BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaÇin adım attı, piyasalar rahatladı----

Çin adım attı, piyasalar rahatladı

Çin adım attı, piyasalar rahatladı
26 Ağustos 2015 - 06:49 www.finansgundem.com

Çin’in ekonomisini toparlamak için attığı adımlar piyasaları rahatlattı

Çin Merkez Bankası, dün bankaların zorunlu karşılıklarını 50 baz puan düşürürken bir yıllık borç verme faizini 25 baz puan, bir yıllık borçlanma faizini de 25 baz puan indirdi.

Dünyanın ikinci büyük ekonomisi olan Çin’e yönelik endişeler önceki gün küresel borsalardan 3 trilyon dolar uçurmuştu. Şanghay Borsası önceki gün yüzde 8.5’lik düşüşün ardından dün de yüzde 7.6 kayıpla kapandı.  

Küresel hisse senetleri piyasasındaki panik dalgasıyla önceki gün sert gerileyen BIST-100 endeksi, dün gelen tepki alımları,  global borsaların dip sonrası yönünü yukarı çevirmesi ve Çin Merkez Bankası’nın attığı adımların verdiği destekle yüzde 3’ün üzerinde yükselişe geçti. Dolar/TL ise 2.9120’ye kadar geriledi. Çin ekonomisine ilişkin endişelerle önceki gün sert gerileyen Avrupa ve ABD borsaları da dün tepki alımlarıyla yükseldi.

‘Temel yerinde duruyor’

Çin ekonomisindeki yavaşlama sinyalleri, uluslararası piyasalarda tedirginlik yaratıyor. Dünyanın, alüminyum, demir ve nikel başta olmak üzere en büyük emtia ithalatçısı olan Çin ekonomisinden gelen haberler, bu ülke ile ticaret yapan ülkeleri yakından ilgilendiriyor. Çin ekonomisindeki gelişmelere bağlı olarak gelirleri azalan ülkelerin para birimleri değer kaybederken, ekonomik büyümelerde yavaşlama, enflasyon oranlarında ise yükselmeye tehdidi oluştu.

Çin Başbakanı Li Keqiang, yuan’ın değer kaybetmeye devam etmesi için bir sebep olmadığını söyledi. Li, yaptığı açıklamada, ülkenin ekonomik temellerinin değişmediğini ve hükümetin yıllık ekonomik hedeflerini gerçekleştirebileceğini söyledi.

‘Tepki değil, trend’

Gedik Yatırım Yurtiçi Satış Müdürü Eral Karayazıcı, Reuters’a şu yorumu yaptı:
“Dünya borsaları genelinde son bir haftada yüzde 10, son dört ayda ise yüzde 25’e varan düşüşler oldu. Hisse senetlerinde önemli bir iskonto oluştu. Dün (önceki gün) panik satışlarla taban oluşumunu gördük. Borsaların dip yapmasıyla birlikte ana rota da yukarı çevrildi. Global piyasalardaki bugünkü (dün) yükleşin tepkiden çok, bir trend değişimi olduğunu düşünüyorum. Yurtdışındaki bu hareket BIST’e de paralel şekilde yansıdı.
Erken seçim zaten BIST fiyatlamasının içine girdiği için, dünyadaki yukarı yönlü eğilim devam ettiği sürece, BIST’in de yönü artık yukarı olacaktır.”

Sinyal yok risk canlı

Merkez Bankası faizi sabit tuttuğu son Para Politikası Kurulu (PPK) toplantına ilişkin dün yayınladığı özetlerde şunları belirtti:
- Haziranda sanayi üretim endeksi bir önceki aya göre yüzde 2.4 oranında güçlü bir artış sergilemiştir.
Haziranda üretimde görülen yüksek oranlı artışın iktisadi faaliyette bir ivmelenme anlamına gelmediği, bu gelişmede daha çok otomotiv sektöründeki grevlerin bir önceki ayda yol açtığı üretim kaybının telafisi ile Ramazan ayı öncesinde üretimin öne çekilmesinin etkili olduğu düşünülmekte.
Temmuz ve ağustos ayına dair öncü veriler sanayi üretiminde yılın ilk yarısında gözlenen güçlü performansın ikinci yarıda daha ılımlı bir eğilime dönüşebileceğine işaret etmekte
- Mevcut göstergeler tüketim talebinde ılımlı bir görünüme işaret ederken yatırımlarda toparlanma sürecinin başladığına ilişkin bir sinyal vermemektedir.
- Küresel piyasalardaki belirsizlikler ve tüketici ile yatırımcı güvenindeki zayıf seyir önümüzdeki dönemde büyüme üzerindeki aşağı yönlü riskleri canlı tutmakta.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)