BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemBüyükelçilik sekreterinin hukuk zaferi----

Büyükelçilik sekreterinin hukuk zaferi

Büyükelçilik sekreterinin hukuk zaferi
20 Nisan 2015 - 06:20 www.finansgundem.com

Güney Kore Büyükelçiliği'nde çalıştığı dönemde sigorta primlerinin eksik yatırıldığı için dava açan sekreter Bekman, mahkeme tarafından haklı bulundu

Güney Kore Büyükelçiliği’nde 1997 ile 2010 yılları arasında 14 yıl çalışan sekreter Leman Figen Bekman, 1999-2002 arasında 3 yıl boyunca sigorta primlerinin ödenmediği, diğer yıllarda ise aldığı gerçek ücret üzerinden değil de asgari ücret üzerinden SGK’ya bildirim yapılarak prim ödemesinin yapıldığını öğrendi. Berkman, Ankara 7. İş Mahkemesi’nde hem büyükelçilik hem de Sosyal Güvenlik Kurumu’nu (SGK) aleyhine dava açtı.

Hürriyet'teki habere göre geçen hafta sonuçlanan davada mahkeme, Bekman’ı haklı bularak büyükelçiliği eksik prim yatırmaktan mahkum etti. Güney Kore Büyükelçiliği SGK'ya bir milyon lira ceza ödeyecek. Ayrıca, Bekman’ın ödenmeyen 3 yıllık sigorta priminin tamamının ödenmesi, asgari ücret üzerinden yatırdığı primleri ise Bekman’ın aldığı ücret üzerinden yatırılmasına da hükmetti. Mahkeme, emekliye ayrıldığı 2010 yılından bugüne kadar ki sürede aldığı emeklilik maaş farkının da faiziyle birlikte Bekman’a ödenmesine karar verdi.

DOKUNULMAZ DEĞİLSİNİZ

Dışişleri Bakanlığı Türkiye’deki çok sayıda büyükelçiliğin çalışanları bu noktada mağdur ettiğine dair şikayetler alması üzerine elçiliklere nota gönderdi. Bakanlığın 3 ayrı tarihte büyükelçiliklere gönderdiği uyarı özetle şöyle: “Türkiye’de yerleşik yabancı misyonlarda istihdam edilen Türk uyruklu veya Türk uyruklu olmamakla birlikte Türkiye’de daimi olarak mukim personel, Türk iş hukukuna tabidir. Söz konusu personel ile misyon arasında iş sözleşmesinde, misyonun tabi olduğu ülkenin iş hukuku mevzuatının geçerli olacağı şeklinde bir maddenin bulunması dahi, bu durumu değiştirmemektedir. Bakanlık, misyonların söz konusu personelle ile olan iş ilişkilerinde Türk iş hukukuna uygun davranılması gerektiğini, iş hukuku kapsamına giren davalarda Türkiye’de yerleşik misyonların yargı muafiyetinin bulunmadığını ve misyonların bu davaları dokunulmazlıklarını ileri sürerek reddetmelerinin mümkün olmadığını bir kez daha önemle hatırlatır.”
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)