BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemBulgaristan kırmızı beyaza büründü----

Bulgaristan kırmızı beyaza büründü

Bulgaristan kırmızı beyaza büründü
28 Şubat 2021 - 10:19 www.finansgundem.com

1 Mart’ta Marta Nine’yi bekleyen Bulgaristan kırmızı beyaza büründü. Herkes kendisine marteniçka seçmekte acele ediyor

Sofya veya ülkenin herhangi bir şehrinde sokaklarda yürürseniz her şeyin beyaz ve kırmızı renkte parladığını göreceksiniz. Şubat ayının son gününde herkes kendisine marteniçka seçmekte acele ediyor. Marteniçka takmak yüzyıllardan beri Bulgarlar’ın geleneği olmaya devam ediyor. Şubat ayının son günü, bizlere yakınlarımıza hediye etmek için kendi ellerimizle beyaz ve kırmızı iplerden marteniçka yapma imkanı sunuyor.

Bunu sağlık, başarı ve umut düşüncesi ile yapıyoruz. Bulgar geleneksel halk motifleri ile marteniçkalar yapan Dimka Dilkova, bu renklerin sembolleri hakkında şunları söyledi: “kırmızı ve beyaz renkler erkek ve kadını sembolize ediyor, aynı zamanda sağlığın da sembolüdürler.”

1 Mart'ta bahara hoş geldin demek için takılan marteniçkaların ortaya çıkışına dair pek çok rivayet bulunur. Nuh Tufanı'na kadar dayanan hikayede, kara parçası gördüğünü haber veren güvercin ağzında beyaz bir ip parçası taşımaktadır. Fakat yolda yaralanır ve ipe kan damlar.

İkinci hikaye de oldukça benzer. Bir kırlangıç ilk Bulgarlar arasında habercilik yapar. Verimli bir toprak bulduğunu haber veren kırlangıç, yolda yaralanır. Mesajın üzerine kanı damlar. Mesajı açan kişi de bu kırmızı-beyaz nesneyi kutsal bulup koluna takar. Sonra gelenekselleşir, başkaları da benzer bir nesne yani Marteniçkaları takmaya başlarlar.

Baba Marta yani Mart Nine, mistik bir Bulgar karakteri. Baba Marta, soğukları sona erdirir, baharı getirir. 1 Mart'ta Bulgaristan'da Baba Marta bayramı kutlanır, marteniçkalar baharın gelişiyle beraber kollara takılır. Dilerseniz ilk leylek gördüğünüzde de koluna takabilir, taktıktan sonra marteniçkanızı çiçek açtığını gördüğünüz ilk ağaca bağlayarak dilek tutabilirsiniz.

Marteniçkaları satın alabilirsiniz fakat işin en keyifli en geleneksel ritüeli, kendi ördüğünüz marteniçkayı takmaktır.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)