BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemBugün dünya uyku günü!----

Bugün dünya uyku günü!

Bugün dünya uyku günü!
19 Mart 2021 - 14:58 www.finansgundem.com

TÜSAD Uyku Bozuklukları Çalışma Grubu, 19 Mart Dünya Uyku Günü’nde her dört kişiden birinde uyku bozukluğu görüldüğüne ve pandemi nedeniyle uyku sürelerinin kısalıp, saatlerin kaydığına dikkat çekti

Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) Uyku Bozuklukları Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Oğuz Köktürk, pandeminin insanların uyku sağlığına olumsuz etkilerinden bahsederek, “İş ve eğitim hayatının evden sürdürülmesi çocuktan erişkine, uykuya ayrılan zaman diliminde değişikliklere neden oldu. Erişkinlerde gece geç saatlere kadar süren toplantılar, çocuklar ve gençlerde eğitim amacıyla kullanılan tablet, akıllı telefon veya bilgisayarların kullanımı, uyku süresi ve kalitesinde olumsuz sonuçlara yol açtı. Bu durum her dört kişiden birinde uyku bozukluğunun görülmesine neden oldu. Uykuya dalma ve uykuyu sürdürmede güçlükler, aşırı uyuma isteği, uyku-uyanıklık ritmindeki bozukluklar, pandemiyle en sık görülen uyku bozuklukları haline geldi” dedi.

Değişen uyku düzeniyle insanların biyolojik ritimlerinde de bozulmalar meydana geldiğine dikkat çeken TÜSAD Uyku Bozuklukları Çalışma Grubu Yürütme Kurulu Üyesi Doç. Dr. Sema Saraç da, “Pandemide, uyku süreleri kısaldı, uyku saatleri kaydı. Sirkadiyen ritimde bozulma, biyolojik ve fonksiyonel kayıplara, bu da immün sistemde eksikliklere, yetersizliklere yol açıyor. Bu konuda en önemli desteklerden biri, düzenli ritmik, yeterli uyku” diye konuştu.

Sağlıklı uyku için altın kural

1. Uyku ve uyanıklık saatlerinizi önceden belirleyin ve uygulayın.
2. Gün içinde uyumak zorunda kalırsanız, 45 dakikayı geçmemesine özen gösterin.
3. Uykudan dört saat önce alkol ve sigara kullanmayın.
4. Uykudan altı saat önce kafeinli içecekler içmeyin, uyuma saatinize yakın kahve, çay, çikolata ve sodadan uzak durun.
5. Uyuma saatinize yakın ağır baharatlı, şekerli gıdalardan uzak durun. Açlığınızı bastırmak için hafif şeyler atıştırın.
6. Uyuma saatinize yakın ağır egzersizlerden sakının.
7. Rahat yatak tercih edin.
8. Yatak odanızın ısısı uyku için ideal derecede olsun ve yatak odanızı iyi havalandırın.
9. Yatak odanızı ses, gürültü ve aydınlatmadan uzak tutun.
10. Yatak odanızı sadece uyumak için kullanın.

Rekor olaylar!

Dünya Uyku Günü’nde Guinness Dünya Rekorlar Kitabı’na giren ilginç rekorları sizler için derledik:

 ‘Dünyanın En Uzun Uyuyan Kişisi’ Peter Powers... İngiliz hipnoz, sekiz gün boyunca hipnoz etkisinde uyuyarak bu unvanını kazandı.

- 1964 yılında 17 yaşındaki Randy Gardener, 11 gün uyumayarak, ‘Dünyanın En Uzun Süre Uyumayan İnsanı’ olarak kayıtlara geçti.

- Yeni Zelandalı Karen Walker, 93 desibellik horlamasıyla, ‘Dünyanın En Yüksek Sesli Horlaması’ olayına imzasını attı. Bu ölçü, gürültülü sanayi ile gök gürlemesi arasında!

- 2008 yılında İngiltere’nin Girlguiding derneği düzenlediği pijama partisinde bin 626 kişiyi ağırladı. Bu durum, kayıtlara ‘En Büyük Pijama Partisi’ olarak geçti.

- 2013 yılında Jefferson Georgia, ‘Dünyanın En Büyük Yatağı’nı beğeniye sundu. Bu yatak 11.5 metre genişliğinde ve 24.4 metre uzunluğundaydı...

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)