BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaOtomotivÇinli otomobil devlerinden Türkiye hamlesi----

Çinli otomobil devlerinden Türkiye hamlesi

Çinli otomobil devlerinden Türkiye hamlesi
28 Ocak 2024 - 18:31 www.finansgundem.com

Çinlilerin Türkiye'de üretim için ciddi ilgisi olduğunu dile getiren TAYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Saydam, birden fazla Çinli firmayla görüştüklerine işaret ederek, fabrika yatırımı görüşmelerinde Skywell, Chery ve MG'nin öne çıktığını vurguladı.

Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Albert Saydam, 2023 yılı değerlendirmesi, yeni hedef ve beklentileriyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Dünya'da yer alan haberdeTürkiye'nin, Avrupa ile Gümrük Birliği sözleşmesini yenileyeceğini ve güçlü bir otomotiv birikimine sahip olduğunu söyleyen TAYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Saydam, Çinlilerin Türkiye'de üretim için ciddi ilgisi olduğunu dile getirdi.

Saydam, şu anda birden fazla Çinli firmayla görüştüklerine işaret ederek, halihazırda fabrika yatırımı görüşmeleri yapan Skywell'ın ön plana çıktığını, Chery ve MG'nin de adaylar arasında olduğunu söyledi.

Saydam, üye sayılarının 520'lere ulaştığını belirterek, şunları kaydetti:

"Otomotiv tedarik sanayinin yüzde 85-90'ını temsil ediyoruz. Hedefimiz 2030'da dünyanın ilk 10 üreticisi arasına girmek. Bu noktada 34 ülkede 200'ün üzerinde yatırımımız var. Toyota da plug-in hibrit motorlu aracı imal ederken Türk tedarik sanayi kullanılıyor. Toyota, Avrupa'ya yönelik ürettiği aracın motorunu Türkiye'de üretiyorsa, bu otomotiv tedarik sanayimizin gücünü gösterir. Son 2-3 ayda yaşanan Kızıldeniz'deki sorun ve öncesinde de Avrupa Birliği'nin Çinli otomotiv markalarına getirmiş olduğu yüzde 30'luk vergi, Türkiye'ye olan ilgilerini artırdı. Hatta şu anda birden fazla Çinli firmayla görüşüyoruz. 1 milyon adetlerde bir iç pazar, Avrupa'yla Gümrük Birliği sözleşmesini yenileyecek olan bir ülke ve güçlü bir otomotiv birikimi. Yatırım herkesin faydasına olur."

'10 sene önce imzalanmış sözleşmeler değiştirilmeli'

Özellikle ana sanayi yatırımı beklediklerini söyleyen Saydam, "Fakat ana sanayi ile tedarik sanayinin tekrar masaya oturması lazım. Nasıl otomotiv sektöründe kırıcı teknolojiler, dijital dönüşüm ve iş yapış tarzında bir dönüşüm varsa, sağlıklı ilerlememiz için 10 sene önce imzalanmış sözleşmelerin de değiştirilmesi lazım." ifadelerini kullandı.

Saydam, finansman maliyetleri, ödeme vadeleri, işçilik maliyetleri, enerji maliyetleri başta olmak üzere her şeyin değiştiğine işaret ederek, "Dünyada kartlar yeniden dağıtılıyor ve yeni kurallar koyuluyorsa, biz de diyoruz ki istikrarı tesis edelim." dedi.

'ÖTV ve MTV yapısı gözden geçirilmeli'

İç pazardaki durumla ilgili soruya da cevap veren Saydam, şunları söyledi:

"Bu konu, benim ihtisas, TAYSAD'ın da ana konusu değil ama satışlar 2023'te 1,2 milyon adeti geçtiyse demek ki bazı şeyleri doğru yaptık. Bu başarı bizi 4 sıra birden atlattı ve dünyada 14'üncü olduk. Bu kadar ambargo ve tedarik sorunu yaşayan İran gibi bizim de pazarı 1 milyonun üzerinde tutmamız lazım. O yüzden araç yapısındaki değişim gibi ÖTV ve MTV yapısının gözden geçirilmesi gerekiyor. Otomotiv sanayimiz, ekonomimiz ve ülkemiz için önemli."

Elektrikli araçlara yatırım yarım trilyon doları aştı

 

BYD Avrupa'da fabrika yatırımı için tercihini yaptı

 

Ford, batarya fabrikası yatırımda küçülmeye gidiyor

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • E.g.28 Ocak 2024 23:42

    ÇİN'İN İNŞAAT ŞİRKETLERİ DE ÜLKEMİZDE YATIRIM YAPARAK DÜŞÜK GELİRLİLER İÇİN SOSYAL/PREFABRİK KONUTLAR ÜRETMELİ %%50 ADEDİNİ SATIP %50 ADEDİNİ DE KEFİL SARTI ARAMASAN BİR KİRA TUTARINDA DEPOZİT İLE KİRAYA VEREREK KİRALIK KONUT ARZII YARATMALIDIRLAR ÇİNLİ FİRMALAR ÜLKEMİZDE YILDA BİR MİLYON KONUT ÜRETSELER 10 YIL SONRA KİRALIK KONUT SORUNU ÇÖZÜLÜR YA DA BİZİM BELEDİYELERİMİZ SOSYAL KONUT ÜRETMEYE BAŞLAYIIP KİRAYA VEREREK KİRALIK KONUT SORUNUNA ÇÖZÜM BULURLAR