BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaÇin’de zenginler emlak yerine lüks saat alıyor----

Çin’de zenginler emlak yerine lüks saat alıyor

Çin’de zenginler emlak yerine lüks saat alıyor
22 Aralık 2021 - 16:54 www.finansgundem.com

Çin’in zengin yatırımcıları emlak yatırımları yerine lüks saatleri tercih ediyor. Rolex marka saatlere talep artarken, dev emlak gelişticisi Evergrande’ın borçlarını ödeyememesiyle başlayan emlak piyasası krizi devam ediyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Çin de bir zamanlar emlak yatırımlarına yönelik büyük ilgi şimdi lüks saatlere yöneliyor. Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in emlak spekülasyonlarına açtığı savaş ve ülkede yavaşlayan büyüme karşısında, yatırımcılar lüks saatleri daha iyi bir değer koruma aracı olarak görüyor. Birçok ikinci el lüks saat satıcısı Financial Times’a yaptığı açıklamada, son aylarda satışlarının artığını, zenginlerin emlak yatırımları yerine Rolex ve Patek Philippe gibi markaların saatlerine yöneldiğini söyledi.

Uzmanlar Çin’de lüks saatlere artan ilginin, yılın ilk 10 ayında İsviçre’den saat ithalatında %40 artışa neden olduğunu söyledi. Buna rağmen ekonominin geri kalanında durgunluk başladı. Şangay merkezli piyasa araştırma şirketi Dauxe Consulting Analisti Camille Gaujacq, bir zamanlar en tercih edilen alan olan emlak piyasasındaki düşüşün, alternatif arayışını beraberinde getirdiğini söyledi. Gaujacq yatırımcıların cevabı “lüks saatlerde bulduğunu” ifade etti.

Emlak yatırımları bir zamanlar Çin’in birçok şehrinde en yüksek getiriyi sağlıyordu. Bunun nedeni ise ülkenin kentsel emlak piyasasının 1990’ların sonunda liberal hale gelmesiydi. Ancak Xi’nin emlak piyasasındaki spekülasyonlara yönelik savaşı ve Evergrande ile diğer yüksek kaldıraçlı emlak geliştiricilerin iflası son aylarda emlak fiyatlarında nadir görülen bir düşüşe neden oldu. Analistler ve emlak yatırımcıları bu düşüşün devam etmesini bekliyor.

finasgundem.com'un derlediği bilgilere göre pazartesi günü Çin Halk Bankası bir yıllık kredi faizi oranını %3,8’e düşürürken, mortgage fiyatlamalarında temel alınan beş yıllık oranı %4,65’te bıraktı. Ekonomik büyümedeki yavaşlamayla darbe alan tüketici talebinin sonucunda, zenginler lüks saatlere yatırım yapmaya başladı. Ekim ayında yıllık hane halkı geliri 78,370 doların üzerinde olan 1,500 kişi ile yapılan ankette, katılımcıların %88’i lüks saat yatırımlarına devam etmeyi ya da bu yatırımlara yönelmeyi planladığını söyledi.

Çalışmayı yürüten Simon Tye, “saat piyasasının üst segmenti oldukça güçlü” dedi. Devamında, “şimdi bir Rolex mağazasına gittiğiniz takdirde, ellerinde fazla ürün olmadığını göreceksiniz” ifadesini kullandı. Zenginler için lüks saatler yalnızca bir sosyal statü göstergesi değil, aynı zamanda enflasyona karşı bir koruma aracı. Jiangsu’nun doğusunda yer alan bir elektrikli ısıtıcı üretim tesisinin ve iki apartmanın sahibi olan Sam Yu, ağustos ayında satın aldığı yaklaşık 110 bin dolarlık Patek Philippe saatin “akıllıca” bir yatırım olduğunu düşünüyor.

Yu, “iki yıl sonra bu saati küçük bir karla satabilirim. Bunu bir apartman dairesiyle yapamam” dedi. Devamında, “politikalardaki belirsizlikler söz konusu olduğunda, bir alıcı bulmak aylar sürebilir. Ya da büyük bir indirim yapmak zorunda kalırım” ifadelerini kullandı. Çin’in önde gelen online ikinci el saat satış platformu Watcheco’ya göre, birçok lüks markanın saatlerinin değeri son yıllarda sert bir yükseliş gösterdi. Rolex’in Submarine modeli gibi popüler modeller şimdi orijinal fiyatının dört ila beş katına alıcı buluyor.

Şangay merkezli lüks saat satıcısı David Wang, “bazı lüks modellere talep yüksek ve yeterli miktarda ürün bulunmuyor” dedi. Açıklamasında, “fiyatların yakın gelecekte düşme ihtimali yok” ifadesini kullandı.

Çin’deki lüks saat patlamasının üçüncü bir nedeni ise bu yatırımların taşınabiliyor olması. Bu da zenginlerin ihtiyaç olduğu takdirde varlıklarını yurtdışına çıkarabilmelerine olanak tanıyor. Wang bazı müşterilerinin saatlere onbinlerce dolar harcayarak, yurtdışı para transferlerindeki 50 bin dolarlık limiti getiren sermaye kontrollerini bertaraf ettiğini söyledi.

Wang, “gümrük yetkilileri saatleri fark etmiyor ya da ne kadar değerli olduklarını bilmiyor. Bu da paranızı yurtdışına çıkarmak için güvenli ve etkili bir yöntem oluşturuyor” dedi.

Altının kilogramı 721 bin liraya geriledi

 

Hayat sigortasının geleceği fintek işbirlikleriyle mümkün

 

İlk kısa mesaj NFT olarak satıldı!

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Emekli22 Aralık 2021 22:52

    Zamanında 80 TL ye aldığım saat 635 TL olmuş, yetiyor mu yetiyor, yıllardır kullanıyorum, şimdi yeni fiyatından al desen alamam. Doğru zamanı göstersin yeter, gerisi hikaye...