BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemCHP'den yeni Anayasa'ya destek----

CHP'den yeni Anayasa'ya destek

CHP'den yeni Anayasa'ya destek
30 Aralık 2015 - 15:57 www.finansgundem.com

Başbakan Davutoğlu ile CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun görüşmesinde Anayasa Komisyonu'nun yeniden kurulması gündeme geldi.


Başbakan ile CHP lideri arasında 2 saat 15 dakika süren toplantıda Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik ile AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı da hazır bulundu. Görüşme sonrası CHP Sözcüsü Haluk Koç, açıklamalarda bulundu.

Bşabakan'ın MHP ile görüşmesinden sonra daha geniş kapsamlı bir açıklama yapacağını belirten Koç, görüşmede Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun yeniden canlandırılması konusu gündeme geldiğini belirtti. "Komisyonun yeniden kurulmasını önerdik" dedi. Koç'un konuşmasının satırbaşları şöyle:


Biliyorsunzu, geçen yasama döneminde kurulmuş bir Anayasa Uzlaşma Komisyonu vardı. 60 maddelik uzlaşma sağlanmıştı. Başkanlık konusu, yasama ve yürükmeyle ilgili yasalarda ilerleme sağlanamamıştı.  Bu komisyonun yeniden kurulmasını önerdik.

Türkiye  artık 12 Eylül Eylül'ün ayıplı yasalarından kurtulmak zorunda. Darbe yasalarının, bugün toplumu bunaltan yasalarından kurtulmak zorunda. Birinci sınıf demokrasiye ulaşabilmek adına, tüm temel yasalardaki 12 Eylül hukuki engellerinin kalkması gerekiyor. 
Sayın  Kılıçdaroğlu, bilhassa temel yasa, reforma yasa uygulamalarından şikayetlerini fade etti. Bugün şu anda TBMM Genel K<urulu'nda görüşülen bir  torba yasa var. 12 maddelik yasada temel yasa da bulunuyor 6'şar madde halinde. Bu sıkıntı duyduğumuz bir durum. Sayın Kılıçdaroğlu o alanda uygun davranılmadığını belirtti.

İç Tüzük'le ilgili sorunlar var. Yasamanın yanında denetim görevi de var. Bu işlevlerini sürdürürken yasama gücünün de daha kuvvetlendirilmesi için iktidar partisinin derlendirmeleri oldu. İç Tüzük Komisyonu çalışmalarının devam  etmesi önerildi.

AB uyum yasaları, bilhassa vize mfuafiyeti konusunda zaman tahditli bir takvim var. Dah önve de CHP, AB ile tüm reform paketlerine olumlu oy kullanmıştır.   Tespitlerini yapmıştır, uyarılarını yapmıştır. Ama Türkiye'nin önünü açacak bir tavır ortaya koymuştur.  TBMM’ye gelecek olan reform paketine de CHP desteğini sürdürecektir.

Başkanlık sistemiyle ilgili görüşlerimizi koruyoruz. Onlar da herhalde koruyorlar. Net bir açıklalama yok. Bu konuda detaylı bir tartışma olmadı. Biz pozisyonumuzu koruyoruz. Onlar da koruyor. Demokratkik temsili parlamenter sistemin güçlenmesi, güçler birliği ilkesinin güçlendirilerek hayata geçirilmesi noktasıydayız.

Her türlü zümre ve kişi vesayetinden arındırılmış bir anayasa oluşturulması konusunda ısrarlıyız. Çizgimiz belli. 
AK PARTİ'DEN AÇIKLAMA

AK Parti cephesinden ise açıklamayı parti sözcüsü Ömer Çelik yaptı. Çelik'in açıklamasının satırbaşları şöyle:

''Sayın Kılıçdaroğlu'na ve heyetine karşılamada gösterdiği nezaket ve iyi niyet için teşekkürlerimizi sunuyoruz. Son derece değerli bir görüşme oldu. Mevcut anayasanın değişmesi gerektiği konusunda tam bir mutabakat var. Beyin fırtınası oldu, asıl konu yeni anayasaydı. Darbe anayasasının değişmesi konusunda mutabakat var.

''UZLAŞMA KOMİSYONU YENİDEN HAYATA GEÇSİN İSTİYORUZ''

Başbakan, başkanlık sistemi de gündeme getirdi. Başkanlık ya da parlamenter sistemi tartışalım istiyoruz. Uzlaşma komisyonu yeniden hayata geçsin istiyoruz. AB konusu da gündeme geldi. Sayın Kılıçdaroğlu da AB'ye tam uyum konusunda gereken desteği vereceklerini ifade etmişlerdir. İçtüzük de ele alındı. Meclis'in çalışma biçimi gözden geçirilmeli.

''İÇTÜZÜĞÜN DEĞİŞMESİ KONUSUNDA ANLAŞMA ZEMİNİ VAR''

İçtüzüğün değişmesi konusunda anlaşma zemini var. MHP ile de görüştükten sonra geniş değerlendirme olacak.

''SON DERECE VERİMLİ BİR GÖRÜŞME OLDU''

Yeni anayasa iradesinin güçlendirilmesi bakımından son derece verimli bir görüşme olmuştur. 12 Eylül darbe düzeninden kalan mevzuatın temizlenmesi konusunda yüksek irade ortaya çıkmıştır. Türkiye anayasa yapmaya hazır.

''GÖRÜŞMENİN İPTAL SEBEBİ HDP'NİN TAVRI''

Biz Meclis'te olan her siyasi partiden randevu isteriz. Bu sebeple HDP'den de randevu istedik. Ama yöneticilerinin anayasa meselesinde gayriciddi bir tutum takınmaları Başbakanımıza karşı saygısızlık bu randevu iptalinin sebebidir. 4 Ocak'ta da MHP ile görüşeceğiz. Liderlerle ihtiyaç duyulduğunda yine görüşülür.

''BAŞBAKANIMIZ BAŞKANLIK SİSTEMİNİ AYRINTILI BİÇİMDE ANLATTI''

Başbakanımız başkanlık sistemini ayrıntılı bir biçimde, niye savunduğunu anlattı.''
ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Cüneyt 31 Aralık 2015 08:08

    Türkiye değilmi ki sizin gibi siyasetçilerin eline kaldı vay haline ki vay....

  • exper30 Aralık 2015 16:10

    Umarım CHP tükürdüğünü yalamaz ve Başkanlık konusundaki duruşunu korur. Bir kişi istedi diye 80 milyon Vatandaşa eziyet çektirmezler.