BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro Ekonomi​Bu yıl Rusya’da G8 Zirvesi olmayacak----

​Bu yıl Rusya’da G8 Zirvesi olmayacak

​Bu yıl Rusya’da G8 Zirvesi olmayacak
24 Mart 2014 - 21:45 www.finansgundem.com

İngiltere Başbakanı Cameron, Kırım'ı ilhak eden Rusya'da bu yıl G8 Zirvesi yapılmayacağını belirtti

Nükleer Güvenlik Zirvesi (NSS) için Lahey’de bulunan İngiltere Başbakanı David Cameron, toplantı öncesinde yaptığı açıklamada, “Bu yıl Rusya’da G8 Zirvesi olmayacak. Bu kesinlikle açık” dedi.

NSS toplantısının ilk oturumunun sona ermesinin ardından bir araya gelmesi öngörülen G7 ülkelerinin liderlerinin gündem maddesini, Rusya’nın G8’den çıkarılıp çıkarılmayacağı oluşturacak.

Gerek ABD Başkanı Barack Obama’nın gerekse İngiltere Başbakanı David Cameron’ın, Kırım’da takındığı tavır nedeniyle Rusya’ya “bedel ödetilmesinden yana” tavır takınması, bu ülkenin G8 içindeki yerinin iyice tehlikeye girdiğinin göstergesi olarak algılanıyor.

Acilen toplanmasına karar verilen G7, ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya, Kanada ve Japonya’dan oluşuyor. Rusya’nın bu gruba eklenmesiyle oluşan G8’in bu yıl haziranda Soçi’de yapılması öngörülen zirvesine yönelik hazırlıklar geçtiğimiz haftalarda askıya alınmıştı.

G8’in mevcut formatında devam edip etmeyeceğinin tartışılacağı G7 toplantısından, “Rusya’nın G8’den atılması” kararı çıkması halinde bunun Moskova’nın izolasyonunu derinleştirici etki yaratmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Avrupa Birliği liderleri de geçen hafta Brüksel’de yaptıkları zirvede aldıkları kararla haziranda yine Soçi’de yapılması öngörülen AB-Rusya Zirvesi’ni iptal etmişlerdi.

Sadece Rusya değil AB de zarar görür
Danimarka Dışişleri Bakanı Martin Lidegaard, Ukrayna konusunda yaşanan krizin, dünyadaki diğer önemli sorunları geride bıraktığını belirterek "Suriye'de insani bir felaket var ve orada çözüm konusunda Rusya'nın sorumluluk almasına ihtiyacımız var" dedi.

Lidegaard, Kopenhag'daki Dış Basın Merkezi'nde yaptığı basın toplantısında, Ukrayna'daki durum ve Rusya'ya yaptırımlara değindi.

İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Avrupa'da sınırların askeri güçle değiştirilmesi fikrinin geçerliliğini yitirdiğini vurgulamak istediklerini ifade eden Lidegaard, Ukrayna'daki durumun çok ciddi olduğunu söyledi.

Rusya'nın Kırım'ı işgalini kınadıklarını AB'nin bu tarihi krizi önemle ele aldığını kaydeden Dışişleri Bakanı Lidegaard, bu harekete karşı yaptırımların devreye sokulduğunu, bu yolla sorunun daha fazla büyümeden sorumluluk içinde yanıt verilerek çözümünün amaçlandığını belirtti.

Martin Lidegaard, yaptırımlar kapsamında birinci adım olarak siyasi yaptırımlar, ikinci adım olarak Kırım'daki kararla ilgili olanlara yönelik bireysel ekonomik yaptırımlar söz konusu olduğunu, krizin tırmanması durumunda üçüncü adım olarak da daha geniş ekonomik yaptırımların devreye sokulmasının planlandığını vurguladı. Böyle bir sorunu ve ekonomik yaptırımlara gitmeyi istemediklerini belirten Lidegaard şöyle konuştu:

"Çünkü yaptırımlardan sadece Rusya'nın zarar görmesi söz konusu değil, aynı şekilde AB de zarar görecek. Bunu yapmak istemesek de AB gerçekten harekete geçebilir durumda ve buna hazır. Danimarka olarak Rusya'nın gazına bağımlılığımız yok. Ancak yine de ekonomik yaptırımlara tam olarak gidilirse ülkemizdeki et, bira ve tarım makineleri sektörleri olumsuz etkilenecektir. Sadece gaz yönünden baktığımızda özellikle Doğu Avrupa ve Almanya olumsuz etkileneceğinden dolaylı olarak etkileneceğiz. Şimdi AB Komisyonu, alınabilecek tedbirler ve ne gibi adımların atılması durumunda bunun Rusya ve AB'ye etkilerini hesaplamaktadır."

Soğukkanlı olmak zorundayız
Soğukkanlı davranmak zorunda olduklarını ve ayrıca Doğu Ukrayna'da tansiyonu yükseltmekten uzak durulması gerektiğini anlatan Lidegaard, Ukrayna'ya bağımsız AGİT gözlemcilerinin gidecek olmasının güzel bir haber olduğunu, bu gelişmenin, riskin yüksek seyrettiği ülkede gerginliği azaltacak ve barış için bir işaret olmasını umduklarını söyledi.

BRICS ülkeleri karşı çıktı
BRICS ülkeleri Kırım'ı ilhakı nedeniyle Rusya'nın G20 zirvesinden dışlanması ihtimaline tepki gösterdi.

Lahey'deki Nükleer Güvenlik Zirvesi marjında bir araya gelen Brezilya, Hindistan, Çin, Rusya ve Güney Afrika dışişleri bakanları, G20 Dönem Başkanı Avustralya'nın evsahipliğinde kasımda yapılacak zirveye Rusya'nın davet edilmeyebileceği yönündeki açıklamayı "endişeyle not ettiklerini" bildirdi.

Avustralya Dışişleri Bakanı Julie Bishop, Kırım'ın ilhakının ardından yaptığı açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in kasımda Brisbane kentinde düzenlenecek G20 zirvesine katılımının yasaklanması dahil yaptırımları ağırlaştırabileceklerini açıklamıştı.

BRICS ülkelerinin ortak açıklamasında, "G20'de tüm üye ülkelerin eşit söz hakkı var ve herhangi bir üye bunun tabiatını ve karakterini tek yanlı olarak belirleyemez" denildi.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)