BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakÇeşme'de konut ve arsa fiyatları 2.5 kat arttı----

Çeşme'de konut ve arsa fiyatları 2.5 kat arttı

Çeşme'de konut ve arsa fiyatları 2.5 kat arttı
23 Mayıs 2021 - 12:48 www.finansgundem.com

İzmir'in bazı ilçelerindeki imarlı arsaların bir yılda değer kazandığını söyleyen İzmir Emlak Komisyoncuları Oda Başkanı, "Çeşme'de ihaleye açılan arsaların fiyatları daha önce 2 milyondan başlarken bugün 5.5 milyon TL'den satılır hale geldi" dedi

İzmir Emlak Komisyoncuları Oda Başkanı Mesut Güleroğlu, İzmir'de 30 Ekim'de yaşanan yıkıcı deprem sonrası halkın müstakil bahçeli konutlar ile imarlı arsalara yöneliminin arttığını belirtti.

Pandeminin de etkisiyle şehir merkezinden, yazlık yerlere ve doğa içinde yaşama yönelindiğini dile getiren Güleroğlu, Urla, Çeşme, Alaçatı, Seferihisar, Foça, Bergama ve Aliağa'nın yanı sıra Kemalpaşa, Torbalı, Ayrancılar ve Bayındır'ın da daha fazla tercih edilir hale geldiğini anlattı.

Pandemi koşulları nedeniyle toplumun rahat yaşamı özlediğini kaydeden Güleroğlu, "İnsanlar yaş aldıkça biraz daha rahat yaşamı seçiyor. Hepimiz maskelerden kurtulmak istiyor, ufak evlerin içinde sıkışıp kalmak istemiyoruz. Bu nedenle şehir merkezinden uzak bölgeler talep görmeye başladı. Hal böyle olunca fiyatlar yükseldi" diye konuştu.

‘İnsanlar gayrimenkul almaya ve yatırım yapmaya yöneldiler’
Konut kredisinin düşmesinin de fiyatların yükselişine etki ettiğini kaydeden Güleroğlu, artışların bazı yerlerde yüzde 70-100'ler düzeyine, bazı yerlerde ise 2-3 katına ulaştığını ifade ederek, şunları söyledi:

"Geçen haziran ayında yeni konutlar için 0.64, ikinci el konutlar için ise 0.74 oranında kredi verilmişti. Yani faiz oranları 1.50'lerden bir anda yarı yarıya düşmüştü. Yatırımcı 4 bin TL ödeyecekken, 2 bin TL taksit ödemeye başladı. İnsanlar gayrimenkul almaya ve yatırım yapmaya yöneldiler. Bu sefer de fiyatlar arttı. Bizim hesabımıza göre geçen yıldan bu yana fiyatlar yüzde 70-110 civarında arttı. Bu her yer için geçerli değil, ama genelde bu şekilde. Şu an fiyatlar stabil sayılır. Fakat konut kredi faiz oranları aşağı düşer, bu konuda talep olursa fiyatlar yükselir. Konut kredisi aşağı düştü mü fiyatlar yukarı çıkıyor.”

‘Değeri normalde 2 milyon lira iken bir anda 5 milyon liraya, yani 2-3 katına çıktı’
İzmir'de turizmin merkezi olarak kabul edilen Çeşme ve Alaçatı'nın, İstanbul, Bursa, Ankara ve diğer illerde yaşayanlar tarafından tercih edildiğini belirten İzmir Emlak Komisyoncuları Oda Başkanı Mesut Güleroğlu, ilginin Bodrum'dan Çeşme'ye doğru kaydığını söyledi.

Çeşme'de neredeyse arsa kalmadığını belirten Güleroğlu, "Arsa üretilmediği için fiyatlar da otomatik olarak yukarı doğru çıkıyor. Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) aracılığıyla ihaleye açılan arsaların fiyatları, muhammen bedel daha önce 2 milyondan başlarken bugün 5 -5.5 milyon liradan satılır hale geldi. Değeri normalde 2 milyon lira iken bir anda 5 milyon liraya, yani 2-3 katına çıktı. Bundan sonra orada olan arsaların fiyatları da ona göre dengelenecek. Serbest piyasa ekonomisi, ama arzın talebi karşılayamadığı rakamların da yükseldiği pozisyon oluşuyor. Buna dikkat etmek gerekiyor. Her bölgedeki oranlar değişiyor. Ama Çeşme'deki rakamlar maalesef böyle. 850 bin TL'ye 1+1 daire satıyorduk, şu anda 1 milyon 450 bin TL'ye satıyoruz" dedi.

‘Çeşme'de 5 milyon TL'ye da satılık arsa var, 14-18 milyon TL'ye de var’
Çeşme'deki arsa fiyatlarının zaman zaman değişkenlik gösterdiğini de anlatan Güleroğlu, şöyle devam etti:

"Çeşme'de verdiğim fiyatlar normalde bir ya da iki villa yapabileceğiniz arsalar için geçerli. Çeşme'de 5 milyon TL'ye da satılık arsa var, 14-18 milyon TL'ye de var. Şu anda 18 milyon TL'ye satılan arsanın içine 5 villa yapabilirsiniz. Bu fiyatlar, arsa bedelleri, inşaat maliyetleri ve müteahhit karına göre belirleniyor. Rakamlar bu yüzden şişiyor."

Konut fiyatları yüzde 32 arttı

Bodrum'da fiyatlar uçtu! Ev fiyatına kiralık villa

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • manyak herif23 Mayıs 2021 21:50

    ev arsa fiyatlarının bu kadar yükselmesine karşı değilim.ev alamayanlar gerekirse çadırda yatsın kalksınlar fakat devletimiz de bu evlerden vergilerini alsın lakin çadırda kalanlar vergiden muaf olsun.

  • kurt borsacı23 Mayıs 2021 21:35

    ŞU anda fiyatlar sudan ucuz.2 sene  sonra 5 milyonluk arsalar 20 milyon olacak.bence bu fırsatı hemen değerlendirmek lazım.

  • Yorum23 Mayıs 2021 19:44

    Vergilerde artıyor mu bu evleri arsaları alanlara güzel vergiler şart AB de 500 bin euro ya aldığınız bir mülke alım satımda 40 50 bin euro civarı işlemi yapan kuruma ve 30 bin civarı emlakçıya ekstra ödeme çıkar artı her sene %0.8 emlak vergisi rutin olarak gelir artı kiradaysa ekxtra 1 kirada gelir vergsine gider AB böyle vergi kaçırmadan bu paraları toplayarak güçleniyor siz şimdi burası AB mi felan filan diyebilirsiniz ama gidip 2 milyona ev almayı biliyorsunuz derim bende bu vergiler sebebiyle araçlar ucuz otoya ötv şu bu yokTürkiyeninde bu sisteme geçmesi şart

  • Mert23 Mayıs 2021 19:15

    Zaten anasının gözü gibi pahalıydı ne oldu uzaya mı çıktı.. Ultra zenginlerin muhiti oldu artık alaçatı bölgesi.

  • Umut Hastır23 Mayıs 2021 16:09

    İzmirde heryer bok kokuyor Denizde bitti Kendi denizimize giremiyoruz

  • Ali23 Mayıs 2021 14:17

    Türkiyedeki zenginlerin yuzde 90 ı dededen babadan kalma arsa zengini. Bize dedemizden çöp bile kalmadı.

  • Mert23 Mayıs 2021 19:16

    Katılıyorum bu yoruma. Sadece bununla bile çalışmadan yaşayan binlerce insan var

  • Vatandaş23 Mayıs 2021 13:44

    Gelirin azaldığı ülkede fiyatlar uçuyor. Kim alacak bu kadar pahalıdan. 3+1 eve 5-600bin istiyorlar. Bu gidişe Cumhurbaşkanı dur demeli. Dar gelirliler çadırlarda mı yaşayacak ? 2800 lira gelirle kira bile ödenmez bırak ev almayı artık