BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemCiner Grubu'nun soda elektrik üretim tesisi açıldı----

Ciner Grubu'nun soda elektrik üretim tesisi açıldı

Ciner Grubu'nun soda elektrik üretim tesisi açıldı
15 Ocak 2018 - 17:57 www.finansgundem.com

Ciner Grubu’nun, 1.5 milyar dolarlık yatırımla inşa ettiği Kazan Soda Elektrik Üretim AŞ'nin açılışı gerçekleşti

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sincan'da Kazan Soda Elektrik Fabrikasının açılış törenine katıldı.

İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:

Erdoğan, açılışı yapılan tesisin hem madencilik hem kimya hem de elektrik üretim faaliyetlerini içinde barındırdığını belirterek, "Yatırım maliyeti 1,5 milyar dolar olan bu tesisin, 2 bin 200 kişiyi istihdam ederek yılda 600 milyon dolar ihracat yapacak olması gerçekten iftihar verici bir tablodur. Tamamı yerli kaynaklarla çalışacak bu tesisten yapılacak ihracatın her kuruşu ülkemize net girdi olarak yazılacaktır." ifadesini kullandı. 

Tesisin devreye girmesiyle Türkiye'nin, dünya soda külü ihtiyacının onda birini, Avrupa'nın ihtiyacının da yarısını karşılayabilir hale geldiğine dikkati çeken Erdoğan, Ciner Grubu'nun ülke dışında Amerika'da da bu alanda yatırım yaptığını söyledi.

5 YILDA 3.5 MİLYAR DOLAR YATIRIM

Madencilik, enerji, cam, kimya, medya, denizcilik, turizm başta olmak üzere birçok sektörde faaliyet gösteren Ciner Grubu, yatırımlarına aralıksız devam ediyor. Soda külü konusunda dünya lideri olan Grup, Türkiye’nin ekonomik, sosyal ve kültürel gelişimine ve geleceğine katkı sağlama hedefiyle son 5 yılda 3.5 milyar dolarlık yatırım gerçekleştirdi.

Türkiye’nin dinamizmine güvenerek yatırım planlarını hayata geçiren Ciner Grubu’nun 1.5 milyar dolarlık son yatırımı Kazan Soda Elektrik Üretim AŞ 2.7 milyon ton üretim kapasitesiyle dünyanın en büyük soda külü tesisi unvanını da taşıyor.

Uluslararası boyutta en büyük ölçekli çözelti madenciliği tesisi olan Kazan Soda Elektrik Üretim, 380 megavat elektrik ve 400 ton buhar üretimi ile Türkiye’nin en büyük üretim kapasiteli kojenerasyon tesislerine sahip.

DÜNYA İHTİYACININ % 14’Ü

Dünyanın toplam doğal soda külü ihtiyacının yüzde 14’ü Kazan Soda tesisinden karşılanacak. Kazan Soda, dünyadaki ticaret hacmi 15 milyar dolar olan ve en fazla ticareti yapılan onuncu kimyasal olarak nitelendirilen soda külü üretecek. Tesisin üretiminin tamamı ihraç edilecek. İhraç edilen ürünler Türkiye ekonomisine ciddi katkı sağlayacak. Türkiye’yi bu pazarda lider konuma getiren tesis 2 bin 200 kişiye istihdam sağladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açılışını yaptığı Ankara Kazan’daki tesisin üreteceği soda külü, cam, deterjan ve temizlik ürünlerinde hammadde, gıda, ilaç ve metalurjide ise katkı maddesi olarak kullanılıyor.

YENİ TEKNOLOJİYE SAHİP

Kazan Soda Elektrik, çevre ile barışık, sürdürülebilir bir üretim teknolojisi ile donatıldı. Tesis, güncel teknolojileri üretim, kalite kontrol ve verimlilik alanlarında aktif kullanıyor. Üretimin çevre ile barışık tasarlanması ve üretimden kaynaklanan yan ürünlerin tesiste tekrar kullanılması amacıyla kostik soda üretim ve kireç geri kazanım sistemleri geliştirildi. Kazan Soda, tüm üretimini en çevreci üretim şekli olan çözelti madenciliği ve yaş kalsinasyon üretim teknolojisiyle yapıyor. Çevreci tesiste üretilecek soda külünün yıllık ihracat hacmi 600 milyon dolar civarında. 4 kıtada 34 ülkeye ihraç edilen ürün, Türkiye’den en çok ülkeye ihraç edilen ürün gamında yer alıyor.

ETİ SODA İLE BİRLİKTE SIFIR İTHALATLA 800 MİLYON DOLAR İHRACAT

Ciner Grubu’nun Beypazarı’ndaki Eti Soda tesisinin 200 milyon dolarlık soda külü ihracatına, Kazan Soda’nın da eklenmesiyle toplam ihracat yıllık 800 milyon dolara ulaşacak. Bu ihracatın en önemli özelliği, sıfır ithalatla gerçekleştirilmesi. Örneğin, 100 milyon dolarlık ihracat için otomotivde 50 milyon; ana metalde 59 milyon; tekstilde 40 milyon, kimyasallarda 55 milyon, genel olarak sanayide 40 milyon dolarlık ithalat yapmak gerekiyor. Soda külü için ithalat yapmak gerekmediğinden elde edilen katma değerin tamamı yurtiçinde kalıyor. Bir başka ifadeyle, 800 milyon dolarlık soda külü ihracatı 1.6 milyar dolarlık otomotiv, 1.95 milyar dolarlık ana metal, 1.3 milyar dolarlık tekstil, 1.77 milyar dolarlık kimyasal ihracatına eşdeğer.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)