BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemÇin’in pençesine düşen Karadağ zorda!----

Çin’in pençesine düşen Karadağ zorda!

Çin’in pençesine düşen Karadağ zorda!
19 Nisan 2021 - 17:43 www.finansgundem.com

AB’den borç para alamayan Montanegro, tefeci mantığıyla borç veren Çin’in pençesine düştü.

Çin’in ekonomik açıdan zayıf ülkelere borç vererek tefeci mantığıyla pençesine düşürmesinin bir örneği Avrupa’nın dibindeki Montonegro’da yaşanıyor. Balkanlar'ın nüfus açısından en küçük ülkesi Karadağ'ın Çin'e olan yüklü borcu, Avrupa'da Çin'in borç diplomasisiyle ilgili tartışmaları beraberinde getirdi.

Karadağ, endişelere rağmen 2014'te ülkedeki bir otoyol projesi için Çin merkezli Exim Bank'tan bir milyar dolar (8 milyar TL) borç almıştı. Ekonomisinin neredeyse 5'te biri büyüklüğündeki bu borcu ödemekte sıkıntı yaşayan ülke, Avrupa Birliği'nden (AB) yardım istemiş ama “Hayır” yanıtıyla karşılaşmıştı.

Ülkenin borcun ilk taksitini bu yaz ödemesi gerekiyor. Aralıkta göreve gelen hükümetin Maliye Bakanı Milojko Spajic, geçen hafta yaptığı açıklamada AB yardım etmese dahi borcu zamanında ödeyeceklerini söyledi. Avrupa'yla ilişkileri geliştirmek istediklerini kaydeden Spajic, "Siyasette yüzümüz batıya dönük olsa da ekonomimiz doğuya bakıyor" dedi.

ÇİN İÇİN DEĞERLİ BİR HEDEF

Borç sorunu, Çin'in ekonomik açıdan zayıf ülkelere borç vererek küresel etkisini artırma stratejisiyle ilgili endişeleri yeniden gündeme getirdi.

Washington Post gazetesi, 600 bin nüfuslu Karadağ'ın küçük bir ülke olmasına rağmen NATO üyesi olduğuna ve AB'ye üyelik yolunda ilerlediğine dikkat çekerek bu nedenlerden dolayı Çin için "değerli bir hedef" olduğunu yazdı.

Çin'in özellikle Batılı kurumlara üye ülkelerde baskıyı artırmayı hedeflediği belirtilen haberde, Karadağ'ın ekonomik olarak Çin tarafından ipotek altına alınma riskinin Avrupa'da kaygı yarattığı kaydedildi.

Avrupa Parlamentosu'nun Alman üyelerinden Reinhard Bütikofer, "AB'nin bu konuya gözünü kapatması ve hiçbir şey yapmaması büyük sorumsuzluk olur" dedi.

Fransa'nın Avrupa Bakanı Clément Beaune de, geçen hafta Twitter'da paylaştığı mesajda, "AB'nin desteğini sağlamak ve Balkanlar'da Çin'e olan bağımlılığı azaltmak için Avrupa Komisyonu'yla birlikte çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

TURİZM SEKTÖRÜ AĞIR DARBE ALDI

Pandemi nedeniyle en önemli gelir kaynaklarından turizm alanında büyük darbe alan Karadağ'ın ekonomisinin geçen yıl yüzde 15 daraldığı tahmin ediliyor.

Çin hükümeti, Kuşak ve Yol projesi kapsamında borcunu ödemekte zorlanacak ülkelere krediler vererek bu ülkeleri "borç tuzağına çekmekle" eleştiriliyor. Pekin'in son dönemde bir diğer eski Yugoslavya ülkesi Sırbistan'a önemli yatırımlar yapması dikkat çekiyor.

Sri Lanka, 2017'de bir liman inşaatı için Çin'e olan borcunu ödeyemediği için limanın kontrolünü 99 yıl süreyle Çin'e kiralamak zorunda kalmıştı.

Karadağ Havayolları kapandı

 

Karadağ'da Türk 3 bin Türk şirketi kuruldu

 

YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ahmet güzel 13 Mayıs 2021 08:34

    Herşey bittide kanalistanbulmu kaldı dövüz fazlanmı varsa yap yapişletle yaptır ondansonrada sokaçıkma garanti parası öde iki çeyrek altınla aylık yaşa biraz hocan erbakanın sözünü dinle yaptınıyap emekliye yüzde ikiz memura yüzde yüz zamyap satılmadık nekaldı

  • Ali Kağan 20 Nisan 2021 22:59

    Ayıp ettiniz Reis hemen öder

  • Gökhan20 Nisan 2021 04:28

    Kanal istanbulu Çin e yaptırmaktan bahsetmiş bazıları.Kanalı bir şirkete yaptırmaya gerek yok.Hapishanedeki teröristleri sapıkları hırsızları kazma kürekle çalıştırıp 6 sene içinde yaptırmak varken.Bedava kimse yatmasın.

  • bunlar yüzünden19 Nisan 2021 21:38

    balkan devletleri arasında isyanı bunlar başlattı.

  • Bir Bilen 19 Nisan 2021 21:36

    Lütfen reyiz ülkemizi çinin kucağıma oturtma çinin insafına bırakma.. Doğu Türkistan’daki Müslümanların eşlerine kızlarına kardeş aile projesi adı altında tasallutta bulunuyorlar.

  • VS19 Nisan 2021 19:35

    Aman dikkat çin,ne ABD,ye benzer nede ab ye

  • Çin yapması sorun olmaz19 Nisan 2021 19:14

    Borç alırsan sorun olur..

  • Necmettin Nuri OSMANAĞAOĞLU 19 Nisan 2021 18:54

    Kanal İstanbul'u kim yapacaktı? Çinliler. Lütfen dikkat...

  • Korhan bey 19 Nisan 2021 18:30

    Kanal İstanbul'u kim yapacaktı.?