BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemBüyükekşi: Kriz yok ihracatta rekor var----

Büyükekşi: Kriz yok ihracatta rekor var

Büyükekşi: Kriz yok ihracatta rekor var
07 Mayıs 2018 - 11:33 www.finansgundem.com

Türkiye'de bir ekonomik kriz beklenmediğini söyleyen TİM Başkanı Büyükekşi, "Bırakın bir ekonomik krizi tam tersi ihracatımızda 1,5 yıldan beri hep artış açıklıyoruz'' dedi

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracatta 1,5 yıldan beri hep artış açıkladıklarını belirterek, "7 aydan beri de çift haneli artış açıklıyoruz, rekorlar kırıyoruz. Geçen sene Türkiye yüzde 7,4 büyüdü, bu sene de yüzde 5,5 büyüme bekleniyor." dedi.

Büyükekşi yaptığı açıklamada ticarette ihracatın önemli olduğunu söyledi.

"Bir ülkenin ihraç edebilmesi için önce üretmesi lazım." diyen Büyükekşi, "süper teşvik" olarak adlandırılan Proje Bazlı Yatırım Teşvik Sistemi kapsamında desteklenecek projelerin önemine vurgu yaptı.

Büyükekşi, yatırım teşviklerinin son derece önemli olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Geçtiğimiz ay Cumhurbaşkanımız 23 projeye teşvik verdi. 19 firma tarafından yapılan bu 23 proje, cari açığımıza yaklaşık 19 milyar dolarlık pozitif bir katkı sağlayacak. Bunun 6 milyar doları ihracatımıza pozitif yansıyacak, 12 milyar dolarlık da ithalatı engelleyecek. İthal ettiğimiz mal, Türkiye'de üretilecek. O yüzden yeni süper teşvikler son derece önemli. Bir örnek verecek olursak Toyota, ihracatı 2016 yılında 1,8 milyar dolardı. Yeni bir yatırım yaptılar, hibrit model Japonya'dan sonra sadece Türkiye'de üretiliyor. Bir yılda 1,8 milyar dolardan ihracatı 4,4 milyar dolara geldi. Yani burada yaklaşık 2,6 milyar dolar neredeyse toplam ihracatından yüzde 150 fazlası bir yılda artış gerçekleştirdi. O yüzden yeni yapılacak yatırımların ihracatımıza pozitif katkı vermesi son derece önemli."

"24 Haziran'daki seçimi çok önemsiyoruz"

İhracata dayalı yatırım yapılmasını hükümetin desteklediğini anlatan Büyükekşi, Türkiye'nin, sürdürülebilir gelişmesini gerçekleştirebilmek için mutlaka ihracat yapması gerektiğini ifade etti.

"İhracat üretim demek, istihdam demek, büyümek demek, refah demek." diyen Büyükekşi, şöyle devam etti:

"Biz üretim yapan bütün sanayicilerimizi de sadece iç piyasaya değil, aynı zamanda ihracat yapmaya da davet ediyoruz. 24 Haziran'daki seçimi çok önemsiyoruz çünkü seçim lafı çıkınca aynı diş macunu gibi tüpten çıkınca içerisine sokması zor. Bu bir belirsizlik ortamı yaratacaktı. Ne kadar erken olursa o kadar iyiydi. 24 Haziran en erken zaman. Bu belirsizliklerin ortadan kalkmasına yönelik son derece olumlu çünkü yabancı ve yerli yatırımcılar belirsizlik ortamında yatırım yapmak istemiyorlar. İnşallah seçimden sonra 5 yıllık bir dönemde hükümet değişmeyecek ve yeni bir sistem gelecek. Bürokrasi daha azalacak. Daha hızlı karar alma süreci işleyecek. Biz iş dünyası açısından faydalı olacağını düşünüyoruz çünkü bazı şeyler var ki bunu 2002 yılında da yaşadık. Güçlü bir iktidar gelince her şey birdenbire döviz kurları geriye gitti, enflasyon düştü, büyüme arttı. İnşallah aynı şeyleri tekrar yakalarız diye ümit ediyorum."

"Ekonomik kriz beklenmiyor"

Dünyada ekonomik krizin yaşanmadığını ve her şeyin son derece mükemmel gittiğini vurgulayan Büyükekşi, "Dünyada büyüme var. Son 10 yıldan beri dünya dış ticareti büyümüyordu, geçen sene 17,8 trilyon dolara çıktı ki daha önce 13 trilyon dolarlara düşmüştü. Bu sene bu rakamın 19 trilyon dolarlara çıkması bekleniyor. Herhangi bir şekilde kötüye gidiş yok çünkü emtia fiyatları artıyor." dedi.

Büyükekşi, ihracat konusunda petrol üreten ülkelerin daha rahat olduğunu, Avrupa'da ise ekonominin güzel gittiğini söyledi.

Türkiye'nin ihracatında artış olduğunu vurgulayan Büyükekşi, sözlerini şöyle tamamladı:

"Avrupa Birliğine ihracatımız yüzde 20'lerin üzerinde artış göstermiş durumda. Amerika'ya da aynı şekilde, Afrika'ya ihracatımız yüzde 20'ler nispetinde artmış durumda. Orta Asya'da yüzde 13 artmış durumda. Türkiye'ye gelecek olursak bırakın bir ekonomik krizi tam tersi ihracatımızda 1,5 yıldan beri hep artış açıklıyoruz, 7 aydan beri de çift haneli artış açıklıyoruz, rekorlar kırıyoruz. Geçen sene Türkiye yüzde 7,4 büyüdü, bu sene de yüzde 5,5 büyüme bekleniyor. Enflasyonda bir miktar yükseliş var ama bu tek haneli rakamlara gelecek. İşsizlik rakamları yüzde 10'lar mertebesinde dolaşıyor. Herhangi bir sıkıntı gözükmüyor. İnşallah bu yıl da gerek iç piyasada gerekse ihracatta çok güzel bir yıl olacak diye düşünüyorum. Ekonomik kriz beklenmiyor."

 

 

 

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • fafa07 Mayıs 2018 19:57

    Anladık !İhracaat güzel de bir de ,şu ithalatı söylesene.Madem ihracaat bu kadar yüksek de cari açık nereden kaynaklanıyor.Milleti aptal yerine koymaktan vaz geçin artık.

  • mert07 Mayıs 2018 13:30

    ıthalatta rekor daha buyuk yazık yazık.

  • erol g.07 Mayıs 2018 13:13

    2002 aralık ayında 2,718 milyar dolar olan aylık ihracat 2018 nisan ayında 13,155 milyar dolara ulaşmış 15 YIL 4 AY ORTALAMASI 70,000 DOLAR CİVARIDIR Almanya,nın sadece VOLKSWAGEN,G.Kore'nin SAMSUNG ŞİRKETLERİ ÜLKEMİZİN BİR AYDA YAPTIĞI İHRACATTAN FAZLA İHRACAT YAPIYORDUR

  • İNŞAATÇI07 Mayıs 2018 13:03

    ANAMIZ AĞLAMIŞ BATMA NOKTASINA GELDİK.SEN KRİZ YOK DİYORSUN KRİZİN ALLAHI VAR..KRİZ YOKSA BANKALAR İNŞAAT SEKTÖRÜNE NEDEN NEGATİF BAKIYOR NEDEN KREDİ KULLANDIRMIYOR... KGF DESTEĞİ 2018 DE 180 MİLYAR TL OLACAK DEDİLER 180 KURUŞ ALAMADIM... BEN BATTIKTAN SONRA AÇILAN KGF Yİ NE YAPİM...

  • Ali Gül 07 Mayıs 2018 12:39

    Adam yalan söylüyor. Müslüman yalan söylemez ama bunlara müslüman değilsin desek yaygara çıkarır.

  • Bika07 Mayıs 2018 11:57

    İhracatın ithalatı karşılama oranı düşüyor, 5 yıllık CDS 224 olmuş ve Türkiye'nin risk primi artıyor. KGF'ye dayalı büyüme olduğundan enflasyon aldı başını gidiyor. Her şey yolunda ise şirketler borç yapılandırmasına gitmesin vadesi gelen kredi borçlarını ödesin de bankalar zor durumda kalmasın.

  • ya bunlar07 Mayıs 2018 11:53

    Yaa ithalat ve cari açık, tüketime bağlı istihdam ve yüksek katma değer yaratmayan büyüme bunlar için ne diyeceksiniz

  • don karleone07 Mayıs 2018 11:50

    krizin babası var

  • Emekli vatansever07 Mayıs 2018 11:49

    İthalatı neden konuşmuyorsun Böyle popülist konuşmalarla hükümeti de gaza getiriyorsunuz. Sonra da malum cari açık, artan kurlar ve faizler, bir türlü düşemeyen enflasyon. Bir an önce kurları düşürecek tedbirler alınmalı. Bunun en başında da şok faiz artırımı geliyor. Amerika'yı yeniden keşfetmeye gerek yok. Ekonominin kuralları vardır. Emir ve komuta ile yürütülemez. Yürütmeye kalkarsan olacağı bugünkü durum olur.