BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiCari açığı 35 milyar dolara çekeceğiz----

Cari açığı 35 milyar dolara çekeceğiz

Cari açığı 35 milyar dolara çekeceğiz
14 Nisan 2014 - 04:28 www.finansgundem.com

Merkez Bankası'nın cari açık korkusuyla faizleri indirmediğini belirten Davutoğlu, "Cari açığı 35 milyar dolara çekersek büyük iş yapmış oluruz" dedi

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Bosna-Hersek-Türkiye iş forumu sonrası özel açıklamalarda bulundu. Türkiye’nin artık markalaşma atağına kalkması gerektiğinin altını çizen Zeybekci, ekonomide de yeniden yapılanma sürecine girildiğini söyledi. Burak Coşan'ın Hürriyet'teki haberinde, markalaşmak için yapılması gerekenleri anlatan Zeybekci, 2023 yılı için hedeflenen 500 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşılması için de ‘kültür coğrafyası’na odaklandıklarını söyledi. Belirlenen stratejik ülkelerle de yapılacak faaliyetler hakkında ipuçları veren Zeybekci, Türkiye’nin markalaşması adına da Ekonomi Bakanlığı olarak ‘meyve-sebzeye’ destek vermek yerine, ‘kültür coğrafyası’nda tüketim alışkanlıkları yerleştirmek adına Türk dizi ve filmlerine destek vermeleri gerektiğini dile getirdi. 

TÜKETİMİ KONTROL ETMELİYİZ

Türkiye’nin artık sürdürülebilir şekilde hammadde, ara malı ve enerji alanında geleceğini garanti altına alması gerektiğinin altını çizen Zeybekci, Türkiye’nin, ihracat yapılan ülkelerin tüketim alışkanlıklarını belirleyici, ve tüketim ağlarını kontrol edici bir konumda olması gerektiğini söyledi. Orta Asya ya da Kafkaslar’a gidiliğinde Türk dizi, filmlerinin veya sanatçılarının çok üst düzeyde kabul gördüğünü kaydeden Zeybekci şunları söyledi: “Bu tip bölgelerde tüketim alışkanlıklarını etkilemede avantajlıyız. Bugün hangi gömleği giyip hangi renk kravat takacağımızı, hangi sanatçıyı dinleyip, hangi müziği dinleyeceğimizi, çocuklarımızın kahramanlarını bile televizyon belirliyor. İzlediğimiz filmlerin içinde mutlu bir aile en az 2-3 kez alışverişe gider. Ancak o marketin ismi de ürünler de gizlenmez. Bizde ise bu konudaki uygulamalar son derece yanlış. O kadar komik ki araba markaları bile gizleniyor. Bırakalım artık insanlar ürünlerini yerleştirsinler. Biz yarın o dizilerle o ihracat yapacağımız ülkelere gittiğimiz zaman ürünlerimle, markalarımla gitmeliyim. O ülkedeki dağıtımı kontrol edebilir, Türk markalarını oraya doldurabilirim” dedi.  

MEYVE-SEBZE İŞİMİZ DEĞİL 

Türk dizi ve filmlerinin takip edildiği ülkelerin zenginleştiğini ve tüketimlerinin yükseldiğini belirten Zeybekci, “Ekonomi Bakanlığı olarak Türkiye’yi pazarlamalıyız. Geçen yıl ihracata 930 milyon lira destek sağladık. Bunun 550 milyon lirası yaş meyve-sebzeye verildi. Bu Ekonomi Bakanlığı’nın işi değil. Benim meyve-sebzeden çok Türk film ve dizilerini desteklemeliyim” dedi.

MÜTEAHHİTE İHRACAT ŞARTI

Yeni yapılanma sürecinde Eximbank’ın çok önemli rol üstleneceğini belirten Zeybekci, “Eximbank imkân ve kaynaklarını çok farklı hale getireceğiz. Belirlenen ülkelerde iş yapan firmalarımıza Eximbank ile kredi sağlayacağız. Ancak bu ülkelerden de devlet garantisi verecek. Bir ülkede iş alan müteahhitimiz, aynı zamanda ihracatımıza destek verecek. Müteahhitlerimiz yaptıkları yatırımı Türkiye’den malzeme alarak yapacak” dedi.

DEMOKRASİSİ 50. SIRADA OLAN ÜLKE BİRİNCİ OLAMAZ

Ekonomi denince akla gelen tek şeyin finansman olduğunu belirten Zeybekci,  “Türkiye’ye para gelecek mi ona bakıyoruz.  Türkiye’yi bağımlı kılmayacak adımlar atmalıyız. Türkiye taklitçi olmamalı. Artık ülke olarak bir marka olmalıyız. Demokrasi, insan hakları ve bürokrasisiyle Türkiye’den marka yaratmalıyız. Hangi ülkeyi gördünüz ki demokrasisi 50’nci, ekonomisi 1’inci sırada. Biz bir süreç yaşıyoruz. Marka olup taklit edileceğiz” dedi.

AÇIK KAPATMAK İÇİN SICAK PARAYA BAKIYORUZ

Alışkanlıklarımızın değişmesi gerektiğini belirten Zeybekci, kendi özkaynaklarımızla büyümek gerektiğini söyledi.  Zeybekci şunları kaydetti: “Bildiğimiz tek birşey var.  O da doğrudan yatırım veya sıcak para gelmesini beklemek. Cari açığı böyle finanse edeceğimizi düşünüyoruz. Türkiye alacağı tedbirlerle ihracatını %10 arttırırsa bu da %10’da üretimi arttıracak. Kendi değerlerimizi paraya çevirmeliyiz” dedi.

MUŞ'TAKİ PANCAR İSTANBUL'A TAŞINMASIN

Dünyanın en büyük ekonomisi ABD’nin pamuk, mısır, buğday, şeker, soya  gibi ürünleri stratejik gördüğünü vurgulayan Zeybekci, “Biz ise pamuk yerine mısır ekiyoruz. Mısırı kazanırken pamuğu kaybediyoruz. Bu alanda da politikaların belirlenmesi şart. Bütün dünya tarım ve gıdanın peşinde” dedi. Muş’ta üretilen bir şeker pancarının yerinde işlenmesi gerektiğini söyleyen Zeybekci, “O pancarı İstanbul’a getirmek saflık” diye konuştu.

TÜRKİYE METALURJİ HİKAYESİ YARATMALI

Türkiye’de metalurji sanayisinin var olmadığına değinen Zeybekci, “Dünyanın en büyük hurda ithalatçısıyız. Hurda ithalatı ile demir çelik ihracatı yapıyoruz. Torosların tamamında var olan  krom, magnezyum, manganezleri taş olarak ihraç ediyoruz. İşlemiyoruz.  Türkiye artık metalurji hikâyesi yaratmak zorunda.  Demir-çelik, bakır, alüminyum, nikel, çinko, kurşun hikâyesi yaratmak zorunda” dedi.

CARİ AÇIK KORKUSUNDAN FAİZ İNDİRMİYOR

Merkez Bankası’nın faiz indirimi ile ilgili tereddütlerinin ve korkusunun altında yatanın cari açığın finansmanı ile ilgili duyduğu endişe olduğuna vurgu yapan Zeybekci, “Ancak biz Türkiye’nin cari açığı olan 50 milyar doları, bu yıl ihracatımızı yüzde 10 arttırarak düşürmek istiyoruz. 15 milyar dolar asla geri ödemeyeceğimiz bir para getireceğiz. Cari açığı 35 milyar dolara çekersek ve sürdürülebilir hale getirirsek büyük iş başarırız” dedi.

PAZARLAMA ELEMANI GİBİ ÇALIŞIRIZ

Zeybekci, “Göreve geldiğimiz günden itibaren kendimize ‘hedef coğrafyalar’ belirledik. ‘Kültür coğrafyası’ diye bir laf ettik. Kültür coğrafyası Orta Asya, Kafkaslar, Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Balkanlar. Bunlar için yeni planlar hazırladık. Ticari müşavirliklerinin dağınık yapısını toparlayacağız. Balkanları üs seçtik. Bu üslerimizde ticaret müşavirliği ağını genişleteceğiz. İran gibi 15 milyar dolar ticari hacmimiz olan bir ülkede bile bir tane ticaret müşavirimiz var. Yeni yapılanma ile bu sayıyı 10’a çıkaracağız. 2015 sonunda hedefimiz 35 milyar dolarlık ticaret hacmi. Kuzey Irak için de, Balkanlar için de Orta Asya için de aynı şeyi düşünüyoruz. Konsantre olduğumuz ülkeye bir şirketin pazarlama elemanları gibi yoğunlaşacağız” diye konuştu. 
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)