BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisÇevreci fonlar başka bahara----

Çevreci fonlar başka bahara

Çevreci fonlar başka bahara
06 Nisan 2023 - 15:42 www.finansgundem.com

Borsa yatırım fonlarına girişler artsa da yatırımcılar aynı iştahı ESG fonları için göstermiyor. Calastone’un araştırmasına göre, İngiltere’de ESG fonlarına yatırım akışları önceki üç ayın ortalamasına göre üçte iki oranında azaldı

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel yatırımcılar hisse senedi yatırım fonlarına geri dönüyor. Geçtiğimiz ay borsa yatırım fonlarına girişler İngiltere’de Aralık 2021’den bu yana en yüksek ivmedeydi. Ancak yatırımcıların çevresel, sosyal ve kurumsal hassasiyeti olan (ESG) fonlara girişleri zirve noktasına ulaşmış gibi görünüyor.

Financial News’in haberine göre Londra merkezli finans firması Calastone’un verileri, İngiltere’de borsa yatırım fonlarına mart ayında 960 milyon sterlinlik bir giriş olduğunu gösterdi. Bu rakamlar uzun vadeli yatırımcıların piyasalara yönelik kötümserlik havasından kurtulduğunu gösteren nitelikte.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre mart ayı boyunca bir dizi bankanın iflasın eşiğine gelmesine ve Silicon Valley Bank ve Signature Bank’in iflas etmesine rağmen İngiliz yatırımcılar hisse senetlerine geri dönmekten çekinmedi. Calastone araştırmasında önceki iki ay boyunca 760 milyon sterlin değerinde fon çıkışlarının yaşandığına dikkat çekildi.

Ancak piyasalara yönelik güvenin artmasıyla İngiliz yatırımcıların parası İngiltere odaklı fonlara değil küresel fonlara aktı. Calastone'a göre, yatırımcılar İngiltere odaklı hisse senedi fonlarından net 747 milyon sterlin çekti, İngiliz fonları 22 ay üst üste çıkışlara maruz kaldı.

Clastone Küresel Piyasalar Başkanı Edward Glyn konuyla ilgili açıklamasında, “İngiltere odaklı fonların büyük payı, bu fonlardaki genel özkaynak yatırımlarını azaltmak isteyenlerden yatırımcı portföylerinden oluştuğu için bu fonlar bariz bir nakit kaynağı haline getirmektedir. İngiltere’nin karşı karşıya olduğu siyasi ve ekonomik zorluklarla birlikte, Londra borsasının yatırım alanında durgunlaştığı algısının artması artması, holdinglerdeki İngiltere hisselerinden uzak tutma baskısını korudu” ifadelerine yer verdi.

Bu arada, mart ayında ESG fonları, Ekim 2019'dan bu yana en kötü ikinci ayını geçirdi. Fonlar son üç yıldaki aylık ortalamalarının üçte ikisi kadar az, sadece 218 milyon sterlinlik yatırım akışı sağlayabildi.

Calastone'a göre, ESG fonları son sekiz yılda tüm varlık girişlerinin yarısından fazlasını oluşturuyordu. Ancak yatırım firması bu gelgitin tersine dönmeye başlamış olabileceği konusunda uyarıyor.

Glyn, “ESG’de ‘altına hücum’ dönemi görünüşe göre zirvesine ulaştı. ESG portföylerinde düşük performans gösteren teknoloji hisselerinin aşırı ağırlıklandırılması, greenwashing’in (kurumların iklim hassasiyeti gösteriyormuş algısını yayması) geri tepmesi ve fon yöneticilerinin pazarlama faaliyetlerinin yeniden odaklanması da dahil olmak üzere bir dizi faktör bu gidişatı destekliyor” dedi.

 

ABD Doları hakimiyetini yitiriyor mu?

 

2008 Krizi’ni kâhininden küresel emlak balonu uyarısı

 

CEO açıkladı: Vanguard ESG ittifakından neden çekildi?

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)