BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiÇağlayan büyümeden umudunu kesti----

Çağlayan büyümeden umudunu kesti

Çağlayan büyümeden umudunu kesti
11 Haziran 2013 - 07:10 www.finansgundem.com

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, 2013 yılı büyüme rakamları konusunda karamsar konuştu

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, nisan ayında yüzde 1.3 artan sanayi üretimine ilişkin değerlendirmesinde, “İlk 4 ayda sanayi üretiminde artış yüzde 2.2 oldu. İlk 3 aylık ortalama ise yüzde 1.3’tü. 1. çeyrek büyüme verisi çok parlak gelmeyecek” dedi.
Nisan ayı sanayi üretimi bir önceki aya göre yüzde 1.3 arttı. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise nisanda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3.4 arttı. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, nisan ayı sanayi üretim endeksi verileri ile ilgili değerlendirmesinde, “İlk 4 ayda sanayi üretiminde artış yüzde 2.2 oldu. İlk 3 aylık ortalama yüzde 1.3’tü. Bu nedenle bugün açıklanacak 1. çeyrek büyüme verisi çok parlak gelmeyecek ancak nisan ayı sanayi üretim endeksi, büyüme için daha iyimser olmamıza olanak sağlayabilir” dedi.
HAMMADDE İTHALATI ARTTI
Çağlayan, yaptığı yazılı açıklamada, endeksin nisanda 115.1, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış endeksin de 115.9 olduğunu belirterek, “Bunlar beklenenden biraz daha iyi gelmiş artışlar. Sırasıyla yüzde 5.1 ve yüzde 3.4’lük yükseliş var” ifadesini kullandı. Mart ayına göre bir artış beklentileri olduğunu, özellikle ara malı ve hammadde ithalatındaki artışların buna işaret ettiğini kaydeden Çağlayan, nisan ayında sermaye malı ithalatının yüzde 16, hammadde ithalatının da yüzde 18 arttığını hatırlattı.
İMALATTA YÜZDE 3.6 ARTIŞ
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2013 yılı nisan ayı sanayi üretim endeksi sonuçlarına göre, takvim etkisinden arındırılmış hesaplamada sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 3.1, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 3.6, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi ise yüzde 2.3 arttı. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış hesaplamada ise sanayinin alt sektörleri incelendiğinde nisan ayında bir önceki aya göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 0.1, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 1.4, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi ise yüzde 1.1 arttı.
Otomotiv üretimi mayısta geriledi 
OTOMOTİV sanayi üretimi yurtiçi pazarın ithalatla büyümesinin etkisiyle, Mayıs ayında yüzde 3 düşüşle 96 bin 916 adet olurken, ilk beş aylık dönemde üretim geçen yıla göre yüzde 0.4 gerileyerek 467 bin 370 adet olarak gerçekleşti. Otomotiv Sanayii Derneği’nin (OSD) açıkladığı verilere göre, Mayıs ayında otomotiv sektörünün ithalatı yüzde 26.2 artışla 58 bin 976 adet oldu. İthalat Ocak-Mayıs döneminde yüzde 27.6 artışla 222 bin 245 adete yükseldi. İthalatın payı yüzde 78 düzeyinde.
Ergün: Artış devam edecek
BİLİM, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün de, Nisan ayı sanayi üretim endeksine ilişkin, “Artış sadece Nisan ayı ile sınırlı olmayacak, takip eden aylarda da devam edecek. İkinci çeyrekle büyüme, öngördüğümüz patikaya girmiştir. Bu yıl, geçen yıl elde ettiğimiz kazanımları koruyarak daha iyi bir büyüme sergileyeceğiz. Düşmeye başlayan kredi maliyetlerinin ve ertelenen yatırım ve tüketim talebinin iç talebe Nisan ayı itibariyle yansıması görülmeye başlamıştır” açıklamasını yaptı.
 
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)