BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaÇin, Japonya gibi komaya girebilir----

Çin, Japonya gibi komaya girebilir

Çin, Japonya gibi komaya girebilir
30 Temmuz 2013 - 14:09 www.finansgundem.com

Yıllardır Asya'daki en büyük rakibi Japonya'ya benzemeye çalışan Çin, Japonya'nın 2000'lerdeki kaderini paylaşabilir

Japonya'nın ihracat odaklı ekonomi mucizesine 10 yıllardır benzemeye çalışan Çin, Japonya'nın 20 yıl sonra uyanmaya çalıştığı ekonomik komanın benzerini de yaşama tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyor.
Çin, daha gelişmiş olan komşusundan edindiği, büyüme için ihracat ve kredi destekli yatırıma dayanma alışkanlığından kurtulmaya çalışıyor. Ekonomistler bu durumun Çin ekonomisini, emlaktaki aşırı yatırım ve maliyet avantajını yitiren endüstrilerle birlikte dengesiz hâle getirdiğini söylüyor. Dünyanın ikinci büyük ekonomisi Çin'de ücretler artıyor ve yatırım getirileri azalıyor.
Büyümenin yavaşlamasıyla Çin Başkanı Xi Jinping ve Başbakanı Li Keqiang, yaygın yolsuzluk ve istihdam kayıplarıyla birlikte tamamlanan ABD'ninki türünde bir finansal krizi önlemeye kararlı görünüyor.
Ancak ekonomistler, böyle bir krizin önlenmesinin sorunlu sektörleri mumyalayarak, büyümeyi daha sürdürülebilir hâle getirme çabalarına zarar verebileceğine, Japon ekonomisini berbat eden zombi şirket ve bankalar gibi kuruluşlar yaratabileceğine dikkat çekiyor.
Japonya'dan daha hızlı yaşlanan nüfus faktörü de eklenince ekonomistler, Çin'in de tıpkı Japonya'nın imkansız hatalarını tekrarlamasından endişe ediyor.
Hong Kong'daki Morgan Stanley'nin baş Asya ekonomisti Chetan Ahya, çok fazla inkarın olduğunu ve insanların demografinin önemsiz olduğunu sandığının altını çizerek, kendisinin deflasyonist risklerden endişe ettiğini belirtiyor.
Deflasyon, şu an yüzde 7.5 büyüyen ve tüketici fiyatlarının yıllık yüzde 2.7 arttığı bir ekonomi için ihtimal dahilinde görünmüyor. Ancak ekonomistler, Çin'in birçok yönden Japonya'nın 1991'deki krizinin 2 yıl öncesindeki zamanlarını hatırlattığını düşünüyor.
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)