BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemCazibe merkezlerinde saha araştırması----

Cazibe merkezlerinde saha araştırması

Cazibe merkezlerinde saha araştırması
14 Haziran 2017 - 03:18 www.finansgundem.com

Doğu ve Güneydoğu'da yer alan 23 ilde anahtar teslimi fabrikadan, faizsiz yatırım kredisine kadar birçok alanda süper teşvikler verilmesini öngören Cazibe Merkezleri yatırımları, uzmanların saha araştırmasının ardından hayata geçirilecek

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde yer alan 23 ilde anahtar teslimi fabrikadan faizsiz yatırım kredisine kadar bir çok alanda süper teşvikler verilmesini öngören Cazibe Merkezleri programında Kalkınma Bankası uzmanlarının saha araştırması sürüyor. Desteklenecek projeler, uzmanların yatırım için taahhüt edilen yerlerde yapacakları incelemenin ardından hazırlanacak raporla belirlenecek.

İlk olarak 22 Kasım 2016’da 678 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile temelleri atılan ve başvuruları 24 Ocak-27 Şubat tarihleri arasında yapılan Cazibe Merkezleri programında son aşama yaklaşıyor. Başbakan Binali Yıldırım’ın 24 Ocak’ta düzenlediği basın toplantısıyla birlikte, belirlenen illerde yatırım yapmak isteyen girişimciler resmi olarak başvurularını yapmaya başladılar. O tarih itibarıyla henüz resmi başvurular başlamadan 112 bin 400 kişilik istihdam öngören bin 200 proje için 19 milyar 600 milyon liralık yatırım taahhüdünde bulunulmuştu.

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan’ın verdiği bilgilere göre ise başvuruların sonuçlandığı 27 Şubat itibarıyla 365 bin kişilik istihdam öngören 92 milyar liralık yatırım teşvik belgesi başvurusu geldi. Elvan, Erzurum, Şanlıurfa, Malatya, Elazığ ve Diyarbakır illerinin yatırım için ön plana çıktığını kaydederken, toplam proje sayısının da 3 bin 380 olduğunu bildirdi.

Lütfi Elvan, ithalat oranı yüksek olan sağlık malzemeleri sektöründe yatırım yapmak isteyen çok sayıda bir firma olduğunu vurularken, konfeksiyon ve gıda malzemelerinde de önemli başvurular olduğunu aktardı. Elvan, doğrudan yatırım yanı sıra Türk ortakla birlikte yatırım yapmak isteyen çok sayıda yabancı girişimci olduğunun da altını çizdi.

Uzmanlar sahada denetliyor

Teşviklerin hazırlık ve finansmanla ilgili ayağını yürütmekle görevlendirilen Kalkınma Bankası’nın uzmanları süresi içinde yapılan başvuruları, değerlendirmek üzere sahada incelemelere başladılar. Yatırımların yapılabilirlik ve işlevsellik yönünden denetlenmesinin ardından bir rapor hazırlanacak.

Bu rapor; Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan Başkanlığında, Hazine Müsteşarı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı, Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı, İçişleri Bakanlığı Müsteşarı, Kalkınma Bakanlığı Müsteşarı, Maliye Bakanlığı Müsteşarı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı ve Kalkınma Bankası Genel Müdürünün katılımıyla oluşan Cazibe Merkezleri Programı Yönlendirme Komitesi tarafından değerlendirilerek karara bağlanacak.

Bu komite gerekirse yatırım yapılacak illerin özelliğini dikkate alarak, yatırımın başka bir ilde yapılmasını da önerebilecek. (Dünya / Hüseyin Gökçe)

Cazibe Merkezleri kapsamına dahil olan iller:

Adıyaman, Ağrı, Ardahan, Batman, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gümüşhane, Hakkâri, Iğdır, Kars, Malatya, Mardin, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Tunceli ve Van.

Bazı destek unsurları

►İmalat sanayinde yatırım asgari 2 milyon lira olacak.

►Kredilendirilecek yatırımın asgari %30’u özkaynaklardan karşılanacak.

►Yatırımcılara Hazine arazisi dahil yatırım yeri tahsisi yapılacak.

►200 milyonun üzerindeki yatırımlarda arazi yatırımcıya satılabilecek.

►Yatırım binası TOKİ aracılığıyla yapılabilecek.

►10 milyon liraya kadar faizsiz yatırım desteği sağlanabilecek.

►Üretim yerini kapsamdaki illere taşıyanlara 1 milyon liraya kadar destek verilecek

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)