BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaCDS'ler kriz sonrası en yüksek seviyesinde----

CDS'ler kriz sonrası en yüksek seviyesinde

CDS'ler kriz sonrası en yüksek seviyesinde
13 Mayıs 2022 - 10:24 www.finansgundem.com

Son günlerde TL'deki değer kaybı hızlanırken kredi iflas riskini gösteren CDS'ler dün 700 puanı aşarak 2008'den bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

Türkiye’nin 5 yıllık CDS’leri dün 700 puanı aşarak Refinitiv verilerine göre 2008’den bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

Türkiye’ye ait varlıkların taşıdığı risk hakkında gösterge olan CDS’teki belirgin yükseliş Hazine’nin dolar borçlanma maliyetlerini yükseltirken, bankacılar maliyetlerin çift haneye yaklaştığına dikkat çektiler.

Dolar/TL bu sabah 20 Aralık’tan beri ilk kez 15.43’e yakın seviyelerden işlem görürken, bankacılar kurun 15.5’in altında denge bulabileceğini ifade ettiler.

Dolar/TL yılın başından bu yana belirli bantlar içinde işlem görüyor

Son olarak Ukrayna savaşının başlamasının hemen ardından 14.5 seviyesinin üzerine çıkarak işlem gördüğü bantı kıran dolar/TL, mart ayı başlarından geçen haftaya kadar 14.5-15 bandında işlem görüyordu.

Reuters’ın görüşlerine başvurduğu beş işlemciden dördü dolar/TL’deki yeni bandı 15-15.5 olarak tahmin ederken, bir bankacı ise 15.5-16 bandını öngördü. Bankacılar önümüzdeki haftalarda bandın daha net seçilebileceğini belirtti.

Küresel piyasalarda faiz artışları kaynaklı resesyon endişeleri ve satış baskısının kuvvetlendiği son altı işlem gününde ise TL dolar karşısında yüzde 5’e yakın değer kaybetti.

Bankacılar mevcut kur politikasını, kamunun kuruluşlarının döviz arzını ve talebini yönlendirdiği kontrollü bir rejim olarak nitelendiriyor. 

Bankacılar bu politikada TL’nin önümüzdeki dönemde işlem göreceği bandı kestirmeye ve TCMB’nin ekside olan döviz rezervlerindeki seyre bakarak bunun ne kadar sürebileceğini analiz etmeye çalışıyorlar.

TCMB ve BDDK son olarak bankalara kurumsal döviz işlemlerini piyasanın likit olduğu saat 10:00-16:00 saatleri arasında gerçekleştirilmesini istedi. Konuya yakın bir kaynak uygulama ile likiditenin düşük olduğu saatlerde TL’deki oynaklığın azaltılmasının amaçlandığını kaydetti.

REZERVLE TALEP YÖNETİMİ

TCMB ihracatçı döviz gelirlerinin yüzde 40’ını ve KKM uygulamasının döviz kısmını rezervlerine katsa da bankanın rezervleri aynı oranda artmıyor. Aradaki fark kurda hükümetin tanımıyla “istikrar” için kullanılıyor. TCMB resmi olarak kurdaki müdahalelerini kabul etmezken hareketleri dalgalı kur rejimi olarak yorumluyor.

Artan enerji maliyetlerinin de etkisiyle Türkiye ekonomisinin ihtiyaç duyduğu döviz finansman miktarı her geçen gün artarken Türkiye’nin enerji ithalatının neredeyse tamamı TCMB’nin rezervlerinden karşılanıyor. Bankanın swap hariç eksi 48 milyar dolarlık rezervi bulunuyor.

TL’deki değer kaybı ile birlikte Nebati’nin daha önce tasarım çalışmalarının tamamlandığını söylediği bireysel yatırımcıya yönelik enflasyon korumalı tahvilin ilk ihracının kısa sürede gerçekleşip gerçekleşmeyeceği de piyasalarda yakından takip ediliyor. 

Sanayi üretimi beklentileri aştı

 

Piyasalarda güvenli liman arayışı

 

3 ayda 24 milyar dolarlık müdahale yapıldı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)