BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemÇin ekonomisi 10 yılda ABD’yi geride bırakabilir----

Çin ekonomisi 10 yılda ABD’yi geride bırakabilir

Çin ekonomisi 10 yılda ABD’yi geride bırakabilir
26 Ekim 2020 - 14:57 www.finansgundem.com

Çin’in yeni büyüme planı, Çin ekonomisinin 10 yıl içinde ABD’yi geride bırakmasını sağlayabilir

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Çin Halk Cumhuriyeti Başkanı Xi Jinping, bu hafta Pekin’de ekonomik gelişmenin yeni safhasının planlamasını yapmak üzere bir toplantı çağrısında bulundu. Toplantı, tarihin en çekişmeli ABD başkanlık seçimlerinden sadece günler önce gerçekleşecek. Seçimi kim kazanırsa kazansın, Çin’in yükselişine dirençle karşılık verecek. Ülkenin 14. beş yıllık planının teknolojik inovasyon, ekonomik bağımsızlık ve daha temiz bir çevre üzerine odaklanması bekleniyor. Komünist Parti yetkilileri de aynı zamanda, Jinping teknolojide ve diğer stratejik sektörlerde dünya lideri olma hedefini yinelerken, gelecek 15 yıl için hedefler koyacak. Toplantı basına kapalı olarak gerçekleşecek ve Perşembe günü sona erene kadar kilit kararlar açıklanmayacak.

Halihazırda korona virüs şokundan hızla iyileşen Çin ekonomisi, son yıllarda yakaladığı büyümeyi sürdürebilirse, önümüzdeki on yıl içinde ABD’yi geride bırakacak. ABD’yle her zamankinden daha derin sürtüşmelerin yaşanma ihtimali, Jinping’in Çin ekonomisini, dünya ekonomisindeki sallantılardan koruma stratejisinin temelini oluşturuyor. Pekin merkezli özel sermaye fonu Primavera Capital’in kurucusu Fred Hu, “bu Çin’in mevcut küresel iklimin realist yorumunu yansıtıyor” dedi. Açıklamasının devamında, “bağımsızlık, araştırma ve geliştirme ve inovasyon alanlarında yapılacak yatırımlarla, bazı yerli kapasiteleri geliştirmekten oluşuyor. Bu da dış belirsizliklere karşı gerekli ve akıllıca bir yanıt” ifadelerini kullandı.

Daha önce Uluslararası Para Fonu’nda çalışan ve Goldman Sachs’ın Çin’de yöneticiliğini yapan Hu, “ancak bu Çin’in uzun süredir kabul ettiği ‘açık kapı’ politikasını bırakacağı ve içe döneceği anlamına gelmiyor” dedi. Jinping ve diğer yetkililer son dönemde ekonominin kapılarını yabancı sermaye ve rekabete daha da açık hale getirecekleri konusunda ısrarcı oldular. Bu durum, gelecek planların dünyada nasıl karşılanacağı konusundaki endişeleri yansıttı. Şenzen’de bu ay yaptığı bir konuşmada, Jinping, teknolojik inovasyonu ilerletmeye yemin etti ancak bu mesajı, “yeni ve açık bir ekonomik sistem” istediğini açıkça belirterek yumuşattı.

Bu açıklamaların tonunun daha düşük perdeden gerçekleşmesi, yeni planların Çin’in ABD ve diğer ticaret rakipleriyle kötüye giden ilişkilerinde yeni bir kıvılcım yaratmasının önüne geçme isteğini yansıttı. Daha önce açıklanan “Made in China 2025” isimli strateji, Trump yönetiminden tepki çektikten ve Avrupa ile diğer ekonomilerde yükselen rekabetin karşısında kaybetme korkusunu tetikledikten sonra bastırılmıştı. Washington’dan Canberra’ya, Çin’in stratejik teknolojilere erişimini engelleme konusunda birçok başkentten destekler artıyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın Çin’e yönelik agresif yaklaşımına her iki partiden de destek var ve Çin’in yetkilileri Joe Biden’ın Çin’in gelişmesini durdurmak için müttefikleri daha etkin bir şekilde bir araya getirebilmesinden endişeli.

University of Hong Kong’da Asia Global Institute Direktörü Chen Zhiwu, bu nedenle yeni planların, “eskisine göre daha az açık ve daha az spesifik” olacağını söyledi. Açıklamasının devamında, “çünkü Made in China 2025 planı Çin için çok büyük sorunlara yol açtı ve ABD’nin muhalif tavrını tetikledi” dedi. “Bu yüzden genel çerçeveye odaklanmalarını ve spesifik konularla ilgili yuvarlak ifadeler kullanmalarını bekliyorum” ifadesini kullandı. Chen Çin’in Danıştay’ında danışman olarak çalışmıştı.

Yetkililerin, Çin için iyi olanın dünya için de iyi olduğu fikrini savunmaları zaman almadı. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian, Çarşamba günü, üçüncü çeyrekte Mercedes Benz’in karlarının üçte birinin Çin’den geldiğini ve Çin’in sinema gişesi hasılatının 2 milyar doları aşarak, bu yıl ilk kez Kuzey Amerika’nın önüne geçtiğine dair raporları sundu. Zhao’ya göre bu durum Çin’in devasa pazarının, “Çin’in ve dünyanın ekonomik büyümesi için sürdürülebilir bir itici güç” oluşturacağının bir kanıtı.

Bu veriler IMF tahminleri tarafından da desteklendi. Son tahminleri analiz eden Bloomberg Çin’in gelecek yıllarda dünyanın en büyük büyüme kaynaklarından biri olacağını ortaya koydu. Diğer ülkelerin aksine, Çin’in ekonomisi, yetkililerin korona virüsle sert bir şekilde mücadele etmesinin ardından büyüme göstereceği tahmin edilen tek büyük ekonomi. Yine de, Çin’in teknoloji şirketlerini ulusal güvenlik tehdidi olarak gören ülkelerin sayısı giderek artıyor. Bazıları ithalata bağımlılıklarının Çin’e yönelik olmaması için, bir araya geliyorlar. Zira bu ülkelerin iç politikalarında eleştiriler yükseliyor. Aynı şekilde küresel şirketler de, cebri çalıştırma, Çin’in Xinjiang bölgesinde Uygur’lara karşı tutumları ve Hong Kong’a yönelik politikalarına dair raporları göz önünde bulundurarak tedarik zincirlerini gözden geçiriyorlar.

Uluslararası toplumdan gelen bu direnç, Çin’i büyüme kaynağı aramak için kendi içine yönlendiriyor. Şimdiye kadar gümrük vergileri ve yaptırımların Çin’in davranışlarını değiştirme konusunda büyük etkileri olmadı. Çin, kendi ülkesinde faaliyet gösteren yabancı şirketlerin bir listesini, gerektiğinde hedef almak için saklı tutuyor. Son dönemde Çin’in Avusturalya’nın ihracatına yönelik eylemleri, çıkarları tehdit altında olduğunda misillemeye hazır olduğunu gösterdi.

Avrupa, Japonya ve diğer ABD müttefiklerinin daha düzenli bir şekilde bir araya gelmesi, Çin’in karşı koymasını güçleştirebilir ve Çin’i yalnızlaştırabilir. Bu durumun sonucunda, Çin’in diğer ülkelerde yaptığı yatırımların akışı etkilenebilir. Hu’ya göre, İngiltere, ABD ya da Avusturalya gibi ülkelerde yapılacak devlet destekli yatırımların gerçekleşme ihtimali azalabilir.

Çin’in devlet güdümlü ekonomisinin miraslarından biri olan beş yıllık planlar, son dönemde endüstriyel yeniden yapılanma ve orta ila yüksek ölçekli büyümeyi sürdürme üzerine odaklandı. Devlet medyası Çin’in açıklanacak olan yeni planda, yüksek ihtimalle gayrisafi yurtiçi hasıla hedefinin vurgusunu azaltacağını ve ağırlığı yüksek kaliteli büyümeye vereceğini söyledi. Müzakere edilen konular, toplantıdan sonra açıklanacak ve tüm toplantı metni, Mart ayında gerçekleşecek olan yıllık parlamento toplantısından sonra kamuya duyurulacak.

Küresel güçlerin yeni "Soğuk Savaş"ı

  

İngiltere’de Biden endişesi yükseliyor

 

Çin'de yeniden alarm: Bölgedeki milyonlarca kişi test edilecek!

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)