BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaÇin Merkez Bankası'ndan yuana destek----

Çin Merkez Bankası'ndan yuana destek

Çin Merkez Bankası'ndan yuana destek
13 Eylül 2023 - 08:35 www.finansgundem.com

Çin Merkez Bankası, yuanı sadece dolara karşısında değil, 23 para birimine karşı desteklemeyi sürdürüyor.

Çin Merkez Bankası(PBOC) ağustos ortasından bu yana aralarında euro, yen ve sterlinin de bulunduğu 23 ticaret ortağının döviz kurlarına karşı günlük sabitlemeleriyle yuanı destekliyor. Bu da yuanın emsalleri karşısındaki değerini ölçen resmi göstergenin istikrar kazanmasını sağladı.

PBOC'nin para birimini diğer büyük rakiplerine karşı destekleme çabalarına daha az ilgi gösterilse de, işe yarıyor gibi görünüyor. Ticaret ağırlıklı sepet temmuz sonundan bu yana yaklaşık %1,2 değer kazanırken, onshore yuan bu süre zarfında dolar karşısında yaklaşık %2 zayıfladı.

Malayan Banking Berhad analisti Fiona Lim, "Bu noktada yuanın daha fazla zayıflamasına izin vererek ihracat rekabet gücünü artırmak, yavaşlayan küresel talebe daha az bakabilir" dedi. Daha fazla zayıflık "güven, sermaye çıkışları ve finansal istikrar açısından daha pahalıya mal olacaktır" dedi.

PBOC, yuanın geçen hafta dolar karşısında son 16 yılın en düşük seviyesine gerilemesiyle birlikte, para birimindeki düşüşü durdurmak için politika araç kitini daha da derinleştiriyor.

Yetkililerin sözlü uyarılarla şimdiye kadarki en güçlü savunmalarını yapmaları ve dolar-yuan referans kurunu kayıtlardaki en güçlü marja getirmeleriyle para birimi bu hafta istikrar kazandı.

Yuan sepeti endeksinin göreceli istikrarı kısmen Asya para birimlerinin Fed'in faiz oranlarını daha uzun süre yüksek tutabileceğine dair bahislerle dolar karşısında zayıflamasından da kaynaklanıyor olabilir. Yen ve Güney Kore wonu Temmuz sonundan bu yana dolar karşısında %3'ten fazla değer kaybetti.

Dolardan sonra en büyük ikinci bileşen olan Euro gibi diğer sepet para birimlerinin sabitlemeleri, piyasa yapıcıları tarafından ilgili çapraz kurlar ve dolar-yuan kuruna göre hesaplanıp merkez bankasına sunuluyor. Bloomberg'in 2018'e kadar uzanan analizi, muhtemelen likidite eksikliği ve politika yapıcılar için daha az önem taşıması nedeniyle referans oranların piyasa trendlerinden nadiren saptığını gösteriyor.

Ancak sabitlemeler son birkaç haftadır daha güçlü bir eğilim taşımaya başladı. Muhtemelen diğer para birimlerini yönlendirmek için kullanılan dolar-yuan kuruna ilişkin hesaplamalar, PBOC'nin yuanı piyasa katılımcılarının beklediğinden yaklaşık %0,5 daha güçlü olarak belirlediğini gösteriyor. Beş günlük hareketli ortalama farkı, yuanın bir zayıflık dönemi yaşadığı geçen yılın Kasım ayından bu yana görülen en geniş fark.

Doların CFETS RMB Endeksi'ndeki %20'lik ağırlığı, dolar-yuan referans oranının tek başına ticaret ağırlıklı sepeti desteklemek için yeterli olmayacağını ve PBOC'nin dolar dışı kurlardaki sabitlemelerinde bazı ayarlamalar yapmış olabileceğini gösteriyor.

Çin Merkez Bankası'ndan yuan kararı

 

Çin’de özel sektörün en büyükleri açıklandı

 

Çin büyüme tahminleri düştü

 

Çin’e yapılan yabancı yatırımlarda istikrarlı artış

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)