BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemÇin'de banka bile kurmuşlar!----

Çin'de banka bile kurmuşlar!

Çin'de banka bile kurmuşlar!
18 Aralık 2013 - 07:37 www.finansgundem.com

Türkiye gündemine bomba gibi düşen ‘yolsuzluk’ soruşturmasında şok bilgiler ortaya çıkıyor

İstanbul Cumhuriyet Savcılığı tarafından yürütülen ve Türkiye gündemine bomba gibi düşen ‘yolsuzluk’ soruşturmasında şok bilgiler ortaya çıkıyor. Edinilen bilgilere göre soruşturma Mali Suçlar Araştırma Kurulu (MASAK)’a ulaşan bir ihbar üzerine başladı. Ebru Gündeş’in kocası İranlı Reza Zarrab’ın liderliğini yaptığı bir organizasyonun ülke dışına sürekli para ve altın transfer ettiği yönündeki bilgiler üzerine savcılık ve emniyet harekete geçti. 1 yıl süren teknik takibin ardından Zarrab’ın bakan çocukları ve bazı üst düzey bürokratları kullanarak Halkbank üzerinden İran’a kaynağı belirsiz yüksek meblağlı para transferleri ve altın kaçakçılığı yapıldığı tespit edildi.

Vatan'dan Ufuk Şanlı'nın haberine göre, Zarrab liderliğindeki mutemetler grubu 2 yöntemle para transferi gerçekleştirdi.

Bavullar para transferi

Birinci Yöntem: Kuryeler tarafından bavullarla para transfer edilmesi. Bu yöntem illegal olarak Rusya’ya sokulmak istenirken yakalanan 150 milyon dolar olayına kadar uzun süre kullanıldı.

İkinci Yöntem: Halk Bankası üzerinden para transferlerinin gerçekleştirilmesi. Üst düzey bürokratların devreye girmesiyle para transferlerinde Halk Bankası kullanılmaya başlandı. Yapılan her transferden binde 3-4 oranında komisyon alındığı öne sürülüyor. Halk Bankası üzerinden gerçekleştirilen havale işlemleri Çin, Türkiye ve Dubai üçgeninde yoğunlaştı. Bu para trafiğiyle Türkiye milyonlarca dolar vergi ve nakit kaybına uğradı. Çin’den gerçekte olmayan şirketlere yapılan ihracat ödemeleri Halkbank’ı ve ülkeyi uluslararası arenada zor durumda bırakma pahasına rüşvet karşılığında gerçekleştirildi. İncelemelerde İran ve Rus bankalarında parası bulunan müşterilerin sıcak para ihtiyacını, uluslararası bankacılık işlemlerine takılmayacak şekilde karşılamak üzere geliştirdikleri 2 farklı sistemle, paravan firmalar üzerinden sahte fatura ve beyanlarla komisyonla milyarlarca dolar transferi ve kuryeliği yaptıkları belgelendi.

‘Paravan şirketler’

İddialara göre, para transferi ve kara para aklama işlemleri için Türkiye ve vergi cennetlerinde çok sayıda paravan şirket kurulduğu ve bu yolla gümrük ve vergi kaçakçılığı yapıldığı da anlaşıldı. Soruşturma kapsamında İranlı şahıslarca Çin’de kurulan 1 bankanın kara listeye alınarak kapatılması sonrasında Türkiye’den Çin’e giderek paravan şirket kuran suç örgütünün, Çin bankalarında bulunan paraları bu kez sahte belgelerle Halkbank’a havale ettiği anlaşıldı.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)