. Bu paketin içinde gitmiyor. Meclis'e gidenler tam bir tasarı artık. Hangi kanunun hangi maddesinde hangi değişiklik olacak. O konu karara bağlanamadığı için, yani üç alternatiften birisi, dolayısıyla o hariç diğerleri gidiyor."

MISIR

"Türkiye'nin Mısır ile büyükelçilik konusunda haklı bir çıkışı var, o çıkışa tahammülsüzlük tabii. Orada tahammülsüzlüğün esas sebeplerinden birisi uluslararası camia ona destek verdi. Geri planda o hareketin gelişmesine, o darbenin katkı verdiler ve şimdi de destek veriyorlar. Ama bütün bunların içinde Türkiye'nin darbe diye o haksızlığa tavır takınması da onları bu defa bu tür şeylere sevk ediyor."

SURİYE

"Hükümetimizin özellikle Suriye'de mezhep politikası güttüğü ve bazı kesimleri desteklediği şeklinde eleştirileri asla kabul etmiyorum. (Suriyeli sığınmacılara vatandaşlık verilmesi iddiası) O kadar bu süreçleri bilmeyen ve çok ciddiyetsiz, böyle ucuz siyasi söylem olarak değerlendiriyorum. Çok üzülüyorum. İçişleri Bakanlığı da yapmış biri olarak vatandaşlık işleri öyle kolay işler değildir. Vatandaşlığın nasıl alınacağı kendi yasalarımızda bellidir. Şu andaki Suriyelilerle ilgili vatandaşlık verilme diye bir işlem yok. Kamplarda kalanlara bir belge veriliyor. Kamplarda kalan birisi olarak kendilerinin bir kimliği var. Yoksa vatandaşlık çok ciddi bir iştir ve ciddi bir prosedürü de vardır. Niye böyle şeyler yaparlar onu da anlamıyorum doğrusu. Böyle ucuz bir şey yaparlar?"

İSTANBUL'DAKİ MÜLTECİLER

"Kamp dışında, bunların bir kısmı pasaportuyla bir kısmı pasaportsuz gelmiş. Türkiye'nin değişik şehirlerinde, güneydeki sınır şehirlerimizde daha fazla ama İstanbul'da da var. Valilerimize bir genelge de gönderdik. Kamplardan AFAD koordinasyonunda sorumluyuz ama diğer il ve ilçelerdekilerle ilgili mülki idarelerin sorumluluğu var. Valilerimiz, kaymakamlarımız bu konudaki çalışmaların koordinasyonundan sorumlu. Onlara genelge gönderdik. Şu anda bizim kamplarımızda 35-40 bin kişiik kapasitemiz var.  Kamp üretmeye de devam ediyoruz. Genelgede de şunu dedik: şehirlere gelenlerin çoğu kendi imkanlarıyla biraz da imkanları iyi olanlar gelip ev kiralıyorlar. Ama eğer varsa yeri olmayan, parklarda kalan, açıklarda bir yerlerde zor şartlarda, kamplarda yerimiz var. İstanbul Valiliği o konuda bir çalışma yaptı. Bir kısmıyla görüştü ama onlar İstanbul'dan ayrılmak istemiyor. İstanbul yeni bir çalışma yapıyor, İstanbul'dakilere kamplara değil de İstanbul'un yakınında bir yerde, bir tesis var orada, Tuzla tarafında orada misafir edecekler. Bunların sayısı yüksek değil. İstanbul'un değişik yerlerinde parklarda görünenlerin sayısı şöyle böyle 700-800 kişidir."

ALEVİLERLE İLGİLİ DÜZENLEME

"Bizim son ana kadar bu pakette iki şeyin olmasını arzu ettik. Birincisi Alevi vatandaşlarımızla, cemevleriyle ilgili konular ama olgunlaşamadı yeterince. Bizzat kendim çok görüşme de yaptım. Onu çözüm paketimize koyacak şekilde olgunlaştıramadık. Biraz daha çalışılmaya ihtiyacı var. Ama o çıkacak. O olgunlaşacak ve çıkacak."

2004'TEKİ MGK KARARLARI

(2004'teki MGK kararlarıyla ilgili iddialar) "Bunların çok yanlış yorumlandığını, o kararla veya imzalarla diğer konuların hiçbir irtibatının olmadığını arkadaşlarımız açıkladılar."

YENİ ANAYASA

 "Bu Meclis, yeni anayasayı yapamadan yeni seçime giderse millete karşı verdiği sözü de tutamamış olacak. Bütün partiler böyle. Hepimiz seçim alanında yeni anayasa dedik, CHP ve MHP mevcut anayasanın ve statükonun değişmesini istemedi."


SEÇİMLERDEKİ HEDEF

"Partinin hedefi, en azından genel seçimin altına düşmemektir. Kamuoyu yoklamalarında, şu anda bizim yüzde 51-52 gibi bir desteğimiz var. Bu iyi bir destek. Bir seçimden sonra iktidarsınız ve halen bu kadar yüksek bir oranı korumanız çok önemli. Dolayısıyla yerel seçimde de bu görüntüleri yakalamak istiyoruz.
Biz bu yerel seçimde inşallah, şu andaki araştırmalar da onu gösteriyor, yerel ve genel seçim gibi ikili sorularla da götürüyoruz bu kamuoyu yoklamalarını, genel seçimin altına düşmeyeceğiz gibi bir görüntü alıyorum."
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)